Όλα για τη ζαχαρόπαστα

Συγκεντρώσαμε όλες τις ερωτήσεις και τις απορίες που έχετε για την ζαχαρόπαστα και κάναμε αυτό το άρθρο, ώστε να λυθούν όλες! 

1. Τι γεύση έχει;
Έχει γεύση σαν βανίλια υποβρύχιο. Είναι νόστιμη και αρωματική.

2. Που τη χρησιμοποιώ;
Για να καλύψουμε τούρτες, κέικ, μικρά κεκάκια ή μπισκότα. Επίσης για να φτιάξουμε δημιουργίες που θα στολίσουν τις τούρτες μας όπως λουλούδια, ζωάκια κλπ

3. Μπορώ να της δώσω άρωμα άλλο;
Μπορείτε αντί για βανίλια να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο άρωμα, όπως αμύγδαλο ή πορτοκάλι.

4. Που βρίσκουμε γλυκόζη;
Στην Ελλάδα έχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ, συνήθως εκεί που είναι και η ζάχαρη. Στην Κύπρο όμως δεν κυκλοφορεί και είναι δύσκολο να βρείτε, μόνο αν ζητήσετε από κάποιο ζαχαροπλαστείο και σας δώσει.

5. Που βρίσκουμε γλυκερίνη;
Γλυκερίνη βρίσκουμε στα φαρμακεία. Να προσέξετε να είναι βρώσιμη γλυκερίνη. Έχει σίγουρα η ecofarm, η Wilton. Μπορείτε να βρείτε σε διάφορα online καταστήματα ή σε μαγαζιά που φέρνουν είδη ζαχαροπλαστικής και υλικά για τούρτες με ζαχαρόπαστα.

6. Μπορώ να παραλείψω την γλυκερίνη;
Μπορείτε να παραλείψετε τη γλυκερίνη αλλά ίσως το αποτέλεσμα να μην είναι το ίδιο. Η γλυκερίνη βοηθάει το μείγμα να είναι πιο απαλό, να ανοίγει πιο εύκολα και την εμποδίζει από το να σκληρύνει πολύ μετά από λίγες μέρες.

7. Μπορώ να βάλω ζελατίνη σε φύλλα;
Μπορείτε αλλά θα αλλάξουν λίγο οι αναλογίες καθώς τα φύλλα έχουν υγρό. Άρα παίρνει σίγουρα μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης.

8. Πόσα φύλλα ζελατίνης να βάλω αντί για τη σκόνη;
10-12 φύλλα περίπου. Προσέξτε γιατί θα πάρει σίγουρα πιο πολλή ζάχαρη με τα φύλλα.

9. Μπορούμε να τη χρωματίσουμε;
Βεβαίως και μπορούμε.

10. Τι χρώματα να χρησιμοποιήσω;
Χρησιμοποιούμε πάντα χρώμα ζαχαροπλαστικής σε μορφή πάστας. Το υγρό χρώμα δεν κάνει, καθώς θα αλλάξει την υφή της.

11. Που μπορώ να βρω χρώματα/εργαλεία;
Χρώματα έχουν λίγα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής, όπως τα καταστήματα Vefa’s House, του Παρλιάρου ή το Sugarworld. Ψάξτε λίγο στο ίντερνετ γιατί όλα και κάποιο καινούριο ανοίγει. Αν δε βρείτε κατάστημα στην περιοχή ή τη χώρα, μπορείτε να παραγγείλετε από καταστήματα του εξωτερικού (μέσω ίντερνετ πάντα).

12. Πως κάνω έντονα χρώματα;
Ο μόνος τρόπος είναι να βάλετε περισσότερη ποσότητα από το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Όσο περισσότερο χρώμα, τόσο πιο έντονο θα γίνει.

13. Σε ποιο στάδιο τη χρωματίζω;
Εφόσον θα φτιάξετε ένα χρώμα, τότε μπορείτε να βάλετε το χρώμα την ώρα που ζυμώνετε ή μέσα στο μπρίκι με τη ζελατίνη (προσοχή μη βάλετε πολύ μόνο γιατί μετά δε θα διορθώνεται). Εάν φτιάξετε πολλά χρώματα, τότε την κάνετε λευκή και την χωρίζετε σε κομμάτια ανάλογα με το πόσα χρώματα θα φτιάξετε. Βάζετε στο κάθε κομμάτι λίγο χρώμα (με μια οδοντογλυφίδα) και ζυμώνετε. Εάν δείτε πως το θέλετε πιο έντονο βάζετε κι άλλο χρώμα και συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια ζύμη με ομοιόμορφο χρώμα.

14. Μπορώ να την κάνω σοκολατένια;
Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος της άχνης με κακάο.

15. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα;
Ναι. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και να την χρησιμοποιήσουμε άμεσα ή να την τυλίξουμε αεροστεγώς σε διαφανή μεμβράνη και να τη χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

16. Χρειάζεται να βάλω κάτι πάνω στην τούρτα πριν από τη ζαχαρόπαστα;
Θα χρειαστεί να καλύψετε την τούρτα σας πρώτα με βουτυρόκρεμα ή γκανάς. Δε συστήνουμε τη σαντιγύ γιατί δεν είναι σταθερή και θα σας παιδέψει. Το στρώμα αυτό της βουτυρόκρεμας ή της γκανάς το βάζουμε για να κολλήσει η ζαχαρόπαστα στην τούρτα αλλά και για να είναι λείο το αποτέλεσμα.

17. Πώς διατηρείται η ζαχαρόπαστα;
Από την ώρα που θα την φτιάξουμε πρέπει να την έχουμε τυλιγμένη πολύ καλά μέσα σε διαφανή μεμβράνη. Αν μείνει έξω στον αέρα, σκληραίνει και δεν μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο, ούτε να την πλάσουμε ωραία.
Τυλιγμένη αεροστεγώς μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα.
Την ζαχαρόπαστα την έχουμε πάντα ΕΚΤΟΣ ψυγείου. Δεν μπαίνει ούτε στο ψυγείο, ούτε στην κατάψυξη.

18. Μπορώ να βάλω την τούρτα στην κατάψυξη πριν την καλύψω με τη ζαχαρόπαστα;
Μπορείτε να τη βάλετε στην κατάψυξη ΑΛΛΑ  θα φροντήσετε να ξεπαγώσει πολύ καλά πριν την καλύψετε. Εάν η τούρτα σας είναι παγωμένη, τότε ξεπαγώνοντας θα βγάλει υγρασία και θα χαλάσει η υφή της ζαχαρόπαστας.

19. Μου στέγνωσε η ζαχαρόπαστα. Τι κάνω;
Εάν έχει στεγνώσει απλώς εξωτερικά, κόβουμε το σκληρό κομμάτι και χρησιμοποιούμε μόνο το εσωτερικό που θα είναι ακόμα καλό.
Εάν έχει στεγνώσει λίγο, μπορούμε να αλείψουμε τα χέρια μας με λίγο βούτυρο και να την πλάσουμε.
Εάν έχει στεγνώσει εντελώς, την πετάμε και φτιάχνουμε άλλη.

20. Πως διατηρούμε την τελειωμένη τούρτα; Μπαίνει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη;
Εφόσον στολίσουμε την τούρτα μας μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο, ΑΛΛΑ θα πρέπει να είναι καλά κλεισμένη σε κουτί ή με διαφανή μεμβράνη. Εάν τη βάλουμε σκέτη στο ψυγείο, η ζαχαρόπαστα θα υγρανθεί και δεν θα έχει ωραία εμφάνιση.
Στην κατάψυξη ΔΕΝ μπορούμε να τη βάλουμε.

21. Θα σκληρύνει η τούρτα την επόμενη μέρα; Θα κόβονται εύκολα τα κομμάτια;
Όχι η ζαχαρόπαστα από τη στιγμή που είναι πάνω στην τούρτα δεν σκληραίνει. Τα κομμάτια κόβονται πολύ εύκολα.

22. Τα διακοσμητικά μπορώ να τα φτιάξω και νωρίτερα;
Φυσικά. Μπορείτε να τα φτιάξετε μέρες πριν και να τα διατηρήσετε σε τάπερ.
Εάν θέλετε να είναι σκληρά, αφήστε τα έξω στον αέρα να στεγνώσουν.

23. Πού αλλού μπορώ να τη χρησιμοποιήσω;
Μπορείτε να στολίσετε μικρά κεκάκια ή μπισκότα. Θα την κολλήσετε πάνω τους με λίγο νερό ή μαρμελάδα.

24. Τη ζύμωνα πολύ ώρα αλλά κόλλαγε στα χέρια. Γιατί;
Χρειαζόταν μεγαλύτερη ποσότητα άχνης ζάχαρης. Η ποσότητα της άχνης δεν είναι ίδια πάντα. Αν μας πέσει λίγο νεράκι παραπάνω ή λιγότερο, θα αλλάξει τις αναλογίες. Το ίδιο και αν έχουμε χρησιμοποιήσει φύλλα ζελατίνης αντί για σκόνη. Θα βάλουμε άχνη μέχρι να μην κολλάει πια στα χέρια.

25. Δε μου πήρε όλη την άχνη, γιατί;
Μπορεί να βάλατε κάπως λιγότερο νερό ή να  φταίει η ζελατίνη ή οτιδήποτε άλλο. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμα την ώρα που την ζυμώνετε.

26. Προσπαθώ να τη ζυμώσω, αλλά είναι πολύ σκληρή. Γιατί;
Τρεις πιθανοί λόγοι: α) βάλατε περισσότερη άχνη απ’ όσο έπρεπε, β) αφήσατε την ζελατίνη (ή το μείγμα της ζελατίνης) να σταθεί για ώρα πριν το προσθέσετε στην άχνη ή γ) ήταν κρύο το δωμάτιο ή ο πάγκος στον οποίο προσπαθήσατε να ζυμώσετε και να ανοίξετε το φύλλο.

27. Κάλυψα την τούρτα μου αλλά δεν έγινε λεία. Πως γίνεται να είναι λεία η επιφάνεια;
Πρέπει να έχετε πρώτα καλύψει την τούρτα με βουτυρόκρεμα ή γκανάς (όπως είπαμε παραπάνω γίνεται και με σαντιγύ, αλλά με πολύ κόπο και χωρίς καλό αποτέλεσμα, ειδικά αν είστε αρχάρια). Θα φροντίσετε να έχουν απλωθεί καλά, κλείνοντας τυχόν τρύπες και να έχουν λεία επιφάνεια. Θα την αφήσετε και λίγο στο ψυγείο να σφίξει. Μετά καλύπτετε με τη ζαχαρόπαστα και λειαίνετε με το χέρι με ειδικό εργαλείο. Όσο καλύτερα στρώσετε το υπόστρωμα, τόσο καλύτερη εμφάνιση θα έχει η ζαχαρόπαστα από πάνω.

28. Μπορώ να βάλω ζαχαρόπαστα πάνω από κάποια κρέμα (σε όχι σταθερή τούρτα δηλαδή);
Όχι. Η ζαχαρόπαστα δε μπορεί να μπει πάνω από οποιοδήποτε είδος κρέμας. Δε γίνεται να βάλετε ζαχαρόπαστα πάνω από τιραμισού ας πούμε, ή μιλφέιγ ή να τελειώσετε την τούρτα σας με παχύ στρώμα κρέμας και μετά να καλύψετε με ζαχαρόπαστα. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει κάτω από τη ζαχαρόπαστα κάτι σταθερό, δηλαδή παντεσπάνι ή κέικ και μάλιστα όχι ιδιαίτερα σιροπιασμένα.

Προσπαθήσαμε να δώσουμε απάντηση στις ερωτήσεις που μας γίνονται πιο συχνά.

Ευχόμαστε καλές δημιουργίες…

12 thoughts on “Όλα για τη ζαχαρόπαστα

Add yours

 1. πως θα ”καθαρισω” την τουρτα μου απ την αχνη που εμεινε πανω στη ζαχαροπαστα?γτ ειναι με χρωμα κ ασπριζει απ την αχνη

  1. Καλησπέρα Μαρία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, και ο καθένας έχει την προτίμησή του για το ποιος τρόπος δουλεύει ή τον βολεύει. Μπορείς να βάλεις λίγη μαργαρίνη στα χέρια σου και να περάσεις την τούρτα ή μπορείς να την περάσεις με λίγη βότκα (στεγνώνει γρήγορα και δεν αφήνει μυρωδιά μη φοβάσαι). Δοκίμασε την επόμενη φορά να μη χρησιμοποιήσεις άχνη για να ανοίξεις τη ζαχαρόπαστα, αλλά νισεστέ. Δουλεύει καλύτερα και φεύγει πολύ πιο εύκολα.

  1. Για σου Μυρτώ! Μπορείς να βάλεις ελάχιστη μαρμελάδα για να κολλήσει η ζαχαρόπαστα, ίσως όμως για πιο ομοιόμορφο και σταθερό αποτέλεσμα να ήταν καλύτερη η βουτυρόκρεμα. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, θα καλυφθεί μια χαρά! Καλή επιτυχία, και αν σου πετύχει, περιμένουμε να μοιραστείς τη συνταγή στην cookpad.gr !

 2. Καλησπέρα! Πως μπορώ να βάλω ζαχαρόπαστα πάνω σε ζαχαρόπαστα; τι πρεπει να χρησιμοποιησω ωστε να κολλησει και να μην μου φευγουν τα κομματια που θελω να βαλω απο πανω;

  1. Καλημέρα Σοφία! Εξαρτάται τι ακριβώς είναι αυτό που θες να βάλεις από πάνω από την πρώτη στρώση ζαχαρόπαστας. Αν θες να κολλήσεις άλλη μια στρώση ή ένα πολύ μικρό τρισδιάστατο δημιούργημα, λίγο νερό μπορεί να λειτουργήσει σαν κόλλα. Αν θες να κάνεις μια πιο βαριά κατασκευή από ζαχαρόπαστα και να την κολλήσεις πάνω σε μια στρώση ζαχαρόπαστας, μάλλον θα πρέπει να την στερεώσεις καλύτερα, ίσως με μια οδοντογλυφίδα που θα διαπερνά και την κατασκευή και τη βάση της τούρτας σου.

  2. Σας παρακαλώ πως μπορώ να αφαιρέσω την υγρασία από τα στολίδια ζαχαροπαστας κ να τα …”στεγνώσω”?? Αντίθετα από άλλους επιθυμώ να ξεραθούν κ να σκληρύνουν ώστε να τα επαναχρησιμοποιησω σε άλλα πράγματα σαν στολίδια. Σας ευχαριστω εκ των προτέρων… Άννα

   1. Γεια σου Άννα! Για να σκληρύνει η ζαχαρόπαστα και να στεγνώσουν γρηγορότερα τα σχέδια πρέπει να προσθέσεις το λεγόμενο δραγάντι. Είναι ένα συστατικό σε σκόνη και θα το βρεις στην αγορά ως CMC ή Tylo Powder ή Gum Tragacanth. Αυτή η σκόνη έχει την ιδιότητα να σκληραίνει τη ζαχαρόπαστα και να στεγνώνουν τα σχέδια πιο γρήγορα, δεν πρέπει να το παρακάνεις όμως σε δοσολογία γιατί αν βάλεις πολύ θα ξεραθεί. Μπορείς να ξεκινήσεις με 1 κ.γ. στα 500 γρ. ζαχαρόπαστα και αναλόγως μετά, εξαρτάται πόσο μαλακιά είναι. Πρέπει να τη ζυμώσεις καλά μαζί με τη σκόνη ώστε να απορροφηθεί και να την καλύπτεις πάντα με μεμβράνη και να τη βάζεις σε τάπερ αεροστεγώς κλεισμένη. Αφού ζυμώσεις τη ζαχαρόπαστα με το δραγάντι θα δεις ότι μετά από 5-10 λεπτά θα γίνει πιο σκληρή. Τότε πρέπει να αρχίσεις να κάνεις τα σχέδια. Όση ζαχαρόπαστα μείνει μετά, θα σκληρύνει αρκετά, αλλά όταν τη δουλέψεις/ζυμώσεις καλά, θα αρχίσει να μαλακώνει και μπορείς να την ξαναδουλέψεις. Επίσης, μην ξεχάσεις να αφήσεις τα σχέδια να στεγνώσουν εκτός ψυγείου φυσικά και ακάλυπτα. Οι συμβουλές είναι από φίλη μας επαγγελματία ζαχαροπλάστισσα, ελπίζουμε να σε βοηθήσουν! Καλή επιτυχία σου ευχόμαστε!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

%d