Πώς διατηρούμε τα λαχανικά μας για περισσότερο χρόνο

Αν αποθηκεύουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά μας, τους δίνουμε μια έξτρα… πνοή ζωής και μπορούμε να τα κάνουμε να μείνουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Βεβαίως για το κάθε ένα είδος ισχύουν διαφορετικά πράγματα.

Άλλα χρειάζονται ψυγείο, άλλα πρέπει να μείνουν εκτός, κάποια πρέπει να τα κρατάμε μακριά από κάποια άλλα… οπότε πάμε να δούμε τι ισχύει για το καθένα:

Πράσινα / φυλλώδη λαχανικά:

Ο λόγος για μαρούλι, ρόκα, κέιλ, σαλάτες, λόλες κλπ. Όσο πιο χοντρό είναι το φύλλο, τόσο περισσότερο διατηρείται γενικά. Όμως μπορούμε να αυξήσουμε το χρόνο ζωής σε όλα. Η υγρασία κάνει τα φυλλώδη λαχανικά να χαλάνε πιο γρήγορα. Είναι λοιπόν καλύτερο να τα βάζετε στο ψυγείο χωρίς να τα έχετε πλύνει πρώτα. Αφαιρείτε τυχόν φύλλα που είναι χαλασμένα, τα τυλίγετε με χαρτί κουζίνας και τα βάζετε μέσα σε αεροστεγή συσκευασία (σακούλα ή τάπερ). Όμως από την άλλη, αν έχουμε ένα ήδη πλυμένο μαρουλάκι είναι εύκολο και γρήγορο να το κάνουμε σαλάτα ή να το προσθέσουμε σε ένα σάντουιτς. Μπορείτε λοιπόν να πλύνετε πριν τα φυλλώδη λαχανικά σας, να τα στεγνώσετε καλά και να κάνετε την ίδια διαδικασία με πριν. Θα διατηρηθεί και πάλι πολύ καλά στο ψυγείο, για αρκετές μέρες (δείτε εδώ τη διαδικασία βήμα βήμα). Και αν θέλετε μπορείτε να έχετε και έτοιμες κομμένες σαλάτες μέσα στο ψυγείο, που διατηρούνται για μέρες.

Βολβοί / ρίζες

Εδώ μιλάμε για παντζάρια, καρότα, ρέβες, ραπανάκια κλπ. Διατηρούνται εύκολα για μεγάλα διαστήματα, χωρίς να χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο. Όμως μπορείτε να αυξήσετε το χρόνο συντήρησης: αν έχουν κοτσάνι και φύλλα αφαιρέστε τα γιατί αφαιρούν την υγρασία των λαχανικών, και βάλτε σε σε αεροστεγή σακουλάκια ή τάπερ. Θα διατηρηθούν για εβδομάδες. Τα φύλλα μη τα πετάξετε φυσικά! Τρώγονται ωραιότατα, απλώς χειριστείτε τα όπως και τα υπόλοιπα φυλλώδη λαχανικά.

Πατάτες / γλυκοπατάτες

Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες διατηρούνται καλύτερα εκτός ψυγείου, σε σκοτεινό, δροσερό μέρος, κατά προτίμηση με υγρασία. Σε θερμοκρασία δωματίου (σαν αυτές που έχουμε στην Ελλάδα τον περισσότερο χρόνο), θα βγάλουν “μάτια” και θα χαλάσουν. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να τις έχετε μακριά από κρεμμύδια και μπανάνες, καθώς αυτά παράγουν αιθυλένιο και τις κάνουν να χαλάνε πιο γρήγορα. Να ξέρετε πως οι γλυκοπατάτες γενικά διατηρούνται λιγότερο χρόνο από τις πατάτες. Αν δείτε να έχουν βγάλει “μάτια” μπορείτε απλώς να αφαιρέσετε αυτά τα κομμάτια και δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί βεβαίως η πατάτα σας να είναι ακόμα σφιχτή. Αν όμως δείτε πως έχει πρασινίσει, μη την καταναλώσετε!

Με τον ίδιο τρόπο διατηρούμε και τις κολοκύθες. Από τη στιγμή που θα την κόψετε την κολοκύθα όμως, βάλτε τη σε αεροστεγές δοχείο και στο ψυγείο. Μπορείτε να δείτε εδώ πώς συντηρούμε μια κολοκύθα και μάλιστα αξιοποιώντας την στο έπακρο!

Κρεμμύδια / σκόρδα

Για τα κρεμμύδια και τα σκόρδα ισχύουν τα ίδια με τις πατάτες, εκτός από την υγρασία… Κρατήστε τα μακριά από την υγρασία και βάλτε τα κάπου που να κυκλοφορεί ο αέρας ανεμπόδιστα. Αν πχ χρησιμοποιήσετε μόνο το μισό κρεμμύδι, τυλίξτε το υπόλοιπο σε μεμβράνη (ή αντίστοιχο) ή αεροστεγές τάπερ και βάλτε το στο ψυγείο. Αν δείτε πως τα κρεμμύδια ή τα σκόρδα σας βγάζουν… πρασινάδα, μην ανησυχήσετε καθόλου. Πρώτον τρώγεται (είναι φρέσκο κρεμμυδάκι…) και δεύτερον το κρεμμύδι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κανονικά.

Λάχανα

Όταν το λάχανο είναι ακόμα ολόκληρο, δε χρειάζεται σχεδόν τίποτα. Βάλτε το απλώς στο συρτάρι του ψυγείου όπως είναι. Από τη στιγμή που θα το κόψετε όμως, βάλτε όσο περισσέψει σε αεροστεγές δοχείο. Ακόμα και αν μαυρίσει λίγο η άκρη, απλώς την κόβετε και όλο το υπόλοιπο είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Τα ίδια ισχύουν για το μπρόκολο και το κουνουπίδι, που επίσης διατηρούνται για πολύ καιρό στο ψυγείο, χωρίς να χρειάζονται κάτι ιδιαίτερο.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι πιο γευστικές όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Βάλτε χαρτί κουζίνας σε ένα μπολ και κρατήστε τις εκτός ψυγείου, κατά προτίμηση με το κοτσάνι τους. Αν είναι αρκετά ώριμες βέβαια, τις βάζετε κανονικά στο ψυγείο.

Μήλα / Αχλάδια

Τα μήλα χρειάζονται κρύο. Σίγουρα δε διατηρούνται εκτός ψυγείου εκτός και αν τα προτιμάτε ιδιαίτερα μαλακά… Βάλτε τα μέσα σε σακούλα και αποθηκεύστε τα στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου σας. Η σακούλα παίζει σημαντικό ρόλο όχι για τα ίδια τα μήλα, αλλά για τα υπόλοιπα πράγματα που έχετε στο ψυγείο σας, καθώς είναι από τα φρούτα που παράγουν αιθυλένιο και μπορεί να κάνουν τα ευαίσθητα στο αιθυλένιο λαχανικά και φρούτα να χαλάσουν γρήγορα.

Τα αχλάδια πάλι, αν είναι ακόμα λίγο άγουρα τα αφήνετε και εκτός ψυγείου. Όταν μαλακώσουν λίγο, βάλτε τα απλώς στο ψυγείο και διατηρούνται για 2-3 εβδομάδες.

Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ μένουν εκτός ψυγείου για αρκετές μέρες. Αν τα βάλετε στο ψυγείο θα διατηρηθούν για ακόμα περισσότερο καιρό. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το αιθυλένιο, οπότε βάλτε τα μαζί με τα μήλα χωρίς να το σκεφτείτε!

Τα λεμόνια και τα λάιμ διατηρούνται με τον ίδιο τρόπο, απλώς κρατήστε τα μακριά από όσα παράγουν αιθυλένιο.

Γενικά όταν τα εσπεριδοειδή είναι σε θερμοκρασία δωματίου, είναι πιο εύκολο να τα στίψετε και να τα ξεφλουδίσετε.

One thought on “Πώς διατηρούμε τα λαχανικά μας για περισσότερο χρόνο

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading