Μαγειρεύω ξοδεύοντας λιγότερο ρεύμα

Είτε έπαθες ένα μικρό εγκεφαλικό με τον τελευταίο λογαριασμό ρεύματος, είτε θέλεις γενικά να κάνεις οικονομία και να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακά σου, υπάρχουν μερικά τιπ που θα σε βοηθήσουν στην κουζίνα σου. Μικρές αλλαγές που σίγουρα όμως θα κάνουν διαφορά.

Όταν βράζεις κάποιο φαγητό:

👉 Μη βάζεις περισσότερο νερό απ’ όσο χρειάζεται το φαγητό. Περισσότερο νερό σημαίνει περισσότερη ώρα για να βράσει και άρα περισσότερη ενέργεια.

👉 Χρησιμοποίησε το σωστό μέγεθος κατσαρόλας για το μάτι της κουζίνας. Μια μικρή κατσαρόλα σε ένα μεγάλο μάτι, χαλάει ενέργεια χωρίς λόγο.

👉 Κόψε το φαγητό σου σε κομμάτια. Αν βράζεις πατάτες για παράδειγμα, αντί να τις βράσεις ολόκληρες, κόψε τις σε κύβους. Θα βράσουν πιο γρήγορα και θα γλυτώσεις ενέργεια.

👉 Δοκίμασε συνταγές που γίνονται σε μια κατσαρόλα. Στο εξωτερικό έχουν γίνει μόδα ως one pot meals, αλλά εμείς έχουμε πολλές τέτοιες συνταγές, όπως ο αρακάς (σκέτος ή με κρέας ή κοτόπουλο), τα φασολάκια (επίσης όπως ο αρακάς), κοτόπουλο με μπάμιες και τόσα ακόμα!

👉 Σκέπασε την κατσαρόλα σου. Όταν το νερό βράζει χωρίς καπάκι, ο ατμός φεύγει στον αέρα και όλη η διαδικασία παίρνει περισσότερο χρόνο. Αν μάλιστα έχεις από αυτές τις κατσαρόλες ατμού, τις διπλές κατσαρόλες ή τα καλαθάκια ατμού, μπορείς να βράζεις από κάτω ένα φαγητό και από πάνω, με τον ατμό του, να μαγειρεύεις κάτι άλλο! Τρελή οικονομία!

👉 Άσε το φαγητό να σιγοβράζει αντί να το έχεις σε δυνατή φωτιά. Είτε βράζει δυνατά, είτε σιγά, πάντα είναι στους 100 βαθμούς και θα πάρει τον ίδιο χρόνο να μαγειρευτεί το φαγητό. Με το να χαμηλώσεις τη φωτιά όμως, καις λιγότερο ρεύμα και έχεις και λιγότερες πιθανότητες να σου καεί το φαγητό!

👉 Στο ίδιο νερό που έβρασες τις πατάτες που λέγαμε παραπάνω ή τα μακαρόνια σου, μπορείς μετά να βάλεις να βράσεις κάτι άλλο. Τα αυγά σου ή άλλα λαχανικά ας πούμε. Γλυτώνεις και νερό αλλά και το ρεύμα που θα ξόδευες μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού.

👉 Χρησιμοποίησε το βραστήρα για να φέρεις το νερό σε σημείο βρασμού και βάλτο μετά στην κατσαρόλα. Οι βραστήρες καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα και ζεσταίνουν το νερό γρηγορότερα.

Όταν χρησιμοποιείς το φούρνο:

Ο φούρνος καταναλώνει πολλή ενέργεια, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

👉 Τα περισσότερα φαγητά δε χρειάζονται προθερμασμένο φούρνο. Ακόμα και αν είναι συνταγή στην οποία είναι απαραίτητο (όπως κέικ, μπισκότα, ψωμάκι), τότε σιγουρέψου πως δεν αφήνεις το φούρνο ανοιχτό για περισσότερη ώρα απ’ όση χρειάζεται.

👉 Μην βάζεις το φούρνο σου για μικρή ποσότητα φαγητού. Αν θες μια μερίδα, προτίμησε άλλο τρόπο μαγειρέματος ή -ακόμα καλύτερα- μαγείρεψε μεγάλη ποσότητα φαγητού και βάλε το υπόλοιπο στην κατάψυξη.

👉 Ο φούρνος μικροκυμάτων χρειάζεται απίστευτα λιγότερο χρόνο και καταναλώνει λιγότερο ρεύμα. Προτίμησέ τον για να ζεστάνεις το φαγητό σου, ή όταν θες μικρότερες μερίδες. Κάνεις τέλεια κέικ σε κούπα, πατάτες ψητές, καλαμπόκι ολόκληρο και πολλά ακόμα. Δες όλες τις συνταγές

👉 Γενικά προτίμησε μικρότερες συσκευές για μικρότερες μερίδες. Αν για παράδειγμα μαγειρεύεις για έναν ή για δύο, μπορείς να κάνεις ψητά λαχανικά ή τυρόπιτα στην τοστιέρα σου, ή μπισκότο στο τηγάνι.

👉 Όταν χρησιμοποιείς το φούρνο σου, προτίμησε τον αέρα. Είναι πολύ πιο αποδοτικός τρόπος.

👉 Μην ανοίγεις την πόρτα του φούρνου σου συνέχεια. Χάνει θερμοκρασία.

👉 Κλείσε το φούρνο 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό και άστο μέσα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί και το φαγητό θα γίνει.

Γενικές οδηγίες

👉 Προτίμησε να μαγειρεύεις μεγάλες ποσότητες ή πολλά φαγητά μαζί. Μετά αναλαμβάνει η κατάψυξη! Έτσι κάνεις οικονομία στο ρεύμα, αλλά επίσης έχεις και φαγητό έτοιμο για μια μέρα που δεν προλαβαίνεις (ή και για όλη την εβδομάδα αν κάνεις πλάνο).

👉 Ο βραστήρας, η χύτρα ταχύτητας, το slow cooker, ο φούρνος μικροκυμάτων, η διπλή κατσαρόλα ατμού, είναι μερικά από τα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις οικονομία στο ρεύμα.

Άλλες οδηγίες μέσα στην κουζίνα

👉 Μην αφήνεις ανοιχτό το ψυγείο για πολλή ώρα. Αποφάσισε τι θες να πάρεις από μέσα πριν το ανοίξεις

👉 Όταν θες να ξεπαγώσεις κάτι, βγάλτο από την κατάψυξη και βάλτο στο ψυγείο να ξεπαγώσει. Το αργό ξεπάγωμα είναι πιο ασφαλές, τα κατεψυγμένα μέσα στο ψυγείο το βοηθάνε να κρατάει τη θερμοκρασία του πιο εύκολα και το να μαγειρέψεις ξεπαγωμένο φαγητό επίσης μειώνει το ρεύμα που θα χρειαστείς.

👉 Κράτα τις εστίες σου καθαρές. Μεταφέρουν τη θερμότητα καλύτερα

👉 Σιγουρέψου πως όλες οι συσκευές σου λειτουργούν σωστά.

Και λίγες πληροφορίες ακόμα

Διάβασε όλα τα άρθρα μας που έχουν σχέση με την οικολογία και την οικονομία, σίγουρα θα βρεις πολλές ιδέες ακόμα.

Για να κάνεις οικονομία και να μειώσεις τη σπατάλη, δες όλες τις συνταγές μας στην κατηγορία ΜηνΤοΠετάς

Βρες εδώ πολλές οικονομικές συνταγές, όπως τις έχουν μοιραστεί οι φίλοι της κοινότητας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading