Περπατόπιτα: ένα νόστιμο έθιμο!

Από τη στιγμή που θα έρθει ένα μικράκι στον κόσμο, οι χαρές που θα φέρει μαζί του είναι πάμπολλες! Με κάθε του νέο μικρό ή μεγαλύτερο επίτευγμα, γονείς, συγγενείς και φίλοι το γιορτάζουν με μπόλικη υπερηφάνεια! Κάπως έτσι πρέπει να δημιουργήθηκε και το έθιμο της περπατόπιτας, μιας πίτας που φτιάχνεται αποκλειστικά για τα πρώτα βήματα του παιδιού.

Το έθιμο συναντάται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ιδιαίτερα της Βόρειας, όπου το γιορτάζουν δεόντως όταν ένα μικράκι κάνει τα πρώτα του βήματα με το ψήσιμο μιας ιδιαίτερης, πλούσιας πίτας. Το έθιμο λέει ότι πρέπει να φτιαχτούν 4 περπατόπιτες: μία για το σπίτι, μία για την κάθε γιαγιά (που θα ασημώσει τα ποδαράκια του μωρού) και μία για τη νονά βέβαια, η οποία αγοράζει μάλιστα και τα πρώτα παπούτσια του παιδιού!

Η μητέρα καλεί στο σπίτι αγαπημένους συγγενείς και φίλους. Η πίτα σταυρώνεται και κόβεται από τους γονείς και το παιδάκι, ενώ μοιράζεται στους καλεσμένους, οι οποίοι δίνουν ευχές για σιδερένια ποδαράκια και καλά τρεξίματα.

Μάλιστα η περπατόπιτα συνοδεύεται και από προγνωστικά για την επαγγελματική πορεία του μικρού, καθώς ο κάθε καλεσμένος φέρνει μαζί του ένα αντικείμενο που αντιστοιχεί σε κάποιο επάγγελμα. Αφού κοπεί η πίτα, το μικρούλι αφήνεται να επιλέξει ένα από τα δώρα για να δει η παρέα ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσει μεγαλώνοντας!

Στην Cookpad μπορεί κάποιος να δει κάμποσες συνταγές για περπατόπιτα:

Και μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα κάθε χαρά (αλλά και λύπη) είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαγητό. Δημιουργήσαμε λοιπόν αυτό το cookbook με “Συνταγές για το καλό” όπου συγκεντρώσαμε μερικές αγαπημένες συνταγές για ανάλογες περιστάσεις!

Να μας ζήσει!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: