Ζητήσαμε από τον Τάκη (Takis Tsirtsonis) να μας πει πως οργανώνει το μαγείρεμα του. Οι συμβουλές του ίσως βοηθήσουν κι εσάς.

Είμαι 54 ετών, εργάζομαι σε δύο δουλειές και μαγειρεύω…από τον προηγούμενο αιώνα. Το κάνω επειδή το απολαμβάνω –και διόλου δε με πτοεί πως συνήθως επιστρέφω σπίτι γύρω στις οκτώ το βράδυ. Για μένα το μαγείρεμα είναι δημιουργία και η χαρά που μου προσφέρει μεγαλώνει όταν το κάνω για τους ανθρώπους που αγαπώ και μ αγαπούν.
Ζούμε μαζί με την Α. κι έχω δύο μεγάλα παιδιά που 1-2 φορές την εβδομάδα έρχονται και τρώμε μαζί στο σπίτι. Πράγμα που σημαίνει πως στη διάρκεια της εβδομάδας θα φτιάξω 10-12 διαφορετικά πιάτα, λιγότερο ή περισσότερο σύνθετα. Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία η οργάνωση των υλικών και της κουζίνας.
Εννοείται πως κάθε σπίτι και κάθε άνθρωπος που αγαπάει το μαγείρεμα –και έχει την καθημερινή ευθύνη γι αυτό- έχει τον δικό του τρόπο να οργανώνει το πρόγραμμα της εβδομάδας. Υπό αυτήν την έννοια, δε θα πω ποτέ πως ο δικός μου τρόπος είναι ο καλύτερος. Απλώς είναι εκείνος που εμένα με βολεύει. Και είναι χαρά και τιμή μου να σας μιλήσω γι αυτόν.
- Δεν περνάει λοιπόν μέρα που να μην περάσω από site με συνταγές (φυσικά ξεκινώντας από το cookpad…). Κάθε φορά που βρίσκω μία συνταγή που μου φαίνεται ενδιαφέρουσα, την κατεβάζω και την τυπώνω (μου ειναι αδύνατο να μαγειρέψω αν δεν έχω στα χέρια μου χαρτί –τα παιδιά μου λένε πως ανήκω σε άλλη εποχή…)
- Συνήθως Παρασκευές ή Σάββατο βάζω σε μια τάξη τις συνταγές που έχω συγκεντρώσει, ξεδιαλέγοντας 10-12 από αυτές (έχοντας στο μυαλό μου ένα γενικό μοτίβο που λέει 1-2 φορές την εβδομάδα κρέας, 1-2 φορές ψάρια και θαλασσινά, 1 φορά όσπρια, 1 ζυμαρικά, 2-3 φορές λαχανικά). Από αυτήν την short list θα προκύψουν τα περισσότερα πιάτα της εβδομάδας.
- Φροντίζω στη λαϊκή και το σουπερμάρκετ του Σαββάτου να προμηθευτώ τα βασικά υλικά, δίχως να έχω στο μυαλό μου μια αυστηρά προκαθορισμένη σειρά εκτέλεσης. Εκείνο βέβαια που συμβαίνει συχνά είναι ότι –συνήθως γύρω στην Τετάρτη- διαπιστώνω πως στο ψυγείο μας υπάρχουν κάποια υλικά που ξεροσταλιάζουν με κίνδυνο να αλλοιωθούν. Κι εκεί αρχίζει η αντίστροφη διαδικασία –όχι πλέον με αφετηρία τη συνταγή, μα το υλικό. Έχω, ας πούμε, μελιτζάνες, τι μπορώ να φτιάξω; (πολλές φορές μπορεί αφετηρία μου να μην είναι το βασικό αλλά κάποιο δευτερεύον υλικό, έχει τύχει ας πούμε να φτιάξω αρακά επειδή άρχισε να κιτρινίζει ο άνηθος!)
- Προσπαθώ κάθε βράδυ –το βραδινό είναι το βασικό μας γεύμα- να έχουμε διαφορετικό φαγητό. Κι ό,τι περισσέψει (φροντίζω να φτιάχνω λίγο παραπάνω, γι αυτό το λόγο) θα είναι το μεσημεριανό μας την επομένη (αλλιώτικα τα μεσημέρια καταφεύγουμε η Α. κι εγώ στη λύση της σαλάτας ή ενός wrap).
Μου φαίνεται αδιανόητο αυτό που ορισμένοι κάνουν, μαγειρεύοντας το Σαββατοκύριακο 5 ή 6 φαγητά μαζεμένα, τα οποία φυλούν στην κατάψυξη και καταναλώνουν στη διάρκεια της εβδομάδας –στη δική μας κατάψυξη καταλήγουν μόνο τυχόν περισσεύματα. Παρότι δεν έχω …προηγούμενα με το microwave, θεωρώ πως το φαγητό είναι ωραίο να τρώγεται ζεστό. Και δεν τρέχει και τίποτε αν τύχει να έρθουν τα παιδιά ή φίλοι κι εγώ είμαι ακόμα στην κουζίνα.
Θεωρώ πως το πρόγραμμα έχει πάει καλά αν φτάνει Παρασκευή και το ψυγείο είναι άδειο!
Μερικά tips
Έχω στο αυτοκίνητο ένα χαρτάκι, στο οποίο σημειώνω οποιοδήποτε υλικό θυμηθώ πως λείπει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όταν έρθει η ώρα του σουπερμάρκετ έχω έτοιμη τη λίστα μου.
Έχω πάντα στο ντουλάπι: ζυμαρικά διάφορα, όσπρια διάφορα (απαραιτήτως φακές και φασόλια μαυρομάτικα που δε χρειάζονται μούλιασμα), κονσέρβες τόνου, έτοιμες σάλτσες, μέλι, ρύζι καρολίνα για ριζότο
Έχω πάντα στην κατάψυξη: στήθος κοτόπουλου, μπριζόλες, γαρίδες, φασολάκια, αρακά, ζωμούς.
Έχω πάντα στο ψυγείο: γιαούρτι, τυρί κρέμα, ρεγκάτο τριμμένο, παρμεζάνα, αυγά, ψητές πιπεριές στο βάζο, λιαστές ντομάτες, λουκάνικα, σόγια σος, κάπαρη, λαχανικά της εποχής (ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές ή μπρόκολο, μαρούλια, σπανάκι κλπ)
Κι ακόμα πατάτες, κρεμμύδια ξερά, σκόρδα, τορτίγιες, κριθαρένια παξιμάδια.
Ακόμα και αν έχω μόνο αυτά, μπορώ εύκολα να σκαρώσω σε λιγότερο από μία ώρα ένα γεύμα για μας τους δύο ή για φίλους –κάτι που προκύπτει συχνά…
Συνήθως φτιάχνω στο μυαλό μου το μενού της ημέρας, το προηγούμενο βράδυ λίγο πριν αποκοιμηθώ. Αυτό για πρωινό, αυτό για μεσημεριανό, αυτό για βράδυ. Κι αν διαπιστώσω ότι μου λείπει κάτι, σταματώ στο σουπερμάρκετ επιστρέφοντας από τη δουλειά το απόγευμα και το αγοράζω.
Ευτυχώς στην καθημερινή μου διαδρομή από τη δουλειά υπάρχει ένα καλό ψαράδικο. Αν έχουμε όρεξη για ψάρι, το αγοράζω στην επιστροφή. Κι αν τύχει να το φιλετάρω κρατάω τα κόκαλα στην κατάψυξη για να φτιάξω σούπα μία άλλη μέρα.
Γενικώς αποφεύγω να πετάω φαγητό και πρώτες ύλες. Ευτυχώς στο cookpad υπάρχουν διάφορες συνταγές και ιδέες για την αξιοποίηση των leftovers.
Απάντηση