Πώς να λερώνω λιγότερο την κουζίνα (οι συμβουλές της Χαρούλας)!

Ποιος πλένει σήμερα τα πιάτα; Είναι η σειρά του Γιώργου ή μήπως του Κώστα; Όχι… όχι είναι της Μαρίας!

Αν σε αυτό το “άθλημα” δεν έχεις τη δόξα και τη χάρη να είσαι η μοναδική απάντηση της ημέρας, τότε μην γκρινιάζεις καθόλου γιατί απλά είσαι πολύ τυχερός – τυχερή. Πριν αντιδράσεις σκέψου λίγο…! Ο μέσος άνθρωπος τσιμπολογάει καθημερινά ανά τρεις ώρες. Επομένως, πόσα τσουμπλέκια την ημέρα μπορεί να στοιβαχτούν μέσα σε έναν νεροχύτη; Μην αναρωτιέσαι, η απάντηση σε αυτό το δύσκολο ερώτημα είναι μόνο μία… Άπειρα!

Όπως σε όλα τα αθλήματα πρέπει να πειθαρχήσεις αυστηρά σε κανόνες, έτσι και στο πλύσιμο των πιάτων υπάρχουν τρόποι και λύσεις που μπορούν να κάνουν την ζωή σου ακόμα πιο εύκολη και να κρατήσουν την κουζίνα σου για πάντα καθαρή!

Ξεκινάμε!

Κανόνας νούμερο 1 – Κάνε διατάσεις και αυτοσυγκέντρωση 😂!

Μην γελάς ολότελα! Πριν από κάθε προπόνηση, όλοι οι φτασμένοι αθλητές ξεκινάνε με διατάσεις, σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρουν από εμάς. Στάσου στην άκρη του νεροχύτη και κάνε εκτάσεις και κάμψεις των χεριών σου για 10 δευτερόλεπτα. Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα κλείνοντας τα μάτια για 10 δευτερόλεπτα επίσης, πες δυνατά Ωμμμμμμμμμμμμ και ΤΩΡΑ δεν έχεις να φοβηθείς απολύτως τίποτα, είσαι έτοιμος ή έτοιμη για δράση 💪!

Κανόνας νούμερο 2 – Ξεκίνα το μαγείρεμα με καθαρό νεροχύτη.

Πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε μαγείρεμα, ακόμα και αν μιλάμε για ένα απλό βουτυρόμελο, πλύνε ό,τι υπάρχει μέσα στο νεροχύτη ή αν είσαι από τους τυχερούς που έχουν πλυντήριο πιάτων, χώσε τα μέσα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Κανόνας νούμερο 3 – Καθάρισε τον πάγκο σου.

Όσο και αν σου ακούγεται περίεργο, ένας καθαρός πάγκος είναι πάντα η καλύτερη αρχή. Πέρασε τον με ένα νωπό βετέξ ή μία βρεγμένη πετσετούλα και απομάκρυνε από πάνω ό,τι δεν θες.

Κανόνας νούμερο 4 – Συγκέντρωσε ό,τι σκεύος χρειάζεσαι.

Συγκέντρωσε όσα σκεύη χρειάζεσαι (ταψιά, κατσαρόλες, τηγάνια κτλ.) για το φαγητό που πρόκειται να φτιάξεις. Μην βγάλεις περισσότερα γιατί πραγματικά θα το χάσεις το παιχνίδι πριν καν το καταλάβεις.

Τώρα ήρθε η ώρα που πρέπει να φερθείς έξυπνα!

Αν θες να βράσεις ρύζι και πατάτες, μία κατσαρόλα σου αρκεί. Βράσε πρώτα το ένα και ακολούθως το άλλο. Δοκίμασε το φαγητό που φτιάχνεις χωρίς να αλλάζεις πιρουνάκια και κουταλάκια σαν τα πουκάμισα. Βγάλε πάνω στον πάγκο σου ένα πιρουνάκι ή ένα κουταλάκι, αναλόγως τι καλό μαγειρεύεις και ένα μικρό πιατάκι. Όταν θες να δοκιμάζεις βάζε με την κουτάλα σου στο πιατάκι και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Ένα ξύλο κοπής σου φτάνει και σου περισσεύει. Κόψε από τη μία μεριά τα λαχανικά και από την άλλη το κρέας. Εδώ μόνο ΠΡΟΣΟΧΗ! Καλό είναι το κρέας να το τεμαχίσεις τελευταίο, έτσι ώστε η πλευρά που θα το κόψεις να μην ακουμπήσει ΠΟΤΕ στον πάγκο σου! Δε φαντάζεσαι πόση μανούρα θα γλιτώσεις 😉! Ακολούθησε το ίδιο σκεπτικό και με το μαχαίρι. Χρησιμοποίησε μόνο ένα μαχαίρι και κόψε πρώτα τα λαχανικά και μετά το κρέας.

Κανόνας νούμερο 5 – Έχε πάντα δίπλα σου ένα άδειο μπολ.

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις πριν καλά καλά αραδιάσεις τα υλικά στον πάγκο σου, είναι να βγάλεις ένα μεγάλο μπολ μέσα στο οποίο θα πετάς τα πάντα, από φλούδες, τσόφλια αυγών, μέχρι και χαρτί κουζίνας. Αν δεν το εφαρμόζεις, ξεκίνα οπωσδήποτε. Πέρα από τον χρόνο που θα γλιτώσεις να πηγαινοέρχεσαι στον σκουπιδοτενεκέ, ο πάγκος και ο νεροχύτης θα παραμείνει καθαρός μέχρι το τέλος του δημιουργικού σου οίστρου!

Κανόνας νούμερο 6 – Πλένε ό,τι δεν χρειάζεσαι.

Μην πέσεις στη παγίδα ούτε για μία στιγμή να σκεφτείς “Θα τα πλύνω στο τέλος”. Αν δεν θες να καταλήξεις με έναν νεροχύτη μέχρι το ταβάνι, πλένε ό,τι χρησιμοποιείς και δεν το χρειάζεσαι πια ή τοποθέτησε τα στο πλυντήριο πιάτων αν έχεις. Στο τέλος θα διαπιστώσεις πόσο μα πόσο ορθά έπραξες!

Κανόνας νούμερο 7 – Κράτα πάγκο & κουζίνα καθαρά.

Καλοί και πιστοί σου φίλοι που θα σε ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, πέρα από το μπολ που αναφέραμε παραπάνω, τον σκύλο σου αν έχεις για να γλύφει ό,τι πέφτει στο πάτωμα, είναι επίσης ΕΝΑ βρεγμένο βετέξ και ΜΙΑ καθαρή πετσέτα.

Καθάρισε με το βετέξ την ίδια στιγμή οτιδήποτε λερώνεται, είτε αυτός είναι ο πάγκος σου, είτε τα μάτια της κουζίνας, είτε ο φούρνος. Σε περίπτωση που το αφήσεις για μετά, τότε κλάφτα Χαράλαμπε 😭!

Τέλος έχε μία καθαρή πετσετούλα δίπλα σου μονάχα μία όμως για να σκουπίζεις τα χεράκια σου, τα δάκρυα και τον ιδρώτα σου! Πριν προλάβεις να βγάλεις παραπάνω από μία, σκέψου το πλύσιμο και το σιδέρωμα που ακολουθεί και ίσως αλλάξεις γνώμη!

Σου υπόσχομαι πως αν ακολουθήσεις και τους 7 κανόνες αν όχι κατά γράμμα, αλλά σε γενικές γραμμές, η κουζίνα σου θα είναι πάντα καθαρή και σε τάξη! Έτσι μετά από κάθε μαγείρεμα, αντί να τρέχεις να συμμαζέψεις το χαμό, θα απολαμβάνεις το καφεδάκι και θα φτύνεις τον εαυτό σου για να μην τον ματιάσεις!

One thought on “Πώς να λερώνω λιγότερο την κουζίνα (οι συμβουλές της Χαρούλας)!

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading