Μήνας (μαγειρικής) οργάνωσης: οι συμβουλές της nasia

Ζητήσαμε από τη nasia να μας πει πως οργανώνει το μαγείρεμα της. Οι συμβουλές της ίσως βοηθήσουν κι εσάς.

Γεια σας το όνομά μου στην Cookpad είναι nasia, είμαι μαμά ενός κοριτσιού 16 μηνών, γιατρός στο επάγγελμα αλλά μαγείρισσα στην καρδιά ❤️. Προσπαθώ να αφιερώνω χρόνο στη μαγειρική και την οικογένειά μου αλλά υπάρχουν μέρες που τρέχουμε και δεν φτάνουμε!! Θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες συμβουλές που πολλές φορές με έχουν διευκολύνει.

Η nasia οργανώνει την κουζίνα της

Ψωμί:

Το ψωμί που δεν καταναλώνουμε μπορεί να μπει όπως είναι στην κατάψυξη, τυλιγμένο σε απλή σακούλα και όταν το ξαναχρειαστούμε, το έχουμε ολόφρεσκο. Απλώς το βγάζουμε από την κατάψυξη, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε φούρνο στους 120-150 βαθμούς στον αέρα για 30-40 λεπτά και θα μοσχομυρίσει το σπίτι ψωμί!

Φρούτα-λαχανικά εποχής:

Μπορούμε να βρούμε όλες τις εποχές αλλά τα προτιμούμε στην εποχή τους (είναι γευστικότερα και πιο υγιεινά). Λαχανικά όπως οι πιπεριές και το καλαμπόκι καταψύχονται όπως είναι. Η κολοκύθα, τα ροδάκινα και τα μάνγκο ή ο ανανάς κόβονται σε κομμάτια χοντρά που τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, καταψύχουμε για λίγες ώρες και τα μεταφέρουμε μετά σε σακούλα κατάψυξης. Αυτό το κάνουμε για να μην κολλήσουν τα κομμάτια μεταξύ τους. Τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς και όταν κρυώσουν τις τοποθετούμε σε σακούλες κατάψυξης και καταψύχουμε.

Όσπρια:

Διατηρούνται σε ντουλάπι σε κλειστό δοχείο ώστε σε περίπτωση που χαλάσουν να μην επιμολύνουν τα υπόλοιπα προϊόντα μας. Γενικά φροντίζουμε να τα καταναλώσουμε την ίδια χρονιά… αλλιώς δεν θα βράζουν με τίποτα!

Αλεύρι:

Επίσης σε κλειστό δοχείο διατηρούμε το αλεύρι. Εγώ για να θυμάμαι ποιο είναι συνήθως κόβω ένα κομμάτι της συσκευασίας με την επωνυμία και το βάζω μαζί. Το ίδιο ισχύει για τη ζάχαρη άχνη και το κορν φλάουρ. Το βρίσκω πολύ πρακτικό. Αλεύρι που ξέρω ότι θα χρησιμοποιήσω όλη την ποσότητα με τη μία όπως η φαρίνα ή το αλεύρι για τσουρέκια δεν το βάζω σε δοχεία.

Ζυμαρικά:

Για μακαρόνια και ρύζια δεν το συζητώ γιατί ποτέ δεν μένουν στο σπίτι μας απλώς έχω λαστιχάκια πάντα πρόχειρα για να τα δένω να μην ανοίγουν.

Γάλα:

Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα μπορώ να το βράσω την ημέρα λήξης του και να το κρατήσω για 3 ακόμα μέρες χωρίς να είναι απαραίτητο να το κάνω κρέμα ή μπεσαμέλ ή κάτι άλλο. Σαφώς και δεν θα έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το παστεριωμένο αλλά δεν το πετάμε!

Μυρωδικά:

Μπορώ να έχω φρέσκα μυρωδικά όλες τις ώρες καταψύχοντάς τα. Πλένω τον φρέσκο μαϊντανό, άνηθο ή δυόσμο, κόβω τα κοτσάνια, στεγνώνω πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας και βάζω σε σακουλάκι μιας χρήσης. Δεν χρειάζεται να τον ψιλοκόψω γιατί όταν το ανοίξω, έτσι παγωμένο που είναι θα τρίβεται πολύ εύκολα με τα δάχτυλά μου. Επίσης όταν κόβω ένα πολύ μεγάλο κρεμμύδι και περισσέψει, μπορώ να κρατάω σε σακουλάκι ψιλοκομμένο σε σακούλες μιας χρήσης στην κατάψυξη για να το έχω άμεσα για σάλτσες!

Συμβουλές για τη συντήρηση του βρεφικού γάλακτος:

Επειδή είμαι και μωρομαμά σας δίνω και κάποιες συμβουλές για τη συντήρηση της βρεφικής φόρμουλας. (Το μητρικό γάλα έχει τελείως διαφορετικό τρόπο συντήρησης και δεν θα αναφερθεί εδώ). Οι οδηγίες που σας δίνω είναι φυσικά σύμφωνες με το CDC.

  • Αν το μωρό μου είναι άνω των τριών μηνών μπορώ να φυλάω βρασμένο νερό σε αποστειρωμένα μπιμπερό σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες και όποτε χρειάζεται το θερμαίνω στα μικροκύματα για 10 δευτερόλεπτα (νερό είναι δεν αλλοιώνεται) και στη συνέχεια ρίχνω τη σκόνη και δοκιμάζω φυσικά το χέρι μου πριν το προσφέρω στο παιδί. Και σε θερμοκρασία δωματίου η φόρμουλα διαλύεται πολύ εύκολα, αν το προτιμάει το μωρο δεν υπάρχει θέμα!
  • Αν το μωρό μου είναι κάτω των 3 μηνών το γάλα πρέπει να παρασκευαστεί με νερό που έχει θερμοκρασία άνω των 70 βαθμών κελσίου οπότε μπορώ να φτιάξω όλη την ποσότητα φόρμουλας της ημέρας με βραστό νερό και να βάλω απευθείας τα γυάλινα μπιμπερό (δεν θα σπάσουν) στο ψυγείο όπου μπορούν να διατηρηθούν αυστηρά 24 ώρες. Προτιμώ να θερμαίνω την ποσότητα που θα πει το μωρό μου με ζεστό νερό ή θερμαντήρα και όχι στα μικροκύματα (αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι αλλοιώνεται η φόρμουλα στα μικροκύματα).

Συμβουλές καθαριότητας στην κουζίνα:

  • Από την κουζίνα μου δεν λείπει ποτέ το ξινό. Με το ξινό αφαλατώνουμε στη στιγμή βραστήρες, καφετιέρες, βρεφικούς αποστειρωτές, χωρίς οσμές, χωρίς αναμονή. Είναι θαύμα!
  • Αν το σφουγγάρι που έχω στην κουζίνα μυρίσει και δεν είναι ακόμα η ώρα του για αλλαγή, βράζω 1 λίτρο νερό στο βραστήρα και το ρίχνω από πάνω του μέσα στο νεροχύτη. Πεθαίνουν τα βακτήρια, πεθαίνει και η μυρωδιά.
  • Για να καθαρίσω εύκολα το τηγάνι, με το που τελειώνω το τηγάνισμα όπως είναι ζεστό ζεστό το λάδι ρίχνω μία ικανή ποσότητα σαπουνιού πιάτων και κουνάω το τηγάνι γύρω-γύρω για να αφρίσει! Ξεπλένω και βλέπω πως το περισσότερο λάδι έχει απομακρυνθεί καθαρίζω τα υπολείμματα με το σφουγγαράκι μου και έτοιμο! Τσακ μπαμ! (Σοφή συμβουλή της κας Βέφας που έχει σπουδάσει χημικός παρακαλώ).


Αυτά από εμένα! Αν βοήθησα έστω και έναν άνθρωπο με τις μικρές μου συμβουλές οργάνωσης θα είναι μεγάλη μου χαρά!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: