Φαγόπυρο: Ένας διατροφικός θησαυρός!

Το Φαγόπυρο ή αλλιώς «μαύρο στάρι», είναι ένας μικρός καφέ και τριγωνικός καρπός ενός χαμηλού αυτοφυούς θάμνου, το οποίο προέρχεται από την Ανατολή όπου και καταναλωνόταν για εκατοντάδες χρόνια. Συλλέγεται κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο, ειδικά στη Ρωσία, το Καζακστάν, την Κίνα και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Αναφέρεται ως ψευδο-δημητριακό, επειδή οι σπόροι του τρώγονται και είναι πλούσιοι σε σύνθετους υδατάνθρακες. Καταναλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως οι κόκκοι δημητριακών αλλά δεν αναπτύσσεται στα χορτάρια. Άλλα κοινά ψευδο-δημητριακά είναι η κινόα και ο αμάρανθος.

Ιδιότητες και οφέλη του φαγόπυρου:
  • Έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το σιτάρι ή το κριθάρι. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες και πρωτεΐνες. Αυτός ο συνδυασμός παίζει σημαντικό ρόλο στην καταστολή της όρεξης, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στη διευκόλυνση της σωστής πέψης και στην οικοδόμηση της μυϊκής μάζας.
  • Αποτελεί μια φυτική πηγή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η οποία μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
  • Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Η εντυπωσιακή γκάμα πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και αντιοξειδωτικών βοηθά στην υγεία του δέρματος και των τριχών, την εξάλειψη των χολόλιθων, την προστασία από επιθέσεις άσθματος και την ανακούφιση από δυσκοιλιότητα και άλλες εντερικές καταστάσεις.
  • Πλούσιο σε μέταλλα όπως ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο και φλαβονοειδή, είναι πολύ αποτελεσματικό στην θεραπεία χαμηλής αιμοσφαιρίνης, του συχνού κρυολογήματος και της γρίπης.
  • Επίσης αποτελεί μια καλή πηγή μαγνησίου. Χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και την παροχή θρεπτικών ουσιών.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (14%), σε σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά.
  • Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, πολλές βιταμίνες -κυρίως του συμπλέγματος Β- που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, ενώ είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε αλλά και Κ.
  • Δεν περιέχει γλουτένη, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν δυσανεξία σε αυτή (κοιλιοκάκη).
  • Τέλος, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αφού σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Το φαγόπυρο στην κουζίνα:
  • Ένα φλιτζάνι φαγόπυρο παρέχει: 155 θερμίδες, 1 γρ. λίπους, 33 γρ. υδατάνθρακες και  2γρ. σάκχαρα.
  • Σε περιόδους νηστείας, μπορεί να συνδυαστεί με όσπρια (π.χ. φακές), δίνοντας ένα εξαιρετικά θρεπτικό πιάτο με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και μικροθρεπτικά συστατικά.
  • Κρατήστε το φαγόπυρο σε αεροστεγές περιεχόμενο, μακριά από την υγρασία και τη θερμότητα. Ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Εάν αποθηκευτεί σωστά, ο καρπός από το φαγόπυρο θα μπορεί να καταναλωθεί εώς και ένα χρόνο και το αλεύρι θα έχει διάρκεια ζωής πολλών μηνών.

 

Οι μορφές που μπορείτε να το βρείτε, είναι:

  • Αλεύρι ή νιφάδες από φαγόπυρο, που μπορεί να γίνει ότι και τα άλλα άλευρα, δηλαδή, ψωμί, πίτα, πίτσα, ζυμαρικά κ.α. Μπορεί να αναμειχθεί με αλεύρι ολικής και να δώσει μια διαφορετική και πλούσια γεύση, ή και σκέτο αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη. Μερικές από τις συνταγές που υπάρχουν στην Cookpad είναι:
  • Ολόκληροι σπόροι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν το ρύζι π.χ. σε γεμιστά ή να το συνοδεύσετε βραστό με λαχανικά και κρέας, αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες. Μπορείτε να το βάλετε στο γιαούρτι ή το γάλα σας ή μέσα στις σαλάτες σας! Μερικές από τις συνταγές που υπάρχουν στην Cookpad είναι:
  • Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά προϊόντα φτιαγμένα από φαγόπυρο, όπως ζυμαρικά, δημητριακά, μπισκότα, noodles κ.τλ.

Μπορείτε να δείτε όλες τις συνταγές με φαγόπυρο εδώ!

 

Πηγές:

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading