Site icon Cookpad Greece

Εξοικονόμηση νερού

Τα αποθέματα νερού ολοένα και λιγοστεύουν.  Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ, η λύση είναι λιγότερη κατανάλωση. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά δύσκολο. Υπάρχουν ορισμένα απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ώστε να μη σπαταλάμε το νερό, με κυριότερο όλων αυτό: δεν αφήνουμε τις βρύσες να τρέχουν άσκοπα νερό.

Πιάτα

Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι καλύτερο από ένα πλυντήριο πιάτων, αλλά μόνο υπό την εξής προϋπόθεση:
Δεν πλένουμε και ξεπλένουμε τα πιάτα κάτω από τρεχούμενο νερό. Ο καλύτερος τρόπος είναι να γεμίσουμε τον ένα νεροχύτη μας με ζεστό νερό  και σαπούνι, όπου θα ξεπλύνουμε και πλύνουμε τα πιάτα μας και μετά θα τα ξεβγάλουμε κάτω από τρεχούμενο νερό μεν, αλλά όχι με μεγάλη πίεση και προσέχοντας να κλείνουμε τη βρύση κάθε φορά που δεν χρησιμοποιούμε το νερό. Αυτό σημαίνει πως ξεπλένουμε το πιάτο και μέχρι να το βάλουμε να στεγνώσει δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει άσκοπα. Την κλείνουμε και την ξανανοίγουμε όταν πάμε να ξεπλύνουμε το επόμενο πιάτο.

Ακόμα καλύτερα δε, είναι να ξεπλένετε ελαφρώς τα πιάτα την ώρα που τα βάζετε στο νεροχύτη, ώστε να μη χρειαστεί καν να γεμίσετε το νεροχύτη σας με ζεστο νερό. Γεμίζοντας απλώς ένα μπολ με ζεστό νεράκι και σαπούνι, πλένονται μια χαρά.

Εάν δεν πλένουμε έτσι τα πιάτα, τότε το πλυντήριο είναι μάλλον καλύτερο. Αλλά πάλι θα πρέπει να τηρούμε ορισμένες προϋποθέσεις;

  • Το πλυντήριο που θα αγοράσουμε πρέπει να είναι Ενεργειακής Κλάσης Α. Δηλαδή να καταναλώνει όσο λιγότερη ενέργεια γίνεται (υπάρχει σήμανση σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές).
  • Να σιγουρευτούμε πως κάνει οικονομία στο νερό και χρησιμοποιεί λίγο.
  • Να το βάζουμε μπρος μόνο όταν το γεμίσουμε. Τα περισσότερα πλυντηρια χρησιμοποιούν την ίδια ποσότητα νερού άσχετα με το πόσα πιάτα έχεις μέσα. Οπότε θα κάνετε οικονομία και στο νερό και στο ρεύμα, εάν το γεμίζετε πάντα.
  • Να μην ξεπλένουμε τα πιάτα κάτω από τρεχούμενο νερό πριν τα βάλουμε μέσα. Καλό θα είναι απλώς να αδειάζουμε τα φαγητά που έχουν τα πιάτα και να τα βάζουμε κατευθείαν στο πλυντήριο. Τα καινούρια πλυντήρια πλένουν πολύ καλά τα πιάτα.

Βρύσες

Όταν κάνουμε ντουζ και όταν πλένουμε τα δόντια μας ή ξυριζόμαστε, το νερό δεν πρέπει να το έχουμε να τρέχει.
Εάν μια βρύση μας στάζει, πρέπει να την φτιάχνουμε αμέσως

Τουαλέτα /  Μπάνιο

Υπάρχουν καζανάκια ειδικά με διπλή ροή, μικρή ή μεγάλη ανάλογα με την ανάγκη. Επίσης υπάρχουν άλλα που σταματάς τη ροή όποτε θελήσεις. Με αυτά τα καζανάκια μπορεί κανείς να εξοικονομήσει πολύ νερό.
Εάν έχουμε ένα συμβατικό καζανάκι, μπορούμε να ρωτήσουμε τον υδραυλικό μας για το πως να μειώσουμε τον όγκο του νερού που πέφτει.
Ελέγξτε για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά (Ξεπλύνετε τη δεξαμενή μόλις γίνει η δοκιμή, για την αποφυγή χρωματισμού των τοιχωμάτων της δεξαμενής).

Ελέγξτε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος.

Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, εκτός από το πρόβλημα που δημιουργείτε στις σωληνώσεις της αποχέτευσής σας, χρησιμοποιείτε και το καζανάκι άσκοπα.

Αναζητήστε στην αγορά συστήματα, που δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνετε το νερό από το νεροχύτη, το νιπτήρα ή το μπάνιο σε ειδική δεξαμενή και από εκεί να τροφοδοτείται το καζανάκι. Έτσι, δεν χρησιμοποιείτε καθαρό, πόσιμο νερό στην τουαλέτα.

Να αποφεύγουμε να γεμίζουμε την μπανιέρα μας για να κάνουμε μπάνιο. Με το ντουζ καταναλώνουμε πολύ λιγότερο νερό.
Ελαττώστε τη διάρκεια χρήσης του ντους. Αντικαταστήστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες όπου μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.

Εάν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει μέχρι να κατέβει το ζεστό νερό, μπορούμε να μαζέψουμε το νερό αυτό σε ένα κουβά και να το χρησιμοποιήσουμε για το καζανάκι, για να ποτίσουμε λουλούδια ή άλλη χρήση. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε βάζοντας μια λεκάνη στη μπανιέρα και συλλέγοντας γενικώς το νερό που τρέχει ενώ κάνουμε ντουζ.

Μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, πλένετε τα χέρια σας ή το πρόσωπό σας ή όταν ξυρίζεστε. Κλείνοντας τη βρύση όση ώρα σαπουνίζουμε τα χέρια μας ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας, εξοικονομούμε 15 λίτρα νερού το λεπτό!

Κουζίνα

Μπορείτε να πλένετε τα λαχανικά σας σε ένα μπολ και όχι κάτω από τρεχούμενο νερό. Κάθε φορά που αλλάζετε το νερό, κρατήστε το σε ένα κουβά και ποτίστε με αυτό τα λουλούδια σας.

Τοποθετήστε ένα ταχυθερμοσίφωνα στο νεροχύτη της κουζίνας σας, ώστε να τρέχει άμεσα το ζεστό νερό. Αυτό θα μειώσει τις δαπάνες ενέργειας.
Το καλοκαίρι να έχετε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο, αντί να αφήνετε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλετε ένα δροσερό ποτήρι νερό.
Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε λίγα ποτήρια για να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται ο αριθμός των ποτηριών, που πρέπει να πλυθούν.
Επιλέξτε το κατάλληλο σκεύος, όταν μαγειρεύετε. Όσο μεγαλύτερα είναι τα σκεύη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση σε νερό.

Μην χρησιμοποιείτε το τρεχούμενο νερό, για να ξεπαγώσετε το κρέας ή άλλα παγωμένα τρόφιμα. Ξεπαγώστε τα τρόφιμα, σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ και αφήνοντάς τα στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο ή χρησιμοποιώντας γι’αυτό το σκοπό το φούρνο μικροκυμάτων σας.

Πλυντήριο Ρούχων

Και εδώ προτιμήστε ένα πλυντήριο Ενεργειακής Κλάσης Α. Διαλέξτε ένα που καταναλώνει νερό ανάλογα με το βάρος των ρούχων που θα βάλετε, αλλά ακόμα κι έτσι προτιμήστε να βάζετε πλυντήριο μόνο όταν θα είναι γεμάτο.

Κήπος

Το νερό από το πλύσιμο φρούτων, λαχανικών κ.ά., όπως και το νερό που περισσεύει σε ένα ποτήρι, μην το αδειάζετε στο νεροχύτη. Ποτίστε τα λουλούδια σας!

Ποτίζετε τον κήπο σας πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι οι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.

Στην εξοικονόμηση νερού είναι προτιμότερη η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχουν διαρροές κατά μήκος του δικτύου.

Τοποθετήστε τους ψεκαστήρες σας από τα αυτόματα ποτιστικά, έτσι ώστε το νερό να προσγειώνεται στα λουλούδια και τους θάμνους και όχι στις πλακοστρωμένες περιοχές.

Αποφύγετε την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό στα φυτά.
Ποτίστε με το νερό του ενυδρείου σας τα φυτά. Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε άζωτο και φώσφορο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λίπασμα.
Επιλέξετε φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας και δεν χρειάζονται πολύ νερό. Το γκαζόν μπορεί να είναι όμορφο,αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες νερού.

Τοποθετήστε στην άκρη της μάνικάς σας βρύση, ώστε να προσαρμόζεται η ροή στις απαιτήσεις σας και να αποφεύγονται οι σπατάλες.

Ελέγχετε τακτικά τις μάνικες, τους συνδετήρες και τα βύσματα για τυχόν διαρροές.

Για τον καθαρισμό της αυλής σας χρησιμοποιήστε σκούπα, αντί για τρεχούμενο νερό. Αποφύγετε την εγκατάσταση διακοσμητικών κατασκευών, όπου χρησιμοποιείται νερό, π.χ. σιντριβάνια. Εντοπίστε πιθανές απώλειες λόγω της εξάτμισης και της διεύθυνσης του αέρα.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα με χρήσιμες πληροφορίες για όλους είναι το watersave.gr

Exit mobile version