Βοήθεια…. Το κέικ απέτυχε!

 Στο άρθρο  “Συμβουλές για τέλεια κέικ” μπορούμε να δούμε διάφορα μυστικά και χρήσιμες συμβουλές ώστε κάθε φορά που φτιάχνουμε κέικ, να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Σε αυτό το άρθρο όμως, θα αρχίσουμε ανάποδα!  Θα δούμε δηλαδή τι φταίει αν το κέικ μας δεν πετύχει, ανάλογα με την εμφάνιση και την υφή που έχει μετά το ψήσιμο.

1.  Βάλαμε το κέικ στο φούρνο να ψηθεί, το παρακολουθούμε, το βλέπουμε να φουσκώνει, να φουσκώνει και μετά ξαφνικά….. παθαίνει καθίζηση και μας λούζει κρύος ιδρώτας!

 1. βιαστήκαμε να ανοίξουμε το φούρνο πριν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από την ώρα που βάλαμε μέσα το ταψί (με την δικαιολογία “μα δεν αντέχω….. θέλω να δω τι γίνεται!”¨)
 2. δεν βάλαμε τη ζύμη στο φούρνο αμέσως μόλις την χτυπήσαμε και έτσι όλος ο αέρας που είχε η ζύμη με το χτύπημα δραπέτευσε!
 3. βάλαμε περισσότερο baking powder απ΄ ότι έπρεπε (τι 2 κουταλάκια και πράσινα άλογα, ας βάλω 4-5 να το κάνω τούρμπο!)

Τι κάνουμε τώρα: Το πρόβλημα είναι μόνο στην εμφάνιση, οπότε (αν μας ενδιαφέρει) κάνουμε βήματα για να τη βελτιώσουμε. Βάζουμε μπόλικο γλάσο από πάνω και αν η λακούβα είναι μεγάλη, τη γεμίζουμε και με κάνα φρουτάκι!

2.  Βάλαμε το κέικ να ψηθεί και μετά από λίγη ώρα αρχίζει να πλανιέται στον αέρα μυρωδιά από κάτι που καίγεται διότι το κέικ φούσκωσε και άρχισε να ξεχειλίζει με αποτέλεσμα να πέφτει βέβαια στην καυτή επιφάνεια του φούρνου και να καίγεται.

Το ταψί που χρησιμοποιήσαμε είναι πολύ μικρό.  Πάντα φροντίζουμε η ζύμη να καλύπτει το πολύ τα 3/4 της φόρμας γιατί αν την γεμίσουμε μέχρι επάνω, το κέικ θα φουσκώσει και φυσικά θα ξεχειλίσει.

Τι κάνουμε τώρα:  Λογικά θα καταλήξουμε με ένα μικρότερο κέικ και ένα φούρνο χάλια. Καθαρίζουμε το φούρνο μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για το κέικ μας. Κόβουμε τις άκρες που θα έχουν ξεροψηθεί, το τακτοποιούμε και το καλύπτουμε με frosting. Κανείς δε θα καταλάβει τίποτα!

3.  Το κέικ έχει φουσκώσει πολύ στο κέντρο και έχουν σχηματιστεί ρωγμές σαν να έγινε σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!

 • προσθέσαμε περισσότερο baking powder απ΄ ότι πρέπει (με το σκεπτικό “όσο πιο πολύ τόσο το καλύτερο!”)
 • το ψήσαμε σε υψηλότερη θερμοκρασία

Τι κάνουμε τώρα: μπορούμε φυσικά να μην κάνουμε τίποτα, δεν είναι δα και τραγικό! Αλλά εάν θέλουμε να το παρουσιάσουμε κάπου ή θέλαμε να το κάνουμε τούρτα, τότε μπορούμε να το καλύψουμε με κάποιο γλάσο ως έχει ή μπορούμε να κόψουμε το κομμάτι που είναι σα θόλος και να καλύψουμε με γλάσο μετά. Το κομμάτι που περισσεύει δε το πετάμε φυσικά, το τρώμε έτσι (αλείφουμε με λίγη πραλίνα για έξτρα απόλαυση) ή το κάνουμε cake pops, καριόκες, τράιφλ, το φρυγανίζουμε για να κάνουμε γλυκές φρυγανιές ή το χρησιμοποιούμε σε οποιαδήποτε άλλη συνταγή που χρησιμοποιεί κέικ.

4. Το κέικ αποφάσισε να φουσκώσει μόνο από τη μια πλευρά και έχει λόφους και πεδιάδες τώρα…

 • πιθανώς να μην αναμείξαμε σωστά το αλεύρι με τα υγρά υλικά. Εάν δεν ομογενοποιηθεί σωστά, τότε το κέικ θα φουσκώσει ανόμοια
 • αν αναμείξαμε πάρα πολύ τα υλικά μας, επίσης μπορεί να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Σταματάμε το χτύπημα μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Τι κάνουμε τώρα: βλέπε τα προβλήματα 1 και 3. Ή το ισιώνουμε ή το κάνουμε άλλο γλυκάκι!

5.  Ενώ αφήσαμε το κέικ να ψηθεί όσο χρόνο προτείνει η συνταγή, διαπιστώνουμε ότι στο κέντρο παραμένει υγρό

Πάντα να ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα ή ένα ξύλινο καλαμάκι.  Ο χρόνος ψησίματος, αλλά και η θερμοκρασία που δίνει μία συνταγή είναι πάντα κατά προσέγγιση και εξαρτάται από τον κάθε φούρνο πόσο θα πάρει για να ψηθεί σωστά ένα κέικ.  Επίσης αν διαπιστώσουμε ότι εξωτερικά έχει πάρει χρώμα αλλά εσωτερικά είναι ακόμα υγρό τότε το καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να δούμε ότι η οδοντογλυφίδα βγαίνει πλήρως στεγνή.  Να τονίσω ότι τα κέικ τα ψήνουμε πάντα στη μεσαία σχάρα του φούρνου!

Τι κάνουμε τώρα: μπορούμε να το ξαναβάλουμε στο φούρνο. Θα καλύψουμε όμως πρώτα με αλουμινόχαρτο καλά τη φόρμα. Έτσι θα παγιδεύσουμε τη ζέστη και θα βοηθήσουμε να ψηθεί το εσωτερικό του κέικ. Ψήνουμε για κάνα δεκάλεπτο. Αν το κέικ μας δεν έχει και πολύ σούπερ εμφάνιση μετά, η λύση “καλύπτω με γλάσο” θα σας σώσει και εδώ!

6.  Το κέικ εξωτερικά είναι ξεροψημένο έως και μία ιδέα καρβουνιασμένο

 • μπορεί να χρησιμοποιήσαμε περισσότερο βούτυρο απ’ όσο έπρεπε κατά το βουτύρωμα της φόρμας.
 • Το αφήσαμε περισσότερη ώρα απ’ όσο έπρεπε στο φούρνο

Για επόμενη φορά βεβαιωνόμαστε πως έχουμε τη σωστή θερμοκρασία στο φούρνο μας και πως το αφήσαμε τη σωστή ώρα. Ο κάθε φούρνος διαφέρει οπότε ίσως πρέπει να προσαρμόσουμε τους χρόνους και τη θερμοκρασία της συνταγής στα δικά μας δεδομένα. Επίσης καλό είναι να ξέρουμε πως οι καλύτερες φόρμες είναι οι ανοιχτόχρωμες.

Τι κάνουμε τώρα: το πιο απλό είναι να κόψουμε γύρω γύρω το κέικ μας, αφαιρώντας το καμμένο κομμάτι. Και μετά, μαντέψτε! Καλύπτουμε με γλάσο!

7.  Το κέικ ξεροψήθηκε στην κορυφή, αλλά μέσα δεν έχει γίνει ακόμα

 • η φόρμα που χρησιμοποιήσαμε ήταν μικρή για τη δόση αυτή του κέικ. Αν δεν έχουμε το προτεινόμενο μέγεθος ταψιού για τη συνταγή και έχουμε αμφιβολίες για το ποιο από τα ταψιά μας κάνει, κοιτάμε το άθρο “Μετατροπές ταψιών” για σιγουριά.

Τι κάνουμε τώρα: η λύση μας είναι ένας συνδυασμός των δυο παραπάνω. Βάζουμε το κέικ ξανά πίσω στο φούρνο καλυμμένο με αλουμινόχαρτο και όταν γίνει κόβουμε το κομμένο κομμάτι.

8. Το κέικ κάηκε εντελώς

Σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς δεν έχει γιατριά… το κέικ θα το φάει ο κάδος. Την επόμενη φορά φροντίζουμε να βάλουμε κάποια ειδοποίηση για να μη το ξεχάσουμε.

9.  Το κέικ δεν έχει φουσκώσει καθόλου 

 • χρησιμοποιήσαμε μεγαλύτερο ταψί και το κέικ άπλωσε
 • έπρεπε να βάλουμε περισσότερο baking powder ή σόδα
 • το baking powder που χρησιμοποιήσαμε ήταν ληγμένο (μπορείτε να ελέγξετε εάν το baking powder που έχετε είναι καλό, βάζοντας 1 κ.γ. μέσα σε μια κούπα ζεστό νερό. Εάν αφρίσει είσαστε εντάξει…)
 • ενώ χτυπήσαμε όλα τα υλικά, αργήσαμε να βάλουμε το κέικ στο φούρνο να ψηθεί (διότι εκείνη την ώρα πήρε τηλέφωνο η καλύτερη μας φίλη και χάσαμε την αίσθηση του τόπου και του χρόνου!)
 • δεν προθερμάναμε το φούρνο πριν βάλουμε μέσα το κέικ

Τι κάνουμε τώρα: και πάλι εάν είναι για εσωτερική κατανάλωση, δεν πειράζει καθόλου. Αλλιώς μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια, να του βάλουμε λίγη σαντιγύ ή βουτυρόκρεμα ή κάτι τέτοιο και να το παρουσιάσουμε ως μίνι γλυκάκια. Ή αλλιώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε τριμμένο για άλλες συνταγές, όπως στο πρόβλημα 3.

10. Το κέικ ψήθηκε, φούσκωσε, φαίνεται τέλειο αλλά δεν θέλει με τίποτα να βγει από το ταψί!

 • ξεχάσαμε να βουτυρώσουμε/λαδώσουμε και αλευρώσουμε τη φόρμα πριν βάλουμε μέσα τη ζύμη
 • μερικές φορές δεν είναι αρκετό το λάδωμα της φόρμας αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε λαδόκολλα

Την επόμενη φορά προετοιμάζουμε καλά τη φόρμα μας. Για έξτρα σιγουριά μπορούμε να χρησιμοποιούμε λαδόκολλα

Τι κάνουμε τώρα: δεν έχουμε άγχος! Εάν μας το επιτρέπει η φόρμα μας, περνάμε μια σπάτουλα γύρω γύρω για να το ξεκολλήσουμε από τις άκρες. Χτυπάμε λίγο τη φόρμα στις άκρες και στον πάτο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν προσπαθήσουμε να το βγάλουμε. Δεν προσπαθούμε να το ζορίσουμε, δεν το ταρακουνάμε πάνω κάτω! Όταν κρυώσει το αφήνουμε ανάποδα και περιμένουμε τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά της. Εάν στο τέλος παρ’ όλ’ αυτά έχουμε καταστροφή, πάντα υπάρχει η λύση: βλέπε τις άλλες συνταγές στο πρόβλημα 3!

11.  Το κέικ τρίβεται και δεν μπορούμε να το κόψουμε σε ωραίες φέτες (θα έρθει και η πεθερά για τσάι και έχουμε ψιλο-πανικοβληθεί!)

Όταν τρίβεται το κέικ σημαίνει ότι δεν έχει αρκετή υγρασία και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

 1. το παραψήσαμε και στέγνωσε
 2. δεν βάλαμε τη σωστή αναλογία υγρών και στερεών υλικών όταν το φτιάχναμε

Τι κάνουμε τώρα: ε, μετά από τόσο διάβασμα, θα ξέρετε τι κάνουμε: το μετατρέπουμε σε άλλο γλυκό φυσικά!

12.  Ψήθηκε το κέικ, το βγάλαμε από τη φόρμα, το κόψαμε και ετοιμαστήκαμε να το καταβροχθίσουμε αλλά διαπιστώνουμε ότι δεν είναι καθόλου αφράτο (όχι ότι θα μας σταματήσει αυτό…. αλλά λέμε τώρα!)

Διάφοροι λόγοι μπορεί να φταίνε για ένα πολύ σφιχτό και όχι τόσο αφράτο κέικ. Συνήθως σημαίνει πως βάλαμε πολλά υγρά, πολλή ζάχαρη ή πολύ baking powder ή σόδα. Θα πρέπει πάντα να μετράμε σωστά τα υλικά μας.

Επίσης μπορεί ο φούρνος να ήταν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Όταν το κέικ ψήνεται σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλή ώρα, υπάρχει περίπτωση να μη φουσκώσει καλά και να μη γίνει αφράτο.

Τι κάνουμε τώρα: ό,τι και παραπάνω, τα είπαμε αυτά!

13.  Έχουμε ψήσει το κέικ, το βγάλαμε από τη φόρμα και βλέπουμε ότι γύρω γύρω αλλά και στη βάση έχει άσπρα στίγματα.

Όταν λαδώσουμε και αλευρώσουμε τη φόρμα, θα πρέπει μετά να την γυρίσουμε ανάποδα και να την τινάξουμε για να φύγει όλο το περιττό αλεύρι.  Αν το κέικ που θα φτιάξουμε έχει μέσα κακάο ή σοκολάτα τότε μπορούμε να πασπαλίσουμε τη φόρμα με κακάο αντί με αλεύρι.

Τι κάνουμε τώρα: στη γεύση δε θα έχει επίπτωση, οπότε πώς είπαμε πως αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στην εμφάνιση; Σωστά, με γλάσο!

14.  Έχουμε φτιάξει μια συνταγή πολλές φορές και το κέικ πάντα πετύχαινε αλλά τις τελευταίες 1-2 φορές απέτυχε. (μήπως μας μάτιαξε η γειτόνισσα;!)

Θα πρέπει να σκεφτούμε τι έχουμε αλλάξει.  Μήπως χρησιμοποιήσαμε άλλο ταψί;  Μήπως αλλάξαμε κάτι στα υλικά όπως π.χ. είδος ή μάρκα αλευριού;  Μήπως κάποιο από τα υλικά μας είχε λήξει; Μήπως ο φούρνος μας δεν έχει πια την ίδια απόδοση ή απλά αγοράσαμε καινούριο φούρνο (γιατί όλοι οι φούρνοι δεν έχουν την ίδια απόδοση). Πάντα υπάρχει επίσης περίπτωση να ξεχάσαμε κάτι και να μη το καταλάβαμε…

Τι κάνουμε τώρα: εξαρτάται από το πρόβλημα. Κάτι από όλα τα παραπάνω θα μας καλύψει σίγουρα.

Αυτά ήταν μερικά από τα κυριότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε φτιάχνοντας κέικ.  Μην απογοητεύεστε όταν δοκιμάζετε μία καινούρια συνταγή και δεν πετυχαίνει.  Συμβαίνουν αυτά. Και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό…. Όταν φτιάχνετε κάτι (όχι απαραίτητα κέικ αλλά οτιδήποτε γλυκό ή αλμυρό) φροντίστε να μην έχετε αντιπερισπασμούς, π.χ. παιδιά που ουρλιάζουν και τρέχουν πάνω κάτω, σκυλιά που μπλέκονται στα πόδια σας, σύζυγο που παραπονιέται ότι θα πεθάνει (ενώ έχει ένα απλό κρυολόγημα),  μαμά που γκρινιάζει “που πήγε αυτός ο ανεπρόκοπος” (εννοεί τον σύζυγο σας!) και άλλες τέτοιες καταστάσεις.  Όταν κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κάτι θα ξεχάσετε, κάτι θα παραλείψετε ή θα κάνετε κάποιο λάθος!

Εάν θέλετε δείτε διάφορες ιδέες για γλάσο, ενώ στο άρθρο “έμεινε φαγητό” έχουμε πολλές προτάσεις για το κέικ που περίσσεψε ή που μας καταστράφηκε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: