Πώς γράφουμε μια τέλεια συνταγή

Λέμε συνέχεια πως η Cookpad είναι ο καλύτερος χώρος για να κρατήσει κανείς τις συνταγές του, αλλά και ο καλύτερος χώρος για να μοιραστεί με άλλους τις αγαπημένες του γεύσεις. Όταν λοιπόν μας ενδιαφέρει το να δουν και άλλοι τις συνταγές μας, να τις καταλάβουν και να μπορέσουν να τις μαγειρέψουν και αυτοί με επιτυχία, θα πρέπει να προσέξουμε λίγο το πώς γράφουμε τη συνταγή μας.

Όταν λέμε “τέλεια συνταγή” δεν εννοούμε γευστικά (αυτό άλλωστε είναι προσωπικό θέμα), αλλά μια συνταγή που θα μπορεί ο άλλος να τη βρει, να τη διαβάσει και να τη μαγειρέψει, εύκολα και χωρίς να του δημιουργηθούν απορίες. Πρωταρχικό ρόλο παίζουν η σωστή ορθογραφία και η προσεχτική σύνταξη μιας συνταγής. Δεν χρειάζεται να είμαστε φιλόλογοι βέβαια, καλό όμως είναι να γράφουμε όσο πιο ορθογραφημένα γίνεται (ή να χρησιμοποιούμε κάποιον αυτόματο διορθωτή), να βάζουμε τόνους στις λέξεις και να αφήνουμε κενά ανάμεσα στις λέξεις. Επίσης, διαβάζουμε άλλη μια φορά την συνταγή μας για να δούμε αν είναι συντακτικά σωστή: γράφουμε μικρές προτάσεις και χρησιμοποιούμε σημεία στίξης (με κενό μετά από αυτά).

Πάμε να δούμε και πιο αναλυτικά τα συστατικά της επιτυχίας:

1. Τίτλος

Για να μπορεί κανείς εύκολα να βρει τη συνταγή μας, θα πρέπει ο τίτλος να είναι περιγραφικός και να δείχνει άμεσα για το τι πιάτο μιλάμε. Ας πούμε για παράδειγμα ότι κάποιος ψάχνει για τυρόπιτα. Αν δει τον τίτλο “τυρόπιτα με φέτα” θα καταλάβει αμέσως ότι πρόκειται για μια τυρόπιτα που περιέχει φέτα, ενώ αν ο συγγραφέας έχει αφήσει τη φαντασία του να… καλπάσει και έγραψε στον τίτλο “η νοστιμιά της Μαρίκας”, πρώτον κατά πάσα πιθανότητα δε θα βγει η συνταγή αυτή στην αναζήτηση και δεύτερον ακόμα και να βγει δε θα είναι σίγουρος αυτός που ψάχνει για το τι είναι αυτή η νοστιμιά…

2. Περιγραφή / Ιστορία της συνταγής

Αν και δεν είναι απαραίτητη, καλό θα είναι να γράφουμε μερικά λόγια στη περιγραφή, για το τι σημαίνει αυτή η συνταγή για εμάς, πότε τη φτιάξαμε, την ιστορία της. Μοιραζόμαστε τις αγαπημένες μας γεύσεις, αλλά μοιραζόμαστε και την γενικότερη εμπειρία μας γύρω από το φαγητό. Σα να έχουμε κάτσει στην κουζίνα μας και να μιλάμε. Έχει ενδιαφέρον μια συνταγή για τυρόπιτα, αλλά αποκτάει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ακόμα αν ξέρουμε πως ο άλλος την έφτιαξε για να την πάει σε μια σχολική γιορτή ή ότι του τη μαγείρεψε η αγαπημένη του Μαρίκα και του φάνηκε τόσο νόστιμη που ήθελε να τη μοιραστεί με όλους.

Η Ιστορία της συνταγής είναι το σωστό μέρος για να προσθέσουμε τυχόν συνδέσμους προς άλλη συνταγή (αν έχουμε πάρει έμπνευση από κάποιον άλλο συγγραφέα ή αν έχουμε χρησιμοποιήσει μια άλλη συνταγή μας ως βάση κλπ). Οι σύνδεσμοι προς άλλες συνταγές είναι ενεργοί μόνο μέσα στην ιστορία.

Link

Επίσης η ιστορία της συνταγής είναι το σωστό μέρος να προσθέσουμε κάποιο hashtag. Αν θέλουμε να πάρουμε μέρος σε διαγωνισμό θα βάλουμε το αντίστοιχο hashtag (και όχι στον τίτλο). Τα hashtags είναι και ένας ωραίος τρόπος “κατηγοριοποίησης” των συνταγών, ώστε να τις βρίσκουμε εύκολα εμείς αλλά και άλλοι. Για παράδειγμα hashtags όπως #γρήγορογλυκό #εύκολο #γιορτινό #καλοκαιρινό #νηστίσιμο #vegan κλπ κλπ, βοηθάνε σε μια σωστή αναζήτηση. Θα πρέπει να σιγουρευτούμε μόνο πως τα γράφουμε σωστά, γιατί το #εύκολο από το #ευκολο και το #Εύκολο είναι 3 διαφορετικά hashtags.

hasthag

3. Μερίδες και χρόνος

Χωρίς να είναι απαραίτητα, σίγουρα το να αναφέρονται οι μερίδες και ο χρόνος σαν πληροφορίες, βοηθάνε να δούμε με μια ματιά αν μας φτάνει η δόση και πόση ώρα θα μας πάρει. Πόσες τυρόπιτες θα πρέπει να φτιάξει κάποιος τελικά για 10 άτομα; Θα μπορέσει να έχει έτοιμο φαγητό στην 1 ώρα που διαθέτει;

parametri

4. Υλικά

Εννοείται πως φροντίζουμε να υπάρχουν όλα τα υλικά που θα χρειαστεί κάποιος για να φτιάξει τη συνταγή. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όμως, είναι και το να έχουμε ποσότητες στα υλικά αυτά, έστω και αν είναι ενδεικτικές. Αλλάζοντας ποσότητες και αναλογίες μπορεί να αλλάξει δραστικά η γεύση και η εμφάνιση μιας συνταγής. Μπορούμε πχ στην τυρόπιτα να γράψουμε “φέτα, όση θέλετε” γιατί τα γούστα του καθενός διαφέρουν. Όμως ποια ποσότητα είναι λίγη και ποια πολύ μεγάλη για την ποσότητα των φύλλων; Καλό είναι να έχουμε έναν μπούσουλα, κάτι από το οποίο ξεκινάμε και μετά κάνουμε τις αλλαγές μας. Για παράδειγμα είναι καλύτερο να πούμε “500 γρ φέτα” και να γράψουμε μετά στα βήματα ότι με την ποσότητα αυτή βγαίνει μια μέτρια σε πάχος πίτα και αν θέλουμε μπορούμε να αυξομειώσουμε αναλόγως την ποσότητα.

Καλό είναι οι ποσότητες να αναγράφονται ΠΡΙΝ το υλικό ώστε να τις αναγνωρίζει αυτόματα το σύστημα και να τις κάνει με έντονα (bold) γράμματα. Όταν τελειώσετε να γράφετε τα υλικά, ρίξτε μια ματιά και βεβαιωθείτε πως το σύστημα έχει αναγνωρίσει όλες τις ποσότητες που έχετε αναγράψει. Αν δείτε για παράδειγμα αυτό:

1 κ.σ.ρύζι

σημαίνει πως κάτι δεν πήγε καλά. Δεν υπάρχει κενό ανάμεσα στο κ.σ. και στο ρύζι. Αν βάλετε το κενό θα γίνει:

1 κ.σ. ρύζι

και θα ξέρετε πως όλα είναι καλά!

ingredients

Στην εφαρμογή υπάρχει επίσης η δυνατότητα να χωρίσουμε τα υλικά σε Ενότητες. Αν δηλαδή φτιάχνουμε μια πίτα και έχουμε υλικά για το φύλλο και υλικά για τη γέμιση, πατάμε το +Ενότητα που υπάρχει στα υλικά και γράφουμε “Για το φύλλο”. Γράφουμε τα υλικά του φύλλου και μετά πατάμε ξανά το +Ενότητα, γράφουμε “Για τη γέμιση” και συνεχίζουμε με τα υλικά της γέμισης. Έτσι θα είναι όλα ωραία ξεχωρισμένα και τακτοποιημένα.

section

5. Βήματα εκτέλεσης

Καλό είναι να μην γράφουμε όλη την εκτέλεση σε ένα βήμα. Είναι πολύ πιο ευανάγνωστη η συνταγή μας όταν την χωρίζουμε σε επιμέρους βήματα.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τις συνταγές μας τις βλέπει και κόσμος που είναι πρωτάρης στην κουζίνα. Κόσμος που δεν έχει μεγάλη εμπειρία. Κάτι λοιπόν που για εμάς φαίνεται αυτονόητο, μπορεί για τον άλλο να είναι… βουνό! Θα αφήσουμε για λίγο την τυρόπιτα, να πιάσουμε ένα σιροπιαστό γλυκό. Μπορεί για εμάς να είναι αυτονόητο το πώς φτιάχνουμε το σιρόπι. Σιγά το πράγμα, βάζεις ζάχαρη και νερό και βράζουν για 5 λεπτά λέμε. Δε σκεφτόμαστε καν ότι χρειάζεται να το γράψουμε. Και όμως, ακόμα και αυτό το απλό πράγμα, για εκείνον που δε το έχει ξανακάνει είναι μεγάλη υπόθεση και δεν ξέρει πώς γίνεται. Θα πρέπει λοιπόν να σιγουρευόμαστε ότι έχουμε πει τα πάντα με ακρίβεια, έχουμε δώσει όλες τις οδηγίες, ώστε να μπορεί και κάποιος νέος στην κουζίνα να τη φτιάξει χωρίς να αγχωθεί. Αν μπορούμε δε να βάλουμε και φωτογραφίες στο κάθε μας βήμα, αυτό θα είναι το ιδανικό, καθώς ο καθένας θα μπορεί να δει ανά πάσα στιγμή ότι προχωράει σωστά και αυτό που φτιάχνει έχει όντως την όψη που πρέπει!

Θυμηθείτε να γράψετε το μέγεθος του σκεύους σας, τη θερμοκρασία και την ώρα ψησίματος ή όποιες άλλες τέτοιες συμβουλές και λεπτομέρειες θα βοηθήσουν τους άλλους να μαγειρέψουν πιο εύκολα.

6. Φωτογραφία

Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Μια φωτογραφία σε μια συνταγή συμβάλλει και βοηθάει σε πολλά επίπεδα. Τραβάει το μάτι του επισκέπτη. Αν είναι πολύ λαχταριστή, υπάρχει περίπτωση να τη δοκιμάσει και κάποιος που δε θα το σκεφτόταν να την ψάξει πριν. Και φυσικά βοηθάει στο να ξέρουμε πώς στο καλό θα πρέπει να φαίνεται κανονικά το φαγητό που θα φτιάξουμε! Κάνει τον μάγειρα να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά. Μην ξεχνάτε πως φωτογραφία μπορείτε να προσθέσετε ανά πάσα στιγμή, ακόμα και αφού δημοσιεύσετε μια συνταγή, ή ακόμα να την αλλάξετε αν στο μέλλον βγάλετε κάποια που να σας αρέσει περισσότερο. Όμως σίγουρα πρέπει οι φωτογραφίες να είναι δικές μας.

Διαβάστε το άρθρο μας για το πώς βγάζουμε καλές φωτογραφίες. Με λίγες μικρές αλλαγές μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ το τελικό αποτέλεσμα!

Γενικά μπορούμε μια συνταγή μας να τη διορθώσουμε ανά πάσα στιγμή και να προσθέσουμε λεπτομέρειες που έχουμε αφήσει ή ξεχάσει, να προσθέσουμε φωτογραφίες στα βήματα ή να συμπληρώσουμε τις μερίδες και το χρόνο. Θα διαπιστώσετε πως αν προσέξετε να τα συμπληρώσετε όλα σωστά όταν γράφετε μια συνταγή, αυτό θα βοηθήσει στη συνέχεια και εσάς τους ίδιους. Πολλές φορές θυμόμαστε κάτι τώρα και νομίζουμε πως θα το θυμόμαστε και μετά από καιρό γιατί είναι αυτονόητο, αλλά μετά το ξεχνάμε! Τώρα ας πούμε θυμόμαστε πως βάλαμε την τυρόπιτα μέσα σε 20άρι ταψί και έγινε όπως ακριβώς τη θέλαμε, αλλά αν κάνουμε καιρό να τη ξαναφτιάξουμε πιθανώς να το έχουμε ξεχάσει. Προσέχοντας τη λεπτομέρεια, γινόμαστε και οι ίδιοι καλύτεροι μάγειρες!

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να γράφουμε “τέλειες συνταγές” και για τους άλλους, αλλά και για εμάς!

Καλά μαγειρέματα!!

2 thoughts on “Πώς γράφουμε μια τέλεια συνταγή

Add yours

  1. Καλησπέρα σας. Από παλιά, από τις συνταγές της παρέας είχα άδεια καταχώρισης συνταγών.Ισχυει ακόμα κ τώρα με την ενσωμάτωση στην cookpad? Ευχαριστώ

    1. Λαμπρινή όλοι οι λογαριασμοί συνεχίζουν να υφίστανται στην Cookpad, χρησιμοποιώντας το email με το οποίο είχες κάνει εγγραφή και τον κωδικό σου. Επικοινώνησε μαζί μας στο info-gr@cookpad.com για να σε βοηθήσουμε να τον ανακτήσεις αν χρειάζεσαι!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

%d