Μήνας (μαγειρικής) οργάνωσης: οι συμβουλές της Νίτσας

Ζητήσαμε από τη Νίτσα να μας πει πως οργανώνει το μαγείρεμα της. Οι συμβουλές της ίσως βοηθήσουν κι εσάς.

Φίλες και φίλοι της Cookpad, είμαι η Νίτσα 50 ετών, παντρεμένη και μητέρα μίας κόρης 24 ετών. Ας μιλήσουμε για οργάνωση κουζίνας που σημαίνει οργάνωση τροφίμων αλλά και μαγειρέματος. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες γυναίκες εργαζόμαστε και ο χρόνος που έχουμε για να ρυθμίσουμε τα του νοικοκυριού μας είναι περιορισμένος. Ελπίζω να σας βοηθήσω με τους δικούς μου σχεδιασμούς στην κουζίνα.

Η nitsa οργανώνει το μαγείρεμά της
  • Όσον αφορά το τι θα φάμε καθημερινά, με βοηθάει πάρα πολύ να κάνω κάθε Παρασκευή το μενού της εβδομάδας. Δηλαδή από το Σάββατο μέχρι και την επόμενη Παρασκευή. Ο βασικός λόγος είναι ότι το Σάββατο είναι η μέρα αγοράς των αγαθών. Σάββατο μεσημέρι ως συνήθως θα φάμε περισσευούμενα φαγητά προηγούμενων ημερών ή κάτι εύκολο, όπως αυγά (ομελέτα, τηγανητά) ή θα ανακυκλώσω κάποιο φαγητό. Παράδειγμα έχουν περισσέψει λίγα μακαρόνια, προσθέτω ό,τι υλικά έχω και κάνω ογκρατέν. Την Κυριακή πάντα τρώμε κάτι σε κρεατικό. Την Δευτέρα ψάρι. Την Τρίτη ζυμαρικό (χυλοπίτες, μακαρόνια, τραχανά τον χειμώνα κ.λ.π.). Την Τετάρτη λαδερό (φασολάκια, μπριάμ, μπάμιες, ριζότο, πατάτες γιαχνί κ.λ.π.) Την Πέμπτη κοτόπουλο ή κάτι με κιμά (γιουβαρλάκια, σουτζουκάκια κ.λ.π.). Την Παρασκευή όσπριο και τελείωσε κιόλας η εβδομάδα.
  • Επειδή μου αρέσει να φτιάχνω το ψωμάκι της οικογένειας, κανονίζω μία φορά την εβδομάδα ή και στις 10 ημέρες να ζυμώνω και το αποθηκεύω κομμένο σε φέτες στην κατάψυξη.
  • Μιας που είμαστε και γλυκατζήδες, έχω πάντα κάποιο κέικ ή κουλουράκια σπιτικά και κάποιο γλυκάκι. Στο μενού της εβδομάδας λοιπόν εκτός από τα φαγητά, συμπεριλαμβάνω και το γλύκισμα που θα φτιάξω και κατι σε μορφή πίτας για να έχει ο σύζυγος για κολατσιό στη δουλειά, ή για το σχολείο των παιδιών (αν κάποια φίλη έχει παιδάκια που πάνε σχολείο). Αρκετά από αυτά όπως τυροπιτάκια, τυροψωμάκια, ελιοψωμάκια κ.λ.π. διατηρούνται άψητα ή και ψημένα στην κατάψυξη, οπότε πάντα μπορούμε να έχουμε κάτι έτοιμο προς βρώσιν.
  • Από τη στιγμή λοιπόν που ξέρω το μενού της εβδομάδας, γνωρίζω και τα ψώνια που θα χρειαστεί να κάνω το Σάββατο. Εκτός από τα υλικά που θα αγοράσω για την παρασκευή των φαγητών και γλυκισμάτων, θα κοιτάξω ποια άλλα αγαθά τελειώνουν στο ντουλάπι ή το ψυγείο μου τελειώνουν (ρύζι, όσπρια, σάλτσα ή πελτέ ντομάτας, μπαχαρικά γάλα καφές κ.λ.π.) για να τα αγοράσω. Όταν φτάσω στο σούπερ μάρκετ θα ακολουθήσω την λίστα μου και θα κοιτάξω αν βρω προσφορές σε προϊόντα μακράς διάρκειας να τα αγοράσω.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ:

  • Αν κάποιο μαγειρεμένο φαγητό περισσέψει και δεν καταναλωθεί σύντομα, το βάζω στην κατάψυξη και το καταναλώνουμε κάποια στιγμή. Δεν καταψύχω μαγειρεμένες πατάτες και ρύζι, γιατί δεν μου αρέσει μετά η γεύση τους.
  • Πάντα στην κουζίνα θα περισσέψουν μυρωδικά όπως μαϊντανός, σέλινο, άνηθος κ.ά.. Αυτά αφού τα πλύνω και τα στεγνώσω, θα τα ψιλοκόψω και θα τα βάλω σε ταπεράκια μικρά ή σε σακουλάκια στην κατάψυξη κι έτσι δεν θα ξεμείνω ποτέ από μυρωδικά.
  • Εκτός από μυρωδικά, αποθηκεύω στην κατάψυξη και κάποια λαχανικά που μπορεί να αρχίσουν να ”μαραίνονται” στην συντήρηση, όπως πιπεριές τις οποίες ψιλοκόβω, ντομάτες πολτοποιημένες στο μπλέντερ έτοιμες για σάλτσα κ.ά.
  • Ψωμί μπαγιάτικο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ή για να το προσθέσουμε σε μείγμα για κεφτεδάκια και μπιφτέκια ή για να κάνουμε νοστιμότατες αυγοφέτες.
  • Όταν αγοράζω κιμά φτιάχνω μερικά μπιφτέκια και τα αποθηκεύω στην κατάψυξη άψητα και κάποιο Σαββατόβραδο τα ψήνω για να φάμε σπιτικό χάμπουργκερ.
  • Κάποιες φορές που μου δίνουν βιολογικά λεμόνια ή και πορτοκάλια, τρίβω την φλούδα τους και κρατάω το ξύσμα στην κατάψυξη για όποτε το χρειαστώ.

Αυτοί είναι κάποιοι από τους τρόπους οργάνωσης που έχω στην κουζίνα μου. Καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνετε για να διευκολυνθεί η καθεμιά και ο καθένας από εσάς στον δικό της /του χώρο!

One thought on “Μήνας (μαγειρικής) οργάνωσης: οι συμβουλές της Νίτσας

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: