Να που υπάρχει ένα ποντίκι που τρώγεται…
Μάθετε πως λέγονται τα κομμάτια του μοσχαρίσιου κρέατος και τι μαγειρεύουμε με αυτά, καθώς είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε το κατάλληλο κομμάτι για την κάθε συνταγή.
Από το πρόσθιο κομμάτι του μοσχαριού παίρνουμε τα εξής:
Μπριζόλες και σπαλομπριζόλες: Οι γνωστές μας μπριζόλες με κόκκαλο που συνήθως προορίζονται για την «κουζίνα της ώρας». Μπορούν όμως να πωληθούν και χωρίς το κόκκαλο, ως ενιαίο κομμάτι για ψητά φούρνου. Πάνω στις σπαλομπριζόλες βρίσκεται το καπάκι, το οποίο επειδή περιέχει αρκετό συνδετικό ιστό προορίζεται για βραστά ή γίνεται κιμάς. Από τις μπριζόλες μπορούμε να πάρουμε και η νουά αντρεκότ, που ως τεμάχιο μοιάζει πολύ με το νουά του μηρού και είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου ή κατσαρόλας. Τα κομμάτια που περισσεύουν κατά τον τεμαχισμό αυτό προορίζονται για κιμάδες. Δείτε συνταγές όπως Μοσχαρίσιες μπριζόλες φούρνου, Μπιζόλες μοσχαρίσιες με μανιτάρια και κρέμα ή Μοσχαρίσιες μπριζόλες στη γάστρα με λαχανικά
Λαιμός: Κατάλληλος για ψητά φούρνου, κοκκινιστά, βραστά. Συνήθως προορίζεται για κιμάδες. Προτείνουμε Κερκυραϊκή παστιτσάδα, Μοσχαράκι ψητό με πατάτες και Ρολό κιμά κόλαση.
Σπάλα: Το χοντρό κομμάτι της σπάλας είναι κατάλληλο για ψητά φούρνου ή μαγειρευτά, ενώ το λεπτό είναι κατάλληλο για σχάρα ή βραστό. Δοκιμάστε Χορτόσουπα με μοσχάρι, Μοσχαράκι γιαχνί και Μοσχάρι στη γάστρα με λαχανικά και μπύρα.
Από το οπίσθιο κομμάτι παίρνουμε:
Λάπα (κοιλιά): Κρέας κατάλληλο για κιμά και συνταγές όπως Spaggeti με σάλτσα κιμά και Ο τέλειος μουσακάς. Από τον μηρό του βοδινού παίρνουμε τα εξής κομμάτια:
Φιλέτο: Το καλύτερο κομμάτι. Μπορεί να χωρισθεί σε τρία κομμάτια, την κεφαλή, το σώμα και την ουρά του φιλέτου. Από την κεφαλή και το σώμα παίρνουμε τα διάφορα steak, τα tournedos, τα chateubrian, από τη δε ουρά τα μενταγιόν, το φιλέ μινιόν κ.λπ. Δοκιμάστε Μοσχαρίσιο φιλέτο με πράσινο πιπέρι, Μοσχάρι Ουέλινγκτον και Φιλέ μινιόν με σος μαδέρας.
Κόντρα φιλέτο: Δίνει ένα σχεδόν ενιαίο τεμάχιο, το οποίο μπορεί να πωληθεί είτε με το κόκκαλο είτε χωρίς αυτό. Όταν στο κομμάτι αυτό υπάρχει το φιλέτο και πωλείται με τα κόκκαλα, τότε παίρνουμε το Τ-bone στέικ (μπριζόλα). Χωρίς κόκκαλο είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου, κατσαρόλας, όπως επίσης και για τηγάνι, γκριλ και γενικά για κουζίνα της ώρας. Από κόντρα γίνεται και το αγγλικό roast-beef. Προτείνουμε Roast beef, αλλά και Μπριζόλα “alla Fiorentina”. Απλή και θεσπέσια.
Από τον μηρό παίρνουμε τα εξής κομμάτια:
Τρανς: Εσωτερικό τμήμα του μηρού, ανάμεσα στο κιλότο και την ουρά. Είναι κομμάτι χωρίς κοκαλο και είναι κατάλληλο για σνίτσελ, ψητά φούρνου και κατσαρόλας, τηγάνι και γκριλ. Δοκιμάστε Σνίτσελ ελαφρά στο τηγάνι και Straccetti, τα μοσχαρίσια κουρελάκια.
Κιλότο: Τρυφερό κομμάτι, κατάλληλο για ψητά κατσαρόλας, κοκκινιστά και ψητά σχάρας. Μαγειρέψτε το Μοσχαράκι σοφρίτο ή Πικάντικο μοσχάρι σε φέτες.
Νουά: Σχετικά σκληρό κομμάτι, αλλά άπαχο. Κατάλληλο για κοκκινιστά. Δοκιμάστε Νουά γεμιστό με γραβιέρα, Μοσχάρι με πορτοκάλι και Μοσχάρι νουά με ρόδια.
Στρογγυλό: Κατάλληλο για βραστά. Εμείς προτείνουμε Μοσχαράκι βραστό με λαχανικά και Μοσχαρόσουπα.
Ποντίκι: Κατάλληλο για σούπες. Δείτε τις συνταγές μας Μεθυσμένο ποντικάκι, Κρεατόσουπα για μωρά και Μοσχάρι με κριθαράκι να λιώνει.
Μπορείτε να δείτε και όλες τις υπόλοιπες συνταγές μας με μοσχάρι και να επιλέξετε αυτές που σας ταιριάζουν!
Η κύρια φωτογραφία του άρθρου είναι της common από τη συνταγή Μοσχαράκι λεμονάτο
Απάντηση