Τα τρόφιμα που τρώμε χωρίζονται σε πέντε ομάδες:
Τα τρόφιμα χωρίζονται σε 5 ομάδες με βάση τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Κάθε ομάδα τροφίμων έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς τη θρεπτική της αξία, επίσης τρόφιμα της ίδιας ομάδας μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους. Ένας από τους βασικούς κανόνες για μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή είναι η ποικιλία, να επιλέγουμε δηλαδή τρόφιμα που ανήκουν σε όλες τις ομάδες τροφίμων, αλλά και διαφορετικά τρόφιμα από την ίδια ομάδα τροφίμων.
Ο πιο συνηθισμένος διαχωρισμός των τροφίμων σε ομάδες τροφίμων είναι ο εξής:
1. Φρούτα-λαχανικά
Τα τρόφιμα αυτής της ομάδας προσφέρουν στο οργανισμός μας τις απαραίτητες φυτικές ίνες, βιταμίνες, φυλλικό οξύ και κάλιο. Περιέχουν μεγάλα ποσοστά νερού και έχουμε χαμηλό ποσοστό θερμίδων και λίπους. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως τα λαχανικά και τα φρούτα, ανάλογα με το χρώμα τους διαχωρίζονται σε μικρότερες ομάδες, που η κάθε μια περιέχει συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές ουσίες. Προσπαθείστε λοιπόν να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγια φρούτα και λαχανικά από όλα τα χρώματα.
2. Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και εναλλακτικά
Τα τρόφιμα από αυτή την ομάδα μας προσφέρουν ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών μας. Προσπαθείτε να συμπεριλάβετε καθημερινά στο διαιτολόγιό σας γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, κατά προτίμηση με μειγμένα λιπαρά.
3. Ψωμί, άλλα δημητριακά και πατάτες
Η ομάδα αυτή μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας. Περίπου το 1/3 των τροφών που καταναλώνουμε είναι καλό να προέρχονται από αυτή την ομάδα. Είναι καλύτερο να προτιμάμε τις λιγότερο επεξεργασμένες μορφές αυτών των τροφίμων όπως ολικής άλεσης ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά και αναποφλοίωτο ρύζι, τα οποία έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και φυτικές ίνες.
4. Κρέας, ψάρι και εναλλακτικά
Τα τρόφιμα αυτής της ομάδας είναι καλές πηγές πρωτεϊνών που είναι βασικές δομικές και λειτουργικές μονάδες όλων των κυττάρων του σώματός μας. Περίπου 15% της ενέργειάς μας καθημερινά είναι καλό να προέρχεται από πρωτεΐνες.
5. Λιπαρά/με ζάχαρη τρόφιμα και ποτά
Τα τρόφιμα από αυτή την ομάδα είναι καλό να τα καταναλώνουμε περιστασιακά καθώς είναι πλούσια σε ενέργεια αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, μία μερίδα μπορεί να είναι:
- 1 μέτριου μεγέθους φρούτο όπως μπανάνα/μήλο/πορτοκάλι
- 2 μικρού μεγέθους φρούτα όπως βανίλιες 10-15 ρώγες σταφύλι/κεράσια/μούρα
- 1 μπολ δημητριακών φρέσκια σαλάτα
- 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα λαχανικά όπως αρακάς
- 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαγειρεμένα όσπρια όπως φασόλια (αν φάει παραπάνω μετράνε πάλι σαν 1 μερίδα)
- 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες/βερίκοκα
- 1 μικρό ποτήρι φυσικός χυμός (αν πιείτε παραπάνω μετράει πάλι σαν 1 μερίδα)
Το πιάτο της καλής διατροφής απεικονίζει τις διαφορετικές ομάδες τροφίμων στις αναλογίες που χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος για καλή υγεία (οι αναλογίες μπορεί να αλλάξουν σε άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα)
Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Δείτε αυτό και άλλα άρθρα στο site FitDiet.gr
Απάντηση