Συχνές ερωτήσεις

Λειτουργίες της Cookpad

Οι συλλογές είναι ένας τρόπος για να οργανώσεις τις απoθηκευμένες συνταγές σου!

 1. να χωρίσεις σε κατηγορίες τις συνταγές που έχεις στα αποθηκευμένα σου ανά υλικό ή κατηγορία φαγητού, γλυκά, αλμυρά ζυμαρικά, κοκ
 2. να φτιάξεις την λίστα των συνταγών που θα χρειαστείς για ένα τραπέζι, μια γιορτή ή ένα πάρτι
 3. να οργανώσεις το καθημερινό σου μαγείρεμα.

Πάμε να δούμε όμως πως μπορείς να δημιουργήσεις τις Συλλογές.

Από την αρχική σελίδα της εφαρμογής επίλεξε το εικονίδιο του προφίλ σου.

Εκεί θα δεις την νέα λειτουργία για τις συλλογές σου. Πάτησε εκεί που λέει “Δημιούργησε Συλλογή”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει γράψε το όνομα που θέλεις να δώσεις στην Συλλογή σου, πχ πίτες και πάτησε το κουμπί που γράφει δημιουργία. Η Συλλογή σου έχει δημιουργηθεί.

Για να προσθέσεις νέα Συλλογή, μπορείς να πατήσεις το πορτοκαλί κουμπί που γράφει “Δημιούργησε Συλλογή” και να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία. Όταν ολοκληρώσεις την διαδιακασία Δημιουργίας Συλλογών πάτησε τη λέξη “Έγινε”. Οι συλλογές σου είναι έτοιμες.

Εναλλακτικά, μπορείς να προσθέσεις μια νέα συλλογή μέσα από τις συλλογές σου. Πατώντας στη λέξη “Δημιουργία” ανοίγει το πεδίο “Ονόμασε τη Συλλογή σου”, γράψε το όνομα που θέλεις να δώσεις στη Συλλογή σου πάτησε το κουμπάκι “Δημιουργία”, η Συλλογή σου είναι έτοιμη!

Τώρα, ας δούμε πως προσθέτουμε συνταγές στις Συλλογές μας. Για συνταγές που έχεις ήδη στα αποθηκευμένα σου, πάτησε τις 3 τελίτσες που είναι στο πάνω μέρος της συνταγής. Στο παράθυρο που θα ανοίξει πάτησε το κουμπάκι που λέει “Πρόσθεσε στις Συλλογές”, επίλεξε την συλλογή στην οποία αντιστοιχεί η συνταγή σου και πάτησε το”Έγινε”. Η συνταγή σου έχει προστεθεί.

Αν δεις μια συνταγή στη ροή των συνταγών που σου αρέσει τότε εύκολα μπορείς να την προσθέσεις στις συνταγές σου.

Πάτησε το σηματάκι του σελιδοδείκτη. Η επιλογή πρόσθεσε στις συλλογές σου εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης, πάτησε το.

Επίλεξε την συλλογή που θέλεις να προσθέσεις την συνταγή σου και πάτησε “Έγινε”. Η συνταγή σου αποθηκεύτηκε στην Συλλογή της επιλογής σου.

Αν κάποια συνταγή θέλεις να την αφαιρέσεις από τις συλλογές ή και να την βάλεις σε άλλη συλλογή, τότε και αυτό γίνεται.

Για να την διαγράψεις θα πρέπει να μπεις στην αντίστοιχη συλλογή και στην συνταγή που θέλεις να διαγράφεις, να πατήσεις το σηματάκι του σελιδοδείκτη και από το μήνυμα που θα βγεί να επιλέξεις το “Αφαίρεση”.

Για να μετακινήσεις μια συνταγή από τη μια συλλογή στην άλλη πήγαινε στις συλλογές σου και επίλεξε αυτήν από την οποία θέλεις να μετακινήσεις την συνταγή. Πάτησε τις τρεις τελίτσες πάνω από τη συνταγή και πάτησε το κουμπάκι που λέει “Οργάνωσε”…

Διάλεξε την συλλογή στην οποία θέλεις να μετακινήσεις την συνταγή σου και κλίκαρε την να γίνει πορτοκαλί. Αν θέλεις να αφήσεις την συνταγή και στην συλλογή που ήταν τότε πατάς “‘Εγινε” αν θέλεις όμως να την αφαιρέσεις, κλικάρεις την συλλογή στην οποία ανήκε η συνταγή σου να γίνει γκρί και πάλι το “‘Εγινε”. Είσαι έτοιμος η συνταγή μεταφέρθηκε στη νέα συλλογή.

Ελπίζω να βρεις χρήσιμες τις “Συλλογές” και να απολαύσεις μια μοναδική εμπειρία τόσο πλοήγησης όσο και μαγειρικής.

Εκτός από το όνομά σου στην Cookpad, έχεις ΚΑΙ την “προσωπική σου ταυτότητα”, ένα προσωπικό Cookpad ID που θα το έχεις μόνο εσύ και κανένας άλλος! Το Cookpad ID λόγω του ότι είναι μοναδικό, βοηθάει όλους τους χρήστες να βρίσκουν το προφίλ σου και τις συνταγές σου ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα μέσα στην πλατφόρμα της Cookpad.

Πώς το χρησιμοποιείς

Και εσύ φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Cookpad ID των άλλων για να τους κάνεις tag. Αν για παράδειγμα πάρεις έμπνευση από μια συνταγή τους και ανεβάσεις τη δική σου εκδοχή, μπορείς να τους αναφέρεις στην ιστορία της συνταγής. Ή αν βρεις μια συνταγή που δεν πρέπει να χάσουν με τίποτα, μπορείς να τους αναφέρεις σε ένα σχόλιο. Σε κάθε περίπτωση θα λάβουν ειδοποίηση! Μπορείς να κάνεις tag μέχρι 3 άτομα.

Είναι πολύ εύκολο να κάνεις tag κάποιον. Απλώς ξεκίνα γράφοντας το @ και ψάξε με το όνομα χρήστη τους ή το Cookpad ID τους (που εμφανίζεται κάτω από το όνομα χρήστη, στο προφίλ τους).

Πού θα βρεις το δικό σου Cookpad ID

Αυτόματα στην Cookpad σου έχουμε δώσει ένα Cookpad ID, το οποίο όμως είναι γενικό και δε φαίνεται και τόσο ωραίο. Αν δε το έχεις ήδη αλλάξει, προτείνουμε να το κάνεις, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να σε βρουν όσοι θέλουν αν σε κάνουν ταγκ. Πάτα το εικονίδιο του προφίλ σου, στη συνέχεια κάνε κλικ στις 3 τελείες πάνω δεξιά και επέλεξε το «Διόρθωση προφίλ». Εκεί θα δεις το πεδίο «Cookad ID» το οποίο μπορείς να αλλάξεις. Φρόντισε να διαλέξεις κάτι που να μοιάζει με το όνομα προφίλ σου για να είναι ξεκάθαρο πως είναι το δικό σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο λατινικούς χαρακτήρες και αριθμούς ή κάτω παύλα. Όταν είσαι έτοιμος/η κάνε ενημέρωση προφίλ και πλέον έχεις δημιουργήσει την προσωπική σου ταυτότητα.

Αν χρησιμοποιείς την εφαρμογή για iOS ή Android σιγουρέψου πως έχεις κατεβάσει την τελευταία έκδοση της εφαρμογής που είναι διαθέσιμη.

Μία από τις 5 καρτέλες που έχουμε στο μενού μας, είναι η καρτέλα “Προφίλ”.

Σε αυτή την καρτέλα μόλις πάμε βλέπουμε αμέσως τη συλλογή των συνταγών μας. Πρώτα τις αποθηκευμένες μας συνταγές, δηλαδή συνταγές ανεβασμένες από άλλους που είτε τις μαγειρέψαμε και αφήσαμε Cooknsap, είτε τις αποθηκεύσαμε για να τις δοκιμάσουμε αργότερα. Μετά βλέπουμε όλα τα cooksnaps που έχουμε αφήσει σε συνταγές άλλων και τέλος βλέπουμε τις συνταγές που έχουμε ανεβάσει εμείς.

Σε όλες τις συνταγές μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση για να βρίσκουμε αυτό που θέλουμε πιο γρήγορα.

Πέρα από τις συνταγές μας, μπορούμε επίσης:

 • Να δούμε το δημόσιο προφίλ μας. Τι βλέπει δηλαδή κάποιος αν πάει στο προφίλ μας; Θα δει την εικόνα μας, πόσους ακολουθούμε/μας ακολουθούν, τα λίγα λόγια για εμάς καθώς και τις συνταγές και τα cooksnaps μας.
 • Να δούμε τα στατιστικά των συνταγών μας.
 • Να δούμε τις Ρυθμίσεις της εφαρμογής. Εδώ μπορείς να προσκαλέσεις φίλους σου, να ρυθμίσεις τις ειδοποιήσεις σου, να βρεις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την κοινότητα της Cookpad, την εφαρμογή και τους όρους χρήσεις του σάιτ.

Σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις αλλαγές στα στοιχεία του προφίλ σου, πατάς το μολυβάκι που υπάρχει πάνω δεξιά. Μπορείς επίσης να μοιραστείς το προφίλ σου πατώντας το εικονίδιο δίπλα στο μολυβάκι.

Στο WEB μπορείς να τα βρεις όλα αυτά αν πατήσεις απλώς στο εικονίδιό σου, πάνω δεξιά.

Στην αρχική μας σελίδα, αφού συνδεθούμε, κάτω ακριβώς από τα μπανεράκια μας, υπάρχουν δυο καρτέλες. Το “Έμπνευση” και το “Ο κύκλος σου”. Τι σημαίνουν αυτά;

 • “Έμπνευση”

Εδώ εμφανίζονται φρέσκιες προτάσεις κάθε μέρα, υλικά που είναι της εποχής καθώς και προτάσεις για το πως να τα μαγειρέψεις. Όλες οι νέες συνταγές που δημοσιεύτηκαν!

Θα βρεις ακόμη συνταγές που έλαβαν πάνω από 3 cookcnaps και όλα τα πρόσφατα cooksnaps της κοινότητας. Μπορείς να τις δεις και να πάρεις έμπνευση για το τι θα μαγειρέψεις, αλλά και να βρεις καινούριους συγγραφείς να ακολουθήσεις.

 • “Ο κύκλος σου”

Σε αυτή την καρτέλα μπορείς να δεις τις συνταγές και τα cooksnaps όσων ακολουθείς, αλλά και τα δικά σου.

Αν η καρτέλα είναι κενή σημαίνει πως δεν έχεις ακολουθήσει ακόμα κανέναν. Εμείς σου προτείνουμε να κοιτάξεις λίγο τη ροή σου στην καρτέλα “Έμπνευση”, και να ακολουθήσεις όποιον σε… ενέπνευσε! Έτσι θα δημιουργήσεις έναν κύκλο με κόσμο με τον οποίο έχεις τα ίδια μαγειρικά γούστα και θα είναι πιο εύκολο να βρεις συνταγές που σου αρέσουν.

Καλή πλοήγηση και καλή σας όρεξη!

Ό,τι μαγειρέψαμε ή ότι θέλουμε να μαγειρέψουμε μπορούμε να τα κρατήσουμε στα «Αποθηκευμένα μας» ώστε να έχουμε πάντα εύκολη πρόσβαση σε αυτή!

Αν βρήκες λοιπόν μια συνταγή που σου άρεσε και θέλεις οπωσδήποτε να την κρατήσεις κάπου αποθηκευμένη για να έχεις πρόσβαση όπου και αν είσαι, είναι πανεύκολο! Αφού τη βρεις, μπες μέσα στη συνταγή και στο πάνω μέρος δεξιά θα δεις το σηματάκι του σελιδοδείκτη. Πάτησέ το και… αυτό ήταν!

(στο web το σηματάκι αυτό θα το βρεις πάνω δεξιά στη συνταγή)

Μόλις γίνει λευκό, η συνταγή έχει αποθηκευτεί.

Αν όμως κάποια συνταγή σου τραβήξει την προσοχή με την πρώτη ματιά καθώς βλέπεις τη ροή σου, τότε στις καρτέλες «Ο κύκλος σου» και «Έμπνευση» μπορείς να την αποθηκεύσεις απευθείας χωρίς καν να την ανοίξεις, πατώντας το σελιδοδείκτη κάτω δεξιά, ώστε να γίνει λευκό.

Τις συνταγές που αποθηκεύεις μπορείς να τις βρεις ανά πάσα στιγμή, πηγαίνοντας στην καρτέλα «Εσύ», με την εικόνα του προφίλ σου κάτω δεξιά στην οθόνη, και έπειτα στην καρτέλα «Αποθηκευμένα»!

     

Αν για κάποιο λόγο θέλεις να σβήσεις μια συνταγή από τις αγαπημένες σου, τότε αν μπαίνεις: 1) από την εφαρμογή ανοίγεις τη συνταγή και πατάς πάλι πάνω στο σήμα του σελιδοδείκτη, έτσι θα σου εμφανίσει το μήνυμα «Αφαίρεση από τα Αποθηκευμένα;». Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις «Αφαίρεση» και 2) από το web, αρκεί να πατήσεις το σελιδοδείκτη παρατεταμένα μέχρι να αποχρωματιστεί

Στην καρτέλα αποθηκευμένα θα βρεις και όλες τις συνταγές τις οποίες έχεις δηλώσει στο παρελθόν ως μαγειρεμένες, με ή και χωρίς cooksnap. Οι συνταγές στις οποίες έχεις προσθέσει cooksnap υπάρχουν επιπλέον και στην καρτέλα «Cooksnaps».

Είναι πολύ εύκολο να προσθέσεις μια καινούρια συνταγή.

Στην εφαρμογή: Στο μενού που υπάρχει το κάτω μέρος της οθόνης, απλώς πατάς το μεσαίο κουμπάκι με το «+». Θα σου ανοίξει μια σειρά επιλογών. Η πρώτη επιλογή είναι «Συνταγή». Πατώντας πάνω εκεί μπορείς να προσθέσεις τη συνταγή σου.

Κάτω από αυτή την επιλογή, έχεις τη δυνατότητα να συνεχίσεις την επεξεργασία σε άλλες συνταγές που έχεις ξεκινήσει να γράφεις, αλλά δεν έχεις δημοσιεύσει ακόμα (τα Πρόχειρά σου δηλαδή).

Στο web πατάς το κουμπάκι που λέει «Δημιουργία» πάνω δεξιά

Πώς γράφουμε τη συνταγή;

Έχεις τη δυνατότητα να γράψεις τη συνταγή σου είτε με το πληκτρολόγιο, είτε με τη χρήση μικροφώνου.

Τα απολύτως υποχρεωτικά πεδία για να μπορεί να δημοσιευθεί μια συνταγή είναι ο Τίτλος, τα Υλικά και τα Βήματα.

Εμείς προτείνουμε όμως να τη συμπληρώσεις πλήρως, βάζοντας φωτογραφία, περιγραφή, χρόνο και μερίδες. Δες εδώ πώς (αλλά και γιατί) γράφουμε μια τέλεια συνταγή.

Αν κάτι συμβεί και θέλεις να την τελειώσεις αργότερα τη συνταγή, τότε απλώς πατάς το κουμπάκι που γράφει «Αποθήκευση». Η συνταγή θα αποθηκευτεί στα Πρόχειρά σου και μπορείς να μπεις και να την αλλάξεις/ολοκληρώσεις ανά πάσα στιγμή. Για να το κάνεις αυτό, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ανοίξεις τη συνταγή σου και τίποτε άλλο.

Όταν τελειώσεις πατάς το κουτάκι «Δημοσίευση» που βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθόνης σου. Η συνταγή σου έχει δημοσιευθεί!

Πώς κάνουμε διορθώσεις:

Αν δημοσίευσες την συνταγή σου και ανακάλυψες πως ξέχασες κάποιο υλικό ή παρέλειψες κάποια λεπτομέρεια στην εκτέλεση, τότε μην πανικοβληθείς! Μπορείς να κάνεις διορθώσεις στις συνταγές σου ανά πάσα στιγμή, ακόμα και μετά που τις έχεις δημοσιεύσει.

Από την εφαρμογή: Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Θα μπεις στη συνταγή που θες και θα πατήσεις την επιλογή «Αλλαγή» πάνω δεξιά στην οθόνη σου και… αυτό ήταν! Θα κάνεις τις αλλαγές που θες και μετά θα πατήσεις το κουμπάκι «Δημοσίευση».

Από το web: θα πατήσεις απλώς το κουμπάκι που γράφει «Διόρθωση» πάνω αριστερά στη σελίδα της συνταγής που θες. Εδώ οι διορθώσεις αποθηκεύονται αυτόματα!

Διάλεξες μια από τις χιλιάδες συνταγές μας και τη μαγείρεψες; Είναι ώρα να κάνεις ένα Cooksnap! Πολύ απλά δηλαδή να γράψεις το σχόλιό σου, συνοδεύοντάς το με μια φωτογραφία, ώστε να δείξεις σε όλους πώς έγινε το πιάτο σου.

Στην εφαρμογή: Πας στη σελίδα της συνταγής που μόλις μαγείρεψες. Πάνω δεξιά στην οθόνη έχει 3 εικονίδια. Το πρώτο είναι μια φωτογραφική μηχανή και αν πατήσεις εκεί, σε πάει κατευθείαν στο κάτω μέρος της συνταγής που είναι η ενότητα των Cooksnaps. Εκεί θα δεις τυχόν cooksnaps που έχουν αφήσει άλλοι, αλλά και μπορείς να προσθέσεις το δικό σου! Πατάς απλώς το κουμπάκι «Στείλε Cooksnap».

Όταν το πατήσεις θα μπεις στη συλλογή των φωτογραφιών σου. Επιλέγεις τη φωτογραφία που είναι σχετική με τη συνταγή, πατάς το κουμπάκι «Επόμενο» και τότε ανοίγει ένα πλαίσιο που γράφει «Μοιράσου την εμπειρία σου». Εκεί θα γράψεις τις εντυπώσεις σου και αν τυχόν έκανες κάποια παραλλαγή, καλό είναι να την αναφέρεις και αυτήν.

Όταν είσαι έτοιμος πατάς το βελάκι και τότε το cooksnap που έκανες δημοσιεύεται αυτόματα και εμφανίζεται στη ροή τη δική σου, αλλά και όσων σε ακολουθούν.

Με το που θα δημοσιεύσεις το cooksnap που έκανες, αυτό θα εμφανίζεται σε 3 σημεία:

 1. Στην καρτέλα «Ο κύκλος σου» και συγκεκριμένα στα «Πρόσφατα Cooksnaps»  (εδώ το βλέπουν όσοι μας ακολουθούν)
 2. Στην καρτέλα «Έμπνευση» πάλι στα «Πρόσφατα Cooksnaps»  (εδώ το βλέπουν όλοι)
 3. Μέσα στη συνταγή στο κάτω μέρος, στο πεδίο Cooksnaps (εδώ το βλέπουν όλοι)

Στο web: θα πας στη σελίδα της συνταγής που μαγείρεψες και θα κατέβεις στο κάτω μέρος της. Εκεί, στο χώρο για τα cooksnaps, θα δεις και πάλι το κουμπάκι «Μοιράσου τα Cooksnaps σου» και ακολουθείς την ίδια διαδικασία.

Απλά σχόλια ή ερωτήσεις

Αν θέλεις να αφήσεις σχόλιο ή κάποια ερώτηση, χωρίς φωτογραφία, τότε πας στο πεδίο «Σχόλια» και πατάς το πεδίο που γράφει «Πρόσθεσε σχόλιο».

Ο πιο εύκολος τρόπος για να μας έχεις όλη την ώρα συντροφιά σου, είναι φυσικά η εφαρμογή μας!

Πιστός σου φίλος, θα είναι πάντα μπροστά στα μάτια σου και έτοιμη να σε βοηθήσει να βρεις τι θα μαγειρέψεις! Επιπλέον είναι πιο εύκολο να προσθέσεις τις δικές σου συνταγές αφού έχεις πιο εύκολη πρόσβαση στις φωτογραφίες σου.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι ακόμα για να κατεβάσεις την εφαρμογή, μπορείς να αποθηκεύσεις τις συνταγές που σου αρέσουν, να προσθέσεις τις δικές σου, να αναζητήσεις νέες ιδέες και εμπνεύσεις, αλλά και να κάνεις σχόλια και ερωτήσεις σε συνταγές που σε ενδιαφέρουν και έχεις απορίες!

Είναι πολύ απλό να κατεβάσεις την εφαρμογή για κινητά android αλλά και για κινητά iOS

Αν κάποιος χρήστης ανεβάζει συνταγές που σου αρέσουν, μπορείς να τον {ακολουθήσεις”, ώστε να βλέπεις πρώτος τις καινούργιες συνταγές ή τα Cooksnaps που δημοσιεύει. Είναι ένας τρόπος για να εντοπίζεις και τις πιο “αξιόπιστες” συνταγές για εσένα προσωπικά.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις το κουμπάκι «Ακολούθησε». Θα το βρεις:

 1. Μέσα από ροή. Πιο συγκεκριμένα θα παρατηρήσεις πως στις συνταγές που βρίσκονται στην καρτέλα «Έμπνευση» , υπάρχει σε κάθε μία πάνω δεξιά 3 τελείες. Αν τις πατήσεις θα σου εμφανιστούν 3 επιλογές. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η επιλογή «Ακολούθησε».
 2. Μέσα από τη συνταγή του συγγραφέα. Θα βρεις το κουμπάκι «Ακολούθησε» ακριβώς κάτω από την εκτέλεση της συνταγής.
 3. Μέσα από προφίλ του. Θα βρεις το κουμπάκι «Ακολούθησε» ακριβώς δίπλα από την εικόνα του προφίλ του.

Πάτησέ το ώστε να γράψει «Ακολουθώ» και από κει και πέρα θα βλέπεις στη ροή της αρχικής σου σελίδας, στην καρτέλα «Ο Κύκλος σου» δηλαδή, κάθε νέα συνταγή που προσθέτει η μαγειρεύει!

Αν κάποια στιγμή θέλεις να σταματήσεις να ακολουθείς έναν μάγειρα, απλά πατάς το «Ακολουθώ» και το απενεργοποιείς.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: