Μήνας (μαγειρικής) οργάνωσης: οι συμβουλές της Ρούλας Λάββα

Ζητήσαμε από την Ρούλα (Ρούλα Λάββα) να μας πει πως οργανώνει το μαγείρεμα της. Οι συμβουλές της ίσως βοηθήσουν κι εσάς.

Γεια σας! Είμαι η Ρούλα, εργαζόμενη, σύζυγος και μητέρα ενός 10χρονου μπόμπιρα που από μόνος του είναι full time δουλειά! Σχολεία, διαβάσματα, δραστηριότητες, βόλτες κλπ κλπ!

Επίσης, είμαι εθελόντρια! Είμαι μέλος της διαχείρισης της μεγαλύτερης ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα: Αττική: Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Θηλασμού, όπου καθημερινά, 24/7, βοηθάμε νέες μαμάδες να καταφέρουν να προσφέρουν χωρίς προβλήματα την πολυτιμότερη πρώτη τροφή για κάθε μωρό, το μητρικό γάλα!

Και ανάμεσα σε όλα αυτά, προσπαθώ να «στριμώχνω» ώρα για το γυμναστήριο (όχι με σταθερή επιτυχία, αλλά η προσπάθεια μετράει!), κάνα καφεδάκι με φίλες εδώ εκεί.. και γενικώς δε βαριόμαστε ποτέ!!

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, το 24ωρο μου συνήθως είναι πολύ γεμάτο και ο ελεύθερος χρόνος είναι κάτι σαν σύντομο ανέκδοτο!

Δικαίως θα αναρωτηθείτε, «μα πώς τα προλαβαίνεις όλα»;;

Τις δουλειές του σπιτιού πότε τις κάνεις;; Το μαγείρεμα;;

Τις πιο πολλές δουλειές για το σπίτι τις κάνω τα σαββατοκύριακα κυρίως και σχετικά αργά το βράδυ τις καθημερινές. Σιδερώνω για παράδειγμα αργά, βλέποντας κάποια ταινία για να περνάει η ώρα πιο εύκολα.

Για το μαγείρεμα έχω οργανώσει κάποια πράγματα έτσι ώστε να μην απαιτείται πολύς χρόνος στην κουζίνα τις καθημερινές, που συνήθως είναι και οι πιο «φορτωμένες» από πλευράς χρόνου.

  • Καταρχάς, τα ψώνια τα έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο σύζυγος και συνήθως πάει 1-2 φορές την εβδομάδα. Έχουμε ένα σημειωματάριο σε σταθερό σημείο στην κουζίνα και όποτε διαπιστώνουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι ή ότι κάτι είναι στα τελειώματα το σημειώνουμε εκεί. Πχ άνοιξα το τελευταίο πακέτο μακαρόνια; Θα γράψω κατευθείαν στη λίστα «μακαρόνια». Έτσι οργανώνουμε πιο καλά τη λίστα μας για τα ψώνια, δεν ξεχνάμε πράγματα και ακολουθώντας την, δεν ξεφεύγουμε σε αγορές παραπανίσιων πραγμάτων.
  • Αυτό που κάνω συστηματικά και με έχει βοηθήσει πολύ είναι να ετοιμάζω φαγητά που μπαίνουν κατάψυξη. Είτε μαγειρεμένα εντελώς είτε πριν το ψήσιμο. Για παράδειγμα, κάνω 2 κιλά χοιρινό μπουκιές με αυτήν την συνταγή: χοιρινό με δαμάσκηνα και λαχανικά. Θα φάμε 1-2 φορές και το υπόλοιπο το χωρίζω σε ποσότητα τριών μερίδων περίπου και το βάζω στην κατάψυξη. Έτσι έχω έτοιμο το βασικό φαγητό για άλλες δυο φορές. Το βγάζω από το βράδυ στην ψύξη για να ξεπαγώσει και την άλλη μέρα ετοιμάζω και το συνοδευτικό. Συνοδευτικό συνήθως κάνω ρύζι μπασμάτι που γίνεται σε 10 λεπτά, ευκολάκι δηλαδή. Όση ώρα θα μου πάρει να ετοιμάσω σαλάτα, ταυτόχρονα βράζω το ρύζι και ζεσταίνω το βασικό φαγητό. Οπότε, μέσα σε λίγο χρόνο έχω έτοιμο το φαγητό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με μοσχαρίσιο κρέας, όπως για παράδειγμα σε αυτήν την συνταγή: μοσχαρίσιο χτένι καπαμά. Επίσης, φτιάχνω κιμά για μακαρονάδα και τον χωρίζω σε ανάλογες ποσότητες και τον βάζω στην κατάψυξη. Οπότε πάλι έχω γρήγορα έτοιμο το φαγητό: όση ώρα βράζουν τα μακαρόνια, ετοιμάζω σαλάτα, ζεσταίνω τον κιμά και.. καλή όρεξη! Επίσης, βάζω και σε πιο μικρά ταπεράκια λίγη ποσότητα στην κατάψυξη, για ένα γεύμα του γιου μου (μακαρονάς σαν τη μάνα του χαχα), πχ για το ολοήμερο.
  • Λαδερά και όσπρια επίσης μπορούν να μπουν κατάψυξη μαγειρεμένα, αλλά είναι κάτι που δεν το κάνω συχνά.
  • Α ναι! Γίνεται και με τα κέικ: ψήνω μικρά κεκάκια στις φόρμες των muffins  και τα βάζω κατάψυξη. Όταν ξεπαγώσουν είναι σαν να τα έψησες εκείνη την ώρα. Οπότε έχω εναλλακτική για κολατσιό του παιδιού στο σχολείο.
  • Πράγματα που βάζω στην κατάψυξη άψητα είναι μπιφτέκια / κεφτεδάκια, έτοιμα πλασμένα και τοποθετημένα σε δισκάκια στη σειρά, ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους.
  • Επίσης, άλλο ένα πράγμα που κάνω είναι να φτιάχνω παστίτσιο. Ένα που θα ψήσω για να φάμε κι άλλα 1-2 πιο μικρά που θα μπουν άψητα στην κατάψυξη. Όταν θελήσω να ψήσω ένα, το βγάζω να ξεπαγώσει, ψήνω, έτοιμο! Το ίδιο μπορεί να γίνει και με μουσακά. Συνήθως αυτά τα πιο μικρά, τα ψήνω ταυτόχρονα με κάποιο άλλο φαγητό. Πχ είναι να ψήσω μπριάμ στο φούρνο; Βάζω και ένα πυρεξάκι παστίτσιο και έχω έτοιμο το φαγητό για την επόμενη μέρα. Οικονομία χρόνου και χρήματος!
  • Άλλο ένα παράδειγμα. Κοτομπουκιές με δημητριακά. Η συνταγή αυτή απαιτεί μαρινάρισμα του κοτόπουλου για μια μέρα. Οπότε τι κάνω; Μαρινάρω αρκετή ποσότητα, σύμφωνα με την συνταγή, ψήνω την ποσότητα που είναι να φάμε και το υπόλοιπο το χωρίζω σε 2 τάπερ σε ποσότητα τόση ώστε να φάμε άλλες 2 φορές και το βάζω στην κατάψυξη. Κι έτσι είναι έτοιμο για ψήσιμο τις επόμενες φορές, χωρίς να πρέπει να μεσολαβήσει μια ολόκληρη μέρα.
  • Άλλη μια συνταγή που κάνω με τον ίδιο τρόπο είναι τα κοτοπιτάκια ή πατατοπιτάκια ή τυροπιτάκια και γενικώς μικρά πιτάκια με διάφορα υλικά. Όλα αυτά έχουν μια σχετική βαβούρα για να τα φτιάξεις, αλλά μπορείς να κάνεις κάποια ποσότητα και να τα’χεις έτοιμα για ψήσιμο κάποια στιγμή που θα θελήσεις σνάκς.
  • Κάτι ακόμα που εφαρμόζω κατά καιρούς κι αναλόγως διαθέσιμου χρόνου, είναι να μαγειρεύω τα σαββατοκύριακα 2-3 φαγητά ώστε να έχουμε φαγητό για 2-3 μέρες.

Άλλο ένα tip που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι το «εργαλείο». Έτσι έχω βαφτίσει τον slow cooker μου! Ο αργομαγειρευτής (για όσους δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται) είναι μια ηλεκτρική γάστρα που κάνει αργό μαγείρεμα για αρκετές ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία. Αυτό είναι βολικό γιατί δεν χρειάζεται επίβλεψη γιατί δεν κινδυνεύει το φαγητό να καεί. Κυριολεκτικά βάζεις τα υλικά στην συσκευή και πας για ύπνο! Ή φεύγεις για τη δουλειά και γυρίζεις και βρίσκεις το φαγητό έτοιμο. Πράγμα που βολεύει ιδιαίτερα πολυάσχολους που δεν προλαβαίνουν να μαγειρεύουν. Και τα φαγητά βγαίνουν πολύ νόστιμα! Γιατί είναι σαν να μαρινάρονται και να μαγειρεύονται ταυτόχρονα. Επίσης, έχει πολύ μικρότερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τον συμβατικό φούρνο. Άλλος ένας τρόπος για οικονομία χρόνου και χρήματος! 

Επειδή ο τρόπος μαγειρέματος είναι διαφορετικός από τον συμβατικό, καλό είναι στην αρχή να ακολουθούμε συνταγές ειδικά για slow cooker (υπάρχουν αρκετές στην Cookpad), για να μάθουμε τα «χούγια» του. Με την εξοικείωση, σιγά σιγά τροποποιείς τις συνταγές σου στα μέτρα του SC και κάνεις σχεδόν τα πάντα! Δείτε εδώ 2-3 δικές μου, να πάρετε μια ιδέα: Γίγαντες , Κόκορας κρασάτος , Κοτόσουπα

Γενικώς, αυτό που με βοηθάει αρκετά είναι να υπολογίζω στο περίπου τις μερίδες μας, ώστε να μην έχουμε πολλά περισσεύματα. Φαγητό που το τρως και το ξανατρώς επειδή μαγείρεψες μεγάλη ποσότητα, το βαριέσαι και είναι πιο πιθανό να καταλήξει στα αζήτητα. Ενώ υπολογίζοντάς το ανάλογα με τα άτομα της οικογένειας και αποθηκεύοντας κάποια πράγματα στην κατάψυξη, αποφεύγουμε την σπατάλη και κόπου και χρήματος. 

Αυτά από μένα!! Ελπίζω να σας έδωσα χρήσιμες ιδέες και ανυπομονώ να διαβάσω και τις δικές σας!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: