Μήνας (μαγειρικής) οργάνωσης: οι συμβουλές της Lydia Chrys

Είμαστε και πάλι εδώ και φέτος για έναν ακόμα Σεπτέμβρη οργάνωσης στην κουζίνα μας! Ζητήσαμε από τη Lydia Chrys να μας πει πως οργανώνει το μαγείρεμα της. Οι συμβουλές της ίσως βοηθήσουν κι εσάς.

Η Λυδία οργανώνει το μαγείρεμά της

Είμαι η Λυδία, 31 χρόνων, παντρεμένη και μαμά 2 παιδιών, 19 μηνών και 3 μηνών. Αγαπώ ιδιαίτερα την κουζίνα και κυρίως τη ζαχαροπλαστική και η Cookpad μου έχει λύσει τα χέρια στην μαγειρική καθημερινότητά μου!

Θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες συμβουλές οργάνωσης που άλλες τις παρέλαβα σαν γνώση από τη δική μου μαμά και άλλες προέκυψαν από την εμπειρία μου στην έγγαμη και μετέπειτα μαμαδίστικη ζωή μου 

Γενικές συμβουλές οργάνωσης

Αρχικά να σημειώσω ότι ο σύζυγος τρώει στη δουλειά μεσημεριανό, οπότε μαγειρεύω από την προηγούμενη μέρα τις καθημερινές.

  • Με εξυπηρετεί πολύ να έχω έτοιμο το τάπερ με το μεσημεριανό στο ψυγείο αλλά και όλα τα σνακ αποβραδίς σε σακούλες κ.λ.π. ώστε το πρωί να μπορούν απλώς να μπουν στην τσάντα (κάτι που φαντάζομαι θα κάνω και για τα παιδιά όταν με το καλό πάνε σχολείο).
  • Προσπαθώ το μενού της εβδομάδας να περιλαμβάνει μοσχάρι, κοτόπουλο ή χοιρινό, λαδερό, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά και 1 με 2 φορές στις 2 εβδομάδες ψάρι. Γενικώς αποφεύγω το τηγάνι και για λόγους υγείας αλλά και γιατί τα τηγανητά δεν διατηρούνται τόσο καλά για την επόμενη μέρα. Αν κάνω κάτι τηγανητό αυτό θα γίνει το Σαββατοκύριακο, όπως και το ψάρι.
  • Τις περιόδους νηστείας (Πάσχα, Χριστούγεννα, κ.λ.π.) φτιάχνουμε με το σύζυγο εβδομαδιαίο πρόγραμμα ώστε να αποφύγουμε να τρώμε όλο τα ίδια και τα ίδια. 
  • Οποιαδήποτε έλλειψη σε κάποιο υλικό διαπιστώσω κατά το μαγείρεμα, τη σημειώνω απευθείας στο σημειωματάριο του κινητού. 
  • Χρησιμοποιώ πολύ τα λαχανικά στη διατροφή μας, οπότε φροντίζω πάντα να υπάρχουν καρότα, πιπεριές κέρατο, ντομάτες, πατάτες και κρεμμύδια.
  • Στο ψυγείο έχω πάντα τυρί, πίτες σουβλακιού ή τορτίγιες, και στα ντουλάπια μου  αλεύρι, μαγιά, baking powder, βανίλια, σόδα, ζάχαρη, καφέ, κουβερτούρα, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, γάλα εβαπορέ για ξαφνικές επισκέψεις ή για κάποιο γρήγορο φαγητό ή γλυκό.
  • Πριν φτιάξω μια συνταγή για γλυκό φροντίζω να συγκεντρώσω όλα τα υλικά που θα χρειαστώ πάνω στον πάγκο. 
  • Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις το αποθηκεύω σε δοχείο με καπάκι, όπως αυτά των δημητριακών, καθώς είναι πολύ εξυπηρετικό και δεν πέφτουν παντού σκόνες (βλέπε φωτογραφία). 
  • Όταν μαγειρεύω κιμά για μακαρόνια, φτιάχνω διπλάσια ποσότητα και τον διατηρώ σε τάπερ στην κατάψυξη για να φτιάξω άλλη μέρα κανελόνια, παστίτσιο κλπ.
  • Κρατάω τα τάπερ από συσκευασμένα προϊόντα (π.χ. βούτυρο, τυρί κρέμα κ.λ.π.), καθώς λόγω μεγέθους βολεύουν αν θες να αποθηκεύσεις σάλτσα ή κιμά σε μικρές ποσότητες. 
αλεύρι σε δοχείο με καπάκι
Αλεύρι σε δοχείο με καπάκι

Συμβουλές οργάνωσης για την κατάψυξη

Θεωρώ ότι η κατάψυξη λύνει τα χέρια σε κάθε νοικοκυρά, οπότε θα μοιραστώ κάποιες συμβουλές που εμένα με έχουν βοηθήσει πολύ: 

  • Χωρίζω τα πράγματα στην κατάψυξη ανά είδος, π.χ. στο 1ο συρτάρι κρέατα και τάπερ με μαγειρεμένο φαγητό, στο 2ο ζύμες, έτοιμα σνακ, τριμμένο τυρί και γλυκά, και στο 3ο λαχανικά, μυρωδικά, θαλασσινά.
  • Σε ό,τι αποθηκεύω σε σακούλα κατάψυξης ή τάπερ, γράφω πάντα ημερομηνία. 
  • Φροντίζω πάντα να υπάρχει ωμός κιμάς, αρακάς, τριμμένο τυρί, μυρωδικά και κάποια έτοιμη ζύμη στην κατάψυξη, καθώς επίσης και ψημένα σπιτικά σνακ για το παιδί και για τη δουλειά. 
  • Μυρωδικά, φρέσκο κρεμμυδάκι και σπανάκι αγοράζω μεγάλη ποσότητα, τα πλένω, τα στραγγίζω καλά, τα ψιλοκόβω και τα αποθηκεύω σε σακούλες για την κατάψυξη. Το σπανάκι το χωρίζω και σε μερίδες να είναι έτοιμο για πίτες ή σπανακόρυζο.
  • Αγοράζω φασολάκια όταν είναι της εποχής, τα καθαρίζω από τις ίνες, τα πλένω καλά, τα στραγγίζω και τα βάζω σε μερίδες στην κατάψυξη. 
  • Μπρόκολο και κουνουπίδι αγοράζω όσο είναι της εποχής, αλλά τα διατηρώ με τον εξής τρόπο όλο το χρόνο: Τα κόβω μπουκετάκια, τα πλένω πολύ καλά, τα βράζω για 3 λεπτά, τα βουτάω σε παγωμένο νερό για άλλα 3 και στη συνέχεια τα αφήνω να στραγγίσουν πολύ καλά. Μετά τα βάζω σε σακούλες κατάψυξης προσέχοντας να μην κολλήσουν τα μπουκετάκια μεταξύ τους (αυτό με είχε βολέψει πολύ όταν μαγείρευα για την κόρη μου ξεχωριστό φαγητό πριν χρονίσει και ήθελα 1 με 2 μπουκετάκια κάθε φορά) .
  • Τον κιμά τον αποθηκεύω σε επίπεδη μορφή, τον βάζω ανά μισό κιλό σε σακούλα κατάψυξης και τον πιέζω να απλωθεί (όπως στη φωτογραφία). Μ’ αυτόν τον τρόπο και δεν πιάνει πολύ χώρο στην κατάψυξη και ξεπαγώνει σαφώς πιο γρήγορα! 
  • Τα μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν και μπαίνουν κατάψυξη, αν είναι μεγάλη ποσότητα τα μοιράζω σε μερίδες, και κάποια όπως π.χ. τα μπιφτέκια προτιμώ να τα βάζω σε σακούλες κατάψυξης παρά σε τάπερ για να κερδίσω χώρο. 
  • Όταν φτιάχνω τσουρέκι ή ψωμί, φτιάχνω μεγαλύτερη ποσότητα, τα κόβω σε φέτες και τα βάζω σε σακούλες κατάψυξης. Όταν χρειαζόμαστε, βγάζω όσες φέτες θέλουμε από την κατάψυξη λίγη ώρα πριν και είναι έτοιμες για κατανάλωση! 

Αυτά ήταν τα δικά μου μυστικά οργάνωσης στην κουζίνα, ελπίζω να σας βοήθησα! Καλά μαγειρέματα!!

One thought on “Μήνας (μαγειρικής) οργάνωσης: οι συμβουλές της Lydia Chrys

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: