Τα μυστικά του τηγανιού

Το τηγάνισμα μπορεί να φαίνεται απλή δουλειά, αλλά έχει τα μυστικά του. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για τηγανιτά τραγανά, χωρίς πολλά λάδια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, μια τρυπητή κουτάλα και λίγο ψωμί για θερμόμετρο!


 

Τα μυστικά του τηγανιού
Τηγάνισμα:

  • Το νερό κάνει το καυτό λάδι να “πετάει”. Έτσι πρέπει να σιγουρευτείτε πως το φαγητό που θα τηγανίσετε είναι όσο πιο στεγνό γίνεται. Αφήστε τα να στραγγίξουν καλά και σκουπίστε τα και με μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.
  • Το τηγάνι δεν πρέπει να το γεμίζετε με λάδι πάνω από το 1/3 του. Αν βάλετε πιο πολύ λάδι, μπορεί όταν βάλετε το φαγητό να κάνει φουσκάλες και να πέσει έξω από το τηγάνι.
  • Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι γύρω στους 180 – 185°C. Μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο κουζίνας, αλλά αν δεν έχετε, η λύση είναι ένα κομματάκι ψωμί. Στους 180°, το ψωμί θα αρχίσει να τσιγαρίζεται ελαφριά και θα γίνει χρυσοκάστανο σε 30”.
  • Βάλτε το φαγητό στο τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα. Το φαγητό θα κάνει τη θερμοκρασία του λαδιού να πέσει ελαφρώς. Έτσι μη βάζετε μεγάλη ποσότητα με τη μία, γιατί η θερμοκρασία θα πέσει πολύ και το φαγητό θα ρουφήξει πολύ λάδι.
  • Όταν το φαγητό γίνει, βγάλτε το με την τρυπητή κουτάλα και αφήστε το για λίγη ώρα πάνω σε ένα χαρτί κουζίνας. Αυτό θα απορροφήσει το έξτρα λάδι.

Το λάδι που έμεινε
Το λάδι που μένει μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Αφήστε το να κρυώσει τελείως. Πάρτε ένα βάζο, βάλτε στο στόμιο ένα σουρωτήρι στο οποίο έχετε βάλει και ένα τούλι και χύστε προσεκτικά το λάδι στο βάζο. Κλείστε το και φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.
Το είδος του φαγητού που τηγανίσαμε καθορίζει και το πόσες φορές μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Εάν τηγανίσαμε ψάρια, τότε το πετάμε αμέσως. Τα λαχανικά δεν το κάνουν να μυρίζει τόσο. Για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά και τη γεύση από το χρησιμοποιημένο λάδι, τηγανίστε πρώτα μια καθαρισμένη και χοντροκομμένη πατάτα.
Μην πετάτε το χρησιμοποιημένο λάδι στην αποχέτευση. Υπάρχουν πλέον σημεία που μπορεί κάποιος να κάνει ανακύκλωση λαδιού (πχ σε μεγάλα σούπερ μάρκετ). Αυτός είναι ο πιο σωστός τρόπος. Εάν δεν υπάρχει τέτοιο σημείο κοντά σας, τότε βάλτε το λάδι σε μπουκάλι και ρίξτε το στα σκουπίδια έτσι.

Άλλες συμβουλές:

  • Εάν το λάδι σας αρχίσει να καπνίζει, σημαίνει ότι ζεστάθηκε πάρα πολύ. Σε αυτή τη θερμοκρασία το λάδι παίρνει άσχημη γεύση και απελευθερώνει τοξίνες.  Κατεβάστε το από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το ξανά στη φωτιά.
  • Οι 180° είναι καλοί για τα περισσότερα φαγητά. Πολλές φορές όμως άλλα φαγητά έχουν διαφορετικές οδηγίες. Οι τηγανιτές πατάτες ας πούμε, μπορούν να τηγανιστούν πρώτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία για να μαγειρευτούν μέσα και μετά σε υψηλότερη για να γίνουν τραγανές απ’ έξω.
  • Εάν δε σερβίρετε αμέσως το τηγανισμένο σας φαγητό, βάλτε το σε πολύ χαμηλό φούρνο για να διατηρηθεί ζεστό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

%d