Τα μυστικά του μελομακάρονου

Τα μελομακάρονα είναι ελληνικό παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. Μπορεί τα υλικά να είναι απλά, αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή στην εκτέλεση και στο σιρόπιασμα για να φτιάξεις πραγματικά πετυχημένα μελομακάρονα.

post instafacebook(9)

Μερικές συμβουλές που πρέπει να τηρούμε είναι οι εξής:

  1. Μη ζυμώνετε πολύ ώρα τα μελομακάρονα γιατί θα γίνουν σκληρά και δε θα απορροφούν το σιρόπι όπως πρέπει. Αυτό οφείλεται στη σύσταση των υλικών τους.
  2. Τα υγρά στοιχεία πρέπει να ενσωματώνονται στα στέρεα υλικά ελαφρώς ζεστά (τα ζεσταίνουμε το πολύ μέχρι τους 20 βαθμούς μαζί με τη ζάχαρη).  Αυτό βοηθάει στο να απορροφούνται καλύτερα και το μείγμα να μη “βγάζει” το λάδι του. 
  3. Όσον αφορά το σιρόπιασμα, οι γνώμες είναι αρκετές και διαφορετικές. Προτείνουμε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της κάθε συνταγής, μια που άλλες ζητάνε τα μελομακάρονα ζεστά και το σιρόπι κρύο, άλλες τα μελομακάρονα κρύα και το σιρόπι ζεστό και άλλες να είναι ζεστά και τα δύο. Εάν ζητάει η συνταγή ζεστά μελομακάρονα με κρύο σιρόπι, προσέξτε γιατί καθώς συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία, το σιρόπι ζεσταίνεται. Έτσι πρέπει να το κρυώνουμε ανά διαστήματα.
  4. Το σιροπιασμένο μελομακάρονο έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία από το περιβάλλον και να μαλακώνει ή αντιθέτως να ξεραίνεται σε ένα ξηρό περιβάλλον. Γι’ αυτό πρέπει να διατηρείται σε κάποιο σκεύος ή προστατευμένο με μεμβράνη.
  5. Για να πετύχουμε τις γραμμώσεις πάνω στο μελομακάρονο, μπορούμε αφού το πλάσουμε να το κυλίσουμε πάνω σε ένα κόσκινο. Έτσι θα αποκτήσει τα χαρακτηριστικά τετραγωνάκια. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πιρούνι ή ακόμα τον τρίφτη του τυριού.

Να ξέρετε πως ένα μέτριο μελομακάρονο έχει περίπου 150 – 250 θερμίδες, ανάλογα με τη συνταγή. Είναι όμως πιο υγιεινό από τους κουραμπιέδες, γιατί περιέχει μέλι και ελαιόλαδο αντί για ζάχαρη και βούτυρο. Έχει δηλαδή ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Αλλά όπως πάντα, παν μέτρον άριστον και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους. Διαβάστε και το άρθρο των διατροφολόγων μας για τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου και του κουραμπιέ.

Στο site θα βρείτε πολλές συνταγές για πεντανόστιμα μελομακάρονα. Δείτε όλες τις συνταγές μας για μελομακάρονα. Περιμένουμε όπως πάντα τα cooksnaps με τις εντυπώσεις σου αλλά και δικές σου συνταγές για μελομακάρονα!

One thought on “Τα μυστικά του μελομακάρονου

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

%d