Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: #ZeroHunger

Από το 1946, στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Στόχος είναι ο μηδενισμός της πείνας σε όλον τον κόσμο. Αυτό είναι το αίτημα άλλωστε κάθε ανθρώπου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης! Εδώ στην Cookpad που το μέλημά μας είναι να μπορέσουν όλοι να μαγειρέψουν και να απολαύσουν καλό σπιτικό φαγητό με ό,τι υλικά διαθέτουν, η μέρα αυτή λοιπόν είναι μέγιστης σημασίας!

pagkosmiameradiatrofis
Μηδενική πείνα σημαίνει να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι, παντού, έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα. Για να το επιτύχουμε, πρέπει να υιοθετήσουμε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, να συνεργαστούμε με άλλους, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και να είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε να αλλάξει ο κόσμος- προς το καλύτερο.
Η πείνα στον κόσμο, αντί να μειώνεται, αυξάνεται ξανά. Σήμερα, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, ενώ συγχρόνως 672 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από παχυσαρκία και άλλα 1,3 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαρα.  Οι συγκρούσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση και η ταχεία αύξηση των επιπέδων του βάρους και της παχυσαρκίας αντιστρέφουν την πρόοδο που σημειώθηκε τα περασμένα χρόνια στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού.

Αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε ΤΩΡΑ.  Ο κόσμος μπορεί να επιτύχει τη μηδενική πείνα αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε όλα τα έθνη, τις ηπείρους, τους τομείς και τα επαγγέλματα!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην επίτευξη του #ZeroHunger;

Και αν νομίζουμε ότι εμείς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πείνα, κάνουμε λάθος. Η αλλαγή ξεκινά από τον καθένα μας ατομικά. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε μόνοι μας αλλά και ομαδικά;

 • Χρησιμοποιήστε τα περισσεύματα φαγητού που έχετε

Χρησιμοποιήστε την κατάψυξη για να αποθηκεύσετε τις περισσευούμενες μερίδες ή χρησιμοποιήστε τα ως συστατικό σε άλλο γεύμα. Μη διστάσετε, όταν τρώτε σε ένα εστιατόριο, να ζητήστε να σας πακετάρουν ό,τι έχει μείνει για το σπίτι. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι γρήγοροι και η προετοιμασία του φαγητού δεν χρειάζεται να σας παίρνει πολύ χρόνο. Εμείς εδώ στην Cookpad σας έχουμε ολόκληρη κατηγορία για περισσεύματα, ώστε να σας δώσουμε ένα χεράκι βοηθείας! Και κάθε νέα ιδέα για το πώς θα ανακυκλώσετε τα υλικά που σας περισσεύουν είναι καλοδεχούμενη και βάζει το δικό της λιθαράκι στον στόχο μας!

 • Αγοράστε μόνο ό, τι χρειάζεστε

Σχεδιάστε τα γεύματά σας (αν θέλετε μπορείτε να λαμβάνετε και τις δικές μας προτάσεις για το εβδομαδιαίο μενού), κάντε μια λίστα αγορών και μείνετε σε αυτήν! Όχι μόνο θα σπαταλάτε λιγότερο φαγητό, αλλά θα εξοικονομήσετε και χρήματα!

 • Φυλάσσετε σοφά τα τρόφιμα

Μην αφήνετε το φαγητό σας να χαλάει: μετακινήστε τα παλαιότερα προϊόντα στο μπροστινό μέρος του ψυγείου σας και τα νέα πίσω, ώστε να χρησιμοποιηθούν πρώτα αυτά που πρόκειται σύντομα να χαλάσουν. Αφού τα ανοίξετε, χρησιμοποιήστε αεροστεγείς συσκευασίες για να διατηρείτε τα τρόφιμα φρέσκα.

 • Κάντε κομποστοποίηση

Αντί να πετάξετε τα τρόφιμά σας, μάθετε πώς να κάνετε κομποστοποίηση! Αυτός είναι ένας τρόπος να επιστρέψετε τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων στο έδαφος, εκεί που ανήκουν.

 • Μιλήστε με τους ανθρώπους γύρω σας και ειδικά με τα παιδιά σχετικά με το σεβασμό για τα τρόφιμα

Το φαγητό μας συνδέει όλους. Μοιραστείτε τις συνταγές σας, τις γνώσεις και το πάθος σας για το καλό φαγητό με τους ανθρώπους γύρω σας. Μαγειρέψτε με τους αγαπημένους σας, δημιουργήστε νέες συνταγές μαζί τους και μοιραστείτε ένα πιάτο φαγητό μαζί τους.  Επίσης, υποστηρίξτε όλοι μαζί τις τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που συνεργάζονται για την καταπολέμηση της πείνας.

 • Κρατήστε τα εδάφη μας και το νερό καθαρό

Ορισμένα οικιακά απορρίμματα είναι δυνητικά επικίνδυνα και δεν πρέπει ποτέ να ρίχνονται σε κανονικό κάδο απορριμμάτων. Είδη όπως μπαταρίες, χρώματα, κινητά τηλέφωνα, φάρμακα, χημικά, λιπάσματα, ελαστικά, κασέτες μελάνης κλπ. μπορούν να εισχωρήσουν στο έδαφός μας και στην παροχή νερού, καταστρέφοντας τους φυσικούς πόρους που παράγουν το φαγητό μας.

 • Χρησιμοποιήστε λιγότερο νερό

Το νερό είναι το βασικό συστατικό της ζωής και δεν μπορούμε να παράγουμε τα τρόφιμά μας χωρίς αυτό. Αποφύγετε τις σπατάλες στο ντους, στην τουαλέτα, στο πλύσιμο των πιάτων ή στο πότισμα ελέγχοντας τις διαρροές και μειώνοντας την ροή!

 • Γνωρίστε φαγητό σας

Ο σεβασμός για τα τρόφιμα αφορά επίσης τη γνώση από πού προέρχεται το φαγητό μας και από τι αποτελείται. Μάθετε τι τρώτε ελέγχοντας τις ετικέτες, ποια είναι τα ανθυγιεινά συστατικά και επιλέξτε πιο υγιεινές τροφές. Αν μπορείτε, δημιουργήστε έναν κήπο λαχανικών στο σπίτι ή το μπαλκόνι σας!

 • Υποστηρίξτε τους τοπικούς παραγωγούς

Αγοράζοντας τοπικά προϊόντα, υποστηρίζετε οικογενειακούς αγρότες και μικρές επιχειρήσεις στην κοινότητά σας, τρώτε φρέσκα προϊόντα, ενώ συγχρόνως συμβάλετε στην καταπολέμηση της ρύπανσης, μειώνοντας τις ανάγκες για μεταφορές.

 • Να είστε ευσυνείδητος καταναλωτής

Τρώτε λαχανικά και όσπρια πιο συχνά, αντί για κρέας, το οποίο απαιτεί την χρήση περισσότερων φυσικών πόρων. Όταν κάνετε μια αγορά, κάντε λίγο έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε μόνο από εταιρείες που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές και δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Θυμηθείτε: οι φτηνές τιμές συχνά συνεπάγονται υψηλό κόστος για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον.

 • Κατανοήστε την επισήμανση των τροφίμων

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ημερομηνιών κατανάλωσης “κατά προτίμηση πριν από” και “μέχρι”. Μερικές φορές τα τρόφιμα είναι ακόμα ασφαλή για μετά την ημερομηνία “κατανάλωσης κατά προτίμηση πριν από”, ενώ είναι η ημερομηνία λήξης (μέχρι) που σας λέει πότε δεν είναι πλέον ασφαλές να φάτε.

 • Αγοράστε βιολογικά

Η βιολογική γεωργία βοηθά το έδαφος να παραμείνει υγιές, συμβάλλοντας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ τα βιολογικά προϊόντα είναι καλά και για την υγεία σας. Επιλέξτε εποχικά τρόφιμα και εκμεταλλευτείτε τους καρπούς της γης στην εποχή τους!

 • Γίνετε πρεσβευτής #ZeroHunger!

Ένας κόσμος μηδενικής πείνας ξεκινά με εσάς και από εσάς. Ενημερωθείτε για το #ZeroHunger και κοινοποιήστε στην κοινότητά σας τις πληροφορίες. Για να βρείτε τα τελευταία νέα και να έρθετε σε επαφή, επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Διεθνή Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.

Λίγη προσπάθεια από κάθε έναν μας ξεχωριστά μπορεί να κάνει την διαφορά και τώρα και στο μέλλον. Σεβαστείτε το φαγητό σας, αγαπήστε το, βοηθήστε και τους άλλους να μάθουν να του δίνουν την αξία που του πρέπει. Βρείτε τις πρώτες ύλες που δίνει η γη μας την σωστή ώρα, αποθηκεύστε τις με προσοχή, μαγειρέψτε τις με φαντασία, μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας το αποτέλεσμα στο τραπέζι σας και δώστε ιδέες και έμπνευση με την συνταγή σας και σε όλους τους υπόλοιπους, όσο μακριά και αν είναι, για να φέρουν τις δικές σας γεύσεις και στην δική τους κουζίνα.

Για έναν κόσμο όπου όλοι θα έχουν τουλάχιστον εξασφαλίσει το αυτονόητο- ένα πιάτο φαγητό!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

%d