Μήνας (μαγειρικής) οργάνωσης: οι συμβουλές της Andri

Ζητήσαμε από την Andri Efstathiou να μας πει πως οργανώνει το το ψυγείο της. Οι συμβουλές της ίσως βοηθήσουν κι εσάς.

Χρήσιμες συμβουλές για την οργάνωση του ψυγείου από το μέλος μας Andri Efstathiou

Ονομάζομαι Άντρη Ευσταθίου και είμαι από Κύπρο, κατοικώ στην Πάφο. Σπούδασα νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έκανα μεταπτυχιακό στο αναλυτικό πρόγραμμα και διδασκαλία στην Αριζόνα της Αμερικής και εργάζομαι σε δημόσια νηπιαγωγεία. Είμαι επίσης, γραμματέας του Πολιτιστικού Σωματείου Αποδήμων και Φίλων Θελέτρας, ενός εθελοντικού σωματείου με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η αγάπη μου για τη μαγειρική ξεκινά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μαγείρευα από παιδί για την οικογένειά μου. Παρόλο που έχω μόνο μία αδερφή, πάντα αναλάμβανα να προσέχω τα ξαδέρφια μου για να πηγαίνουν δουλειά οι γονείς, θείοι και θείες μου. Και τι δεν έφτιαχνα!! Ακόμα και γεμιστά σε ξυλόφουρνο για βραδινό!! Τώρα πια μαγειρεύω για την οικογένειά μου και προσπαθώ οι ώρες που περνώ μαζί τους στην κουζίνα να είναι εμπειρίες και στιγμές που θα τις θυμόμαστε με χαρά! Έχω 2 παιδιά και ένα σύζυγο που λατρεύω και μου αρέσει να φτιάχνω σπιτικό φαγητό που έμαθα από παιδί αλλά και να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις και συνταγές.

Συμβουλές για την οργάνωση ψυγείου

Μπορεί να φαντάζει δύσκολο να έχουμε στην κουζίνα μας ένα ψυγείο το οποίο να είναι πάντα τακτοποιημένο, γεμάτο, καθαρό και οργανωμένο! Κι όμως μπορούμε με λίγη καλή διάθεση και μερικές καλές πρακτικές να έχουμε ένα οργανωμένο ψυγείο που να μπορούμε απλά ανοίγοντας το και παρατηρώντας, να βρίσκουμε αυτά που θέλουμε. Άλλωστε, έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι είναι πιο πρακτικό και χρειάζεται κάποιος πιο λίγο χρόνο όταν οργανώνει το χώρο του με τρόπο που, όταν τον παρατηρεί να βρίσκει αυτό που θέλει.

  • Επειδή στο ψυγείο αποθηκεύουμε όλων των ειδών τρόφιμα αλλά και τα περισσεύματα από τα φαγητά, πρέπει να χωρίσουμε το χώρο του ψυγείου ανά ράφι.
  • Στο πάνω-πάνω ράφι του ψυγείου είναι καλό να έχουμε τα διάφορα είδη τυριών, βούτυρο και αλλαντικά γιατί είναι προϊόντα που μπορεί να χαλάσουν εύκολα και χρειάζονται περισσότερη ψύξη. Αν ο θάλαμος του ψυγείου σας είναι στο κάτω μέρος, τότε πρέπει να τα βάλετε στο κάτω-κάτω ράφι. Επιπλέον, όταν ανοιχτούν οι συσκευασίες αυτών των προϊόντων, γρήγορα αλλοιώνονται. Γι’ αυτό τα βάζουμε σε ειδικά κουτιά για τρόφιμα. Για το τυρί σε φέτες επιλέξτε ένα κουτί ανάλογο της ποσότητας που αγοράζετε κάθε εβδομάδα. Γενικά, είναι καλό να συντηρούμε στο ψυγείο μόνο τα τρόφιμα μιας εβδομάδας για να έχουμε όσον το δυνατόν πιο φρέσκα φαγητά. Το ίδιο ισχύει και για τα αλλαντικά.
  • Στο αμέσως πιο κάτω ράφι τοποθετούμε το γάλα, τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τη φρέσκια κρέμα. Αυτά μπορούν να μπουν στο ψυγείο οριζόντια και όταν ανοιχτούν οι συσκευασίες, να μπαίνουν στην πόρτα του ψυγείου κάθετα, στον ειδικό χώρο για μπουκάλια.
  • Στο τρίτο ράφι βάζουμε τα περισσεύματα φαγητών της προηγούμενης μέρας. Δεν τα αφήνουμε ποτέ στο πιάτο εκτεθειμένα γιατί μπορεί να βγάλουν οσμές μέσα στο χώρο του ψυγείου αλλά και να αλλοιωθεί η γεύση τους, να ξεραθούν λόγω της ψύξης ή ακόμη και να μαραζώσουν και να συρρικνωθούν. Αγοράστε μέτρια, διάφανη κουτιά, ειδικά για τρόφιμα που μπαίνουν ψυγείο και προτιμήστε να τα βάζετε το ένα πάνω στο άλλο παρά το ένα πίσω από το άλλο. Αν τα βάλετε το ένα πίσω από το άλλο, τότε οι πιθανότητες να ξεχάσετε κάποιο φαγητό στο ψυγείο και τελικά να το πετάξετε είναι μεγάλες!
  • Αν δεν έχετε πολλά περισσεύματα φαγητών, σε αυτό το ράφι μπορείτε να βάλετε και τα βαζάκια με τις μαρμελάδες. Ένας πολύ πρακτικός τρόπος να τοποθετήσετε τα βαζάκια είναι σε περιστρεφόμενο δίσκο που γυρίζει. Συνήθως έχει διάμετρο 25 εκατοστά και είναι πολύ χρήσιμος για να βρίσκετε εύκολα το βαζάκι που χρειάζεστε, χωρίς να βγάζετε όλα τα βαζάκια από το ψυγείο. Αυτό που απαγορεύεται να βάλετε στο ίδιο ράφι είναι τα ωμά φαγητά (κρεατικά) που τα έχετε για άμεση κατανάλωση.
  • Στο αμέσως επόμενο ράφι, το τέταρτο, θα βάλουμε τα φρούτα. Μην τα αφήσετε σε σακούλες γιατί θα πάρουν υγρασία και θα χαλάσουν πολύ γρήγορα. Αγοράστε 2-3 μεγάλα διαφανή κουτιά με καπάκι που να έχουν βαλβίδα αέρα και χωρίστε τα φρούτα ανά είδος. Αν θέλετε, μπορείτε να τα πλύνετε πριν τα βάλετε στο κουτί. Πάντως, τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούνται στο ψυγείο μεγαλύτερο διάστημα άπλυτα. Αν πλύνετε τα λαχανικά, πρώτα πρέπει να τα στραγγίσετε καλά και μετά να τα βάλετε στο ψυγείο. Τα πράσινα λαχανικά μαραίνονται εύκολα όταν πλυθούν, γι’ αυτό καλύτερα αποφύγετε να τα πλύνετε πριν τα βάλετε στο ψυγείο.
  • Στο πέμπτο και τελευταίο ράφι, το οποίο συνήθως έχει συρτάρια, βάζουμε τα λαχανικά. Αν προσέξετε και στα οπωροπωλεία, τα λαχανικά και τα φρούτα δεν βρίσκονται σε ψυγείο αλλά σε δροσερό μέρος με κλιματιστικό. Άρα στο σπίτι μπορούν να μπουν και να διατηρηθούν στο κάτω μέρος του ψυγείου. Αυτό που πρέπει να προσέξετε στο συρτάρι με τα λαχανικά είναι να μην βάλετε τις ντομάτες μαζί με τα αγγούρια γιατί οι ντομάτες έχουν αιθυλένιο, ένα αέριο που προκαλεί ωρίμανση. Τα αγγούρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο αιθυλένιο και θα λιώσουν εύκολα. Μην βάλετε όλα τα λαχανικά χωρίς κουτί σε αυτό το συρτάρι γιατί θα χαλάσουν. Πάρτε βαθιά, στενόμακρα, διαφανή κουτιά και βάλτε τα κατά είδος. Μην πάρετε περισσότερα απ’ όσα θα χρειαστείτε για μια βδομάδα γιατί τα λαχανικά χάνουν τις βιταμίνες τους μέσα σε λίγες μέρες. Στο κάτω μέρος του ψυγείου μπαίνουν και τα ωμά κρεατικά, τα οποία πρέπει να είναι σφραγισμένα και να έχουν και διαχωριστικό από τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Στην πόρτα του ψυγείου πάνω-πάνω βάλτε τα αυγά και πιο κάτω την κέτσαπ, μαγιονέζα και το ανοικτό κουτί γάλακτος. Μπορείτε να βάλετε και μπουκάλες με νερό που δεν θέλετε να είναι πολύ παγωμένες. Ο λόγος που δε θα είναι πολύ παγωμένες είναι ότι ανοίγουμε και κλείνουμε το ψυγείο πολλές φορές τη μέρα.
  • Αν το ψυγείο σας είναι δίπορτο, μπορείτε να βάλετε περισσότερες ποσότητες από το κάθε είδος αλλά είναι καλό να ακολουθείτε αυτή τη διάταξη.


Συνοψίζοντας, η οργάνωση ψυγείου δεν θέλει πολύ μελέτη απλώς χρειάζεται να έχουμε κάποιες πρακτικές λύσεις, να ψωνίζουμε έξυπνα και να μην παίρνουμε περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται η οικογένεια μας για μια βδομάδα. Έτσι το ψυγείο θα μας εξυπηρετεί καλύτερα και είναι αισθητικά πιο ωραίο.

Πηγές: https://www.google.com/amp/s/hbr.org/amp/2012/01/tip-for-getting-more-organized

One thought on “Μήνας (μαγειρικής) οργάνωσης: οι συμβουλές της Andri

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: