H οργάνωσης είναι το Α και το Ω σε μια κουζίνα. Και ξέρουμε πολύ καλά πόσο βουνό μπορεί αυτό να φαίνεται. Δυστυχώς δεν μπορούμε να σου υποσχεθούμε ότι θα έρθουμε να σου κάνουμε τα ντουλάπια λαμπίκο. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε για σένα είναι να σου παρέχουμε ένα πρόγραμμα ώστε σε 5 μέρες η κουζίνα σου να είναι καθαρή και οργανωμένη όσο ποτέ, αλλά και μια υποστηρικτική κοινότητα που θα σε βοηθήσει να μη νιώθεις μοναξιά σε αυτό το έργο!!!!

Μέρα 1η:
Αν θες να ξεκινήσεις να οργανώνεις την κουζίνα σου, χρειάζεσαι ένα καλό ξεσκαρτάρισμα!!! Έλα, μην μας πεις ότι και εσύ κατά καιρούς δεν βρίσκεις κάπου πίσω πίσω στα ντουλάπια κάποιο προϊόν που έχει λήξει εδώ και μήηηηηηηηνες, αλλά δεν το έχεις πετάξει; Ήρθε η ώρα λοιπόν να μειώσεις τον όγκο του περιεχομένου της αποθήκης τροφίμων σου και να κάνεις ένα καλό ξεσκαρτάρισμα. Θα εντυπωσιαστείς με το πόσο χώρο θα εξοικονομήσεις με αυτήν την απλή κίνηση. Ξεκινάμε λοιπόν:
- Άνοιξε πρώτα τα ντουλάπια σου και μετά το ψυγείο σου. Έλεγξε όλες τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που είναι κλειστά, καθώς και το πόσες μέρες μπορεί να παραμένει ένα προϊόν μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Με βάση αυτές τις οδηγίες, πέτα ό,τι έχει λήξει, αν δεν είναι κατάλληλο για σένα, δεν είναι κατάλληλο προς βρώση και για κανέναν άλλον.
- Δώσε λίγη περισσότερη βάση σε μπαχαρικά, άλευρα, ζυμαρικά που “μαμουνιάζουν” εύκολα ακόμα και πριν την ημερομηνία λήξης τους, ειδικά μέσα στο καλοκαίρι. Αν εντοπίσεις σκουληκάκια ή πεταλουδάκια, μην το σκεφτείς, πέτα τα.
- Αν έχεις προϊόντα που αγόρασες για να κάνεις κάποια συγκεκριμένη συνταγή, αλλά τελικά δεν τα (ξανα)χρησιμοποίησες, μην διστάσεις να τα χαρίσεις σε κάποιον που τα χρειάζεται- πριν λήξουν!
- Καθάρισε τα ντουλάπια/ψυγείο με χλιαρό νεράκι και σαπούνι, στέγνωσέ τα καλά και βάλε μερικά φύλλα δάφνης στα ντουλάπια (για να μην πλησιάζουν ζουζουνάκια) ή λίγο ελληνικό καφέ στο ψυγείο (για να μυρίζει όμορφα!).
- Οργάνωσε τα τρόφιμά σου. Αν αγοράζεις χύμα μπαχαρικά, όσπρια κλπ. (και καλά κάνεις γιατί είναι και πιο οικονομικά και μειώνεις και τoν όγκο των σκουπιδιών σου), βάλτα σε γυάλινα βάζα με ετικέτες και την ημερομηνία που τα αγόρασες. Το ίδιο κάνε και στο ψυγείο σου, αποθηκεύοντας τα τρόφιμά σου σε κουτιά ή βάζα αντί για σακούλες, με την ημερομηνία που τα αγόρασες. Δες πώς να αποθηκεύσεις τα λαχανικά σου και πώς θα τα συντηρήσεις περισσότερο. Και μην ξεχάσεις να βάλεις μπροστά μπροστά όσα υλικά πρόκειται να χαλάσουν συντομότερα, ώστε να είσαι σίγουρος/η ότι θα τα χρησιμοποιήσεις πρώτα!
Μέρα 2η:
Σήμερα πρόκειται να τακτοποιήσουμε τα σκεύη και τις συσκευές σου!
- Ρίξε μια ματιά σε όοοοολα τα σκεύη που έχεις στα ντουλάπια της κουζίνας σου, από μαχαιροπίρουνα, μέχρι κατσαρόλες και ταψιά! Πρώτα έλεγξε ότι είναι σε καλή κατάσταση: αν είναι σκουριασμένα, ραγισμένα ή αν οι αντικολλητικές επιφάνειες έχουν χαραχτεί, τότε μάλλον είναι ακατάλληλα για χρήση. Κάποια από αυτά ίσως μπορείς να τα κρατήσεις και να τα χρησιμοποιήσεις εκτός κουζίνας. Κάνε το ίδιο και με τις ηλεκτρικές συσκευές και στείλε στο μάστορα ή στην ανακύκλωση αυτές που δεν δουλεύουν. Επιπλέον, μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά και στα τάπερ σου: μήπως κάποια από αυτά έχουν χάσει το ταίρι τους και υπάρχουν ορφανά καπάκια ή τάπερ; Βάλτα στην άκρη, φρόντισε να ταιριάξεις όσα μπορείς μεταξύ τους και τα υπόλοιπα χάρισέ τα σε κάποιον που τα χρειάζεται. Να ξέρεις, μπορείς να αντικαταστήσεις όλα τα χαμένα καπάκια με πάνινα αδιάβροχα καλύμματα!
- Αφού συγκεντρώσεις όλα τα κατάλληλα σκεύη και τις συσκευές που δουλεύουν, σκέψου: ποια από αυτά χρησιμοποιείς συνήθως στην κουζίνα σου; Έχεις σκεύη που τα χρησιμοποιείς 1-2 φορές τον χρόνο ή και ποτέ; Όλοι έχουμε πέσει στην παγίδα και έχουμε αγοράσει πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμασταν και δεν χρησιμοποιήσαμε (σχεδόν) ποτέ. Ήρθε η ώρα να τα αξιολογήσεις λοιπόν! Κράτα σε πρώτη ζήτηση τα σκεύη και τις συσκευές που χρησιμοποιείς σε εβδομαδιαία βάση. Την κατσαρόλα, τα ταψιά και τα τηγάνια που αντιστοιχούν στις ανάγκες του σπιτικού σου βάλτα μπροστά μπροστά, ενώ αυτά που χρησιμοποιείς σπάνια, αποθήκευσέ τα ξεχωριστά ή πίσω πίσω. Το ίδιο κάνε και με τις συσκευές σου.
- Καθάρισε καλά καλά τους χώρους που θα βάλεις τα σκεύη σου με χλιαρό νερό και σαπούνι. Αν πρόκειται να βάλεις σκεύη το ένα πάνω ή μέσα στο άλλο, ίσως είναι προτιμότερο ανάμεσά τους να βάλεις κάποιο μαλακό χαρτί, ώστε να μην σπάσουν ή χαρακτούν.
- Ομαδοποίησε τις συσκευές και τα σκεύη σου, για να τα βρίσκεις πιο εύκολα. Βάλε πχ. όλα μαζί τα ταψιά και τα πυρέξ ή φτιάξε ένα ξεχωριστό μέρος για τα σκεύη που χρησιμοποιείς αποκλειστικά στην ζαχαροπλαστική, ώστε να είναι τακτοποιημένα και να ξέρεις πού θα βρεις τι κάθε στιγμή!
Μέρα 3η
Αφού τακτοποίησες τα τρόφιμα και τα αποθήκευσες όμορφα στα καθαρά σου ντουλάπια, σήμερα ήρθε η ώρα για ένα δύσκολο εγχείρημα… Ναι ναι, αυτά που αποφεύγεις λέμε, να βάλεις το κεφάλι σου στο φούρνο για να τον καθαρίσεις και να ανοίξεις τον απορροφητήρα και να τον κάνεις λαμπίκο! Να ξέρεις ότι ούτε εμείς τα πολυαγαπάμε αυτά, αλλά να που πρέπει να γίνονται, οπότε ας τα κάνουμε σήμερα παρέα!
- Ο φούρνος είναι από εκείνα τα σημεία του σπιτιού που μαζεύουν μπόλικα λίπη και υπολείμματα φαγητών, οπότε πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Υπάρχουν διάφορες ειδικές κρέμες που διατείνονται ότι τον κάνουν να λάμπει στο πι και φι, αλλά πολλές ηλεκτρικές κουζίνες έχουν και ειδική λειτουργία καθαρισμού. Σε γενικές γραμμές να ξέρεις ότι όσο πιο συχνά καθαρίζεις τον φούρνο σου, τόσο πιο εύκολα θα καθαρίζει, καθώς τα καμμένα λίπη είναι ένας πολύ ζόρικος λεκές. Φρόντισε λοιπόν μια φορά την εβδομάδα να περνάς τον φούρνο όσο είναι ακόμα χλιαρός με νερό και σαπούνι, με ένα μαλακό σφουγγαράκι. Επίσης, καθάρισε τον φούρνο σου κάθε φορά που θα χυθεί κάτι στο κάτω μέρος του φούρνου, ζύμη από το κέικ ή ζουμιά από το ταψί. Ανάλογα με την χρήση που του κάνεις, ανά 3-6 μήνες θα πρέπει να κάνεις έναν πιο βαθύ καθαρισμό! Ένας άκρως οικολογικός τρόπος να τον καθαρίσεις είναι με στάχτη, εδώ σου έχουμε τον τρόπο, αλλά και με σόδα!
- Άλλο ένα μέρος που πρέπει σίγουρα να καθαριστεί είναι ο απορροφητήρας. Εκτός από τους υδρατμούς, δέχεται και μπόλικα λίπη στην επιφάνειά του και ίσως τον έχεις δει λίγο να κιτρινίζει, λίγο να κολλάει… Έλα, μην κάνεις πίσω, θα τον κάνουμε και αυτόν καθαρό και γυαλιστερό! Θα χρειαστείς ζεστό νερό, σαπούνι πιάτων, σόδα και οινόπνευμα. Πρώτα πρώτα βγάλε το φίλτρο. Αν είναι μιας χρήσεως, αφαίρεσέ το και αντικατάστησέ το με νέο. Αν είναι μεταλλικό, βύθισέ το για κάμποση ώρα σε ένα ταψί με ζεστό νερό και σόδα. Σε λίγο θα δεις τα λίπη να βγαίνουν στην επιφάνεια, οπότε τρίψτο ελαφρά με σαπούνι πιάτων και ζεστό νερό. Θα γίνει σαν καινούργιο! Με τον ίδιο περίπου τρόπο καθάρισε και τα σταθερά μέρη του απορροφητήρα, απαλά, με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων. Στο τέλος πέρασέ τον και με οινόπνευμα για να φύγουν όλα τα υπολείμματα, αλλά και να απολυμανθούν όλα του τα σημεία.
- Και ένα ευκολάκι: κάθε μήνα ή δίμηνο μην ξεχνάς να καθαρίζεις και τα φιλτράκια στις βρύσες! Ξεβίδωσέ τα, βάλτα για μερικές ώρες σε ξύδι, τρίψτα ελαφρά και ξαναβάλτα στη θέση τους. Θα δεις ξαφνικά το νερό να ρέει άφθονο!
Αν θες δες μας και εδώ σε δράση για να δεις πόσο λαμπίκο έγιναν όλα!
Μέρα 4η
Αφού οργανώθηκε και καθαρίστηκε η κουζίνα, ήρθε η ώρα να οργανώσεις ΚΑΙ το καθημερινό σου μαγείρεμα, το οποίο, κακά τα ψέματα, μπορεί να είναι ένας ΠΟΛΥ μεγάλος μπελάς (ακόμα και αν αγαπάς την μαγειρική!). Εμείς σου έχουμε μερικές συμβουλές για να κερδίσεις χρόνο πολύ ΠΡΙΝ χρειαστεί να μαγειρέψεις!
- Προετοιμάσου και βρες συνταγές που αγαπάς ή θες να μαγειρέψεις πολύ πριν τις χρειαστείς. Συνταγές υπάρχουν διαθέσιμες παντού, εντός και εκτός Cookpad: στο feed μας, στο διαδίκτυο γενικά, στο τετραδιάκι της μαμάς σου, στο πεσκέσι που σου έφερε η γειτόνισσα, ακόμα και στις αναμνήσεις σου!
- Αν έχεις και εσύ ένα μέρος του σπιτιού που στοιβάζεις χαρτάκια με συνταγές (που δοκίμασες κάποτε και ζήτησες την συνταγή ή συνταγές που είδες κάπου και σου φάνηκαν ενδιαφέρουσες), tips που είπες ας το σημειώσω γιατί ΑΥΤΟ θα το χρειαστώ και λοιπές μαγειρικές σημειώσεις, ήρθε η ώρα για ένα γενναίο ξεκαθάρισμα! Δες όλα τα χαρτάκια σημειώσεων, πέταξε όσα δεν χρειάζεσαι πια στην ανακύκλωση και τακτοποίησε τις συνταγές που δεν θες να χαθούν προσθέτοντάς τα στο προφίλ σου στην Cookpad,ώστε να μην χαθούν και να τις βρίσκεις όπου και αν είσαι. Και αν τα παραπάνω χαρτάκια έχουν συναισθηματική αξία για σένα, οργάνωσέ τα σε έναν φάκελο με ζελατίνες ώστε να τα προστατεύσεις από τον χρόνο, όπως εμείς! Μπορεί η Cookpad να είναι ο καλύτερος χώρος για να αποθηκεύσεις και να μοιράζεσαι τις συνταγές που σου αρέσουν, όμως τα χειρόγραφα έχουν την δική τους συναισθηματική αξία και είναι γεμάτα μνήμες.
- Επειδή όμως και τα “χαρτάκια” σου έχουν κάποιο όριο και μπορεί να χρειάζεσαι ακόμα περισσότερες ιδέες, χρησιμοποίησε την Cookpad προς όφελός σου και βρες προτάσεις που ταιριάζουν αποκλειστικά στα προσωπικά σου γούστα, Συνδέσου τακτικά στο λογαριασμό σου και κάθε φορά που εντοπίζεις στη ροή ή την αναζήτηση ενδιαφέρουσες συνταγές που θες να δοκιμάσεις, πρόσθεσέ τες στα Αποθηκευμένα σου. Όταν θα έρθει η ώρα να αποφασίσεις τι θα μαγειρέψεις, θα έχεις έτοιμη μια “αποθήκη” μαγειρικών ιδεών με ιδέες για σένα!
- <p>Επιπλέον, αν βρίσκεις τις συνταγές ή τα φωτοσχόλια κάποιου χρήστη πολύ κοντά στα γούστα σου, μην διστάσεις να τον ακολουθήσεις για να μην χάνεις μέσα στην ροή το τι μαγειρεύει! Έτσι θα έχεις καθημερινά νέες προτάσεις κατάλληλες αποκλειστικά για το δικό σου τραπέζι.
Μέρα 5η
Τελευταία μέρα σήμερα του προγράμματος 5 ημερών “Κουζίνα σε τάξη”, οργάνωσες ψυγείο, ντουλάπια, μαγειρικές ιδέες κλπ. Ε τι άλλο έμεινε, εεεεεεεεεεεε;;; Μα να βρεις τον τρόπο να επιλέξεις τελικά τι θα μαγειρέψεις άμεσα!
- Αρχικά άνοιξε ντουλάπια και ψυγείο και δες τι έχεις διαθέσιμο, τι λήγει σύντομα και πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσεις σαν μπούσουλα για να αποφασίσεις τι θα μαγειρέψεις τις επόμενες ημέρες.
- Ετοίμασε το μενού της εβδομάδας από το ΣΚ. Μην περιμένεις να σου έρθει η έμπνευση για το τι να μαγειρέψεις αύριο όταν είσαι “πτώμα” από τις υποχρεώσεις της εβδομάδας. Κάτσε ήρεμα το ΣΚ, με ή χωρίς παρέα και αποφάσισε τι θα μαγειρέψεις και πότε, έχοντας πάντα στο μυαλό σου το εβδομαδιαίο μενού σου να αντιστοιχεί σε μια ισορροπημένη διατροφή. Γράψε και ανάρτησε το εβδομαδιαίο μενού στο ψυγείο ώστε να αποφύγεις τις γκρίνιες. Η Στέλλα έχει φτιάξει έναν ειδικό πίνακα για το μενού από τον οποίο μπορείς να εμπνευστείς και να έχεις έναν ειδικό χώρο που θα ανανεώνεις κάθε εβδομάδα με το τι πρόκειται να μαγειρευτεί στο σπιτικό σου.
- Αν δεν έχεις καμία έμπνευση, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις την Cookpad. Στην ροή μπορείς να πάρεις πολλές ιδέες ή να αναζητήσεις συγκεκριμένες συνταγές. Μπαίνοντας στο προφίλ σου όμως, θα δεις προτάσεις που ταιριάζουν αποκλειστικά στα προσωπικά σου γούστα: ρίξε μια ματιά στις αποθηκευμένες σου συνταγές στην Cookpad ή στις συνταγές που έχεις προσθέσει και διάλεξε ποιες από αυτές θα μαγειρέψεις αυτήν την εβδομάδα.
- Μην ξεχάσεις να δεις και το μενού που φτιάχνουμε εμείς κάθε εβδομάδα με υλικά της εποχής (αν δεν τον λαμβάνεις, δες εδώ, αφού πρώτα ψάξουμε στα πιο απόκρυφα κατάστιχα της Cookpad. Θα πάρεις πολλές ιδέες!
- Αφού επιλέξεις τις συνταγές που θα μαγειρέψεις, τότε και μόνο τότε οργάνωσε ΓΡΑΠΤΩΣ τη λίστα με τα ψώνια σου. Μην πας στο σούπερ μάρκετ/μανάβικο/κρεοπωλείο χωρίς λίστα ή (ακόμα χειρότερα) νηστικός/η, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξεις με ψώνια που δεν χρειάζεσαι (ναι, το έχουμε πάθει!). Μπορείς να ελέγξεις από πριν τις τιμές (για να πας στο πιο οικονομικό σούπερ μάρκετ) ή και να κάνεις σύγκριση των διάφορων προϊόντων στα ράφια του καταστήματος (ελέγχοντας την τιμή τεμαχίου/κιλού και όχι τη συνολική). Έτσι θα ψωνίσεις οικονομικά από όλες τις απόψεις (και εδώ σου έχουμε ακόμα περισσότερες συμβουλές για να κάνεις τα ψώνια σου παιχνιδάκι!)
Είσαι έτοιμος/η λοιπόν να ξεκινήσεις να μαγειρεύεις! Ένα πράγμα μας έμεινε μόνο… να βρούμε λύση: πώς θα γίνει ΑΦΟΥ μαγειρέψεις να γλιτώσεις το καθάρισμα; Αν δεν διαθέτεις… υπηρετικό προσωπικό, σου έχουμε λύσεις ΚΑΙ για αυτό με τις απίθανες συμβουλές της Χαρούλας!
Ελπίζουμε αυτές τις 5 μέρες να σε βοηθήσαμε να στήσεις από την αρχή την κουζίνα σου και να την οργάνωσες ακολουθώντας τις συμβουλές μας με τρόπο που βολεύει τον χώρο και την προσωπικότητά σου. Η κουζίνα σου δεν έχει υπάρξει ξανά πιο οργανωμένη για να υποδεχτεί έναν σπουδαίο σεφ (ναι ναι, εσένα λέμε!) και τα μαγειρέματα του! Στείλε μας τα σχόλιά σου για το 5μερο πρόγραμμα “Κουζίνα σε τάξη”, τι σε ικανοποίησε, τι σου έλειψε, τι θα ήθελες να γίνει αλλιώς, ώστε να μπορέσουμε να βελτιωθούμε σε ανάλογα μελλοντικά προγράμματα! Μπορείς ανά πάσα στιγμή να μπεις και στην στην ομάδα μας στο Facebook και δώσε μας και άλλες ιδέες για το πώς να μειώσουμε τον χρόνο προετοιμασίας και να απολαύσουμε περισσότερο τον χρόνο στην κουζίνα μας τελικά!
Καλά μαγειρέματα!