Μικρασιάτικες γεύσεις και μνήμες – 100 χρόνια εθνικής μνήμης

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή που ξερίζωσε πολλούς Έλληνες από τα χώματα που γεννηθήκανε και τους έφερε πρόσφυγες στην κυρίως Ελλάδα. Οι πρόσφυγες πρόγονοί μας δεν ήρθαν μόνοι τους αλλά έφεραν στις λιγοστές αποσκευές τους γεύσεις, αρώματα και συνταγές από τον τόπο που γεννήθηκαν.

Παίρνοντας μέρος κι εμείς με τον τρόπο μας στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια εθνικής μνήμης της Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), τιμούμε αυτήν τη μαγειρική παράδοση ανασύροντας συνταγές και γευστικές αναμνήσεις των προσφύγων του 1922. Νοστιμιές που μαγειρεύονταν στις χαμένες πατρίδες, αλλά και πιάτα όπως τα μετέτρεψαν στην συνέχεια οι πρόσφυγες με τα μέσα που είχαν. Σκοπός μας είναι η συγκέντρωση συνταγών και η προβολή της κουζίνας των μικρασιατών προσφύγων μέσα από μια σειρά δράσεων:

  • Ξεκινάμε από σήμερα 14/3/2022 ένα challenge-κάλεσμα για να μοιραστούν οι γνώσεις και οι συνταγές που έχουν οι μικρασιάτες απόγονοι από τους παππούδες τους. Αν είσαι μικρασιατικής καταγωγής και έχεις αναμνήσεις από μικρασιάτισσες γιαγιάδες και παππούδες και τον τρόπο που μαγείρευαν, σε προσκαλούμε να προσθέσεις στην Cookpad τις συνταγές-κειμήλια της οικογένειάς σου με το hashtag #μικρασιάτικες και να μοιραστείς τις ιστορίες που τις συνοδεύουν με όλη τη μαγειρική κοινότητα. Aν έχεις ήδη μοιραστεί κάποιες από αυτές, μπορείς να προσθέσεις λίγα λόγια για την ιστορία τους και το hashtag #μικρασιάτικες. Θα είναι τιμή μας!
  • Για τον επόμενο μήνα θα δημοσιευτούν άρθρα, βίντεο και συνταγές από ανθρώπους απογόνους των μικρασιατών προσφύγων με τους οποίους έχουμε βρεθεί και έχουν μοιραστεί τις δικές τους αναμνήσεις, σε μια προσπάθεια να θυμηθούν οι παλιοί, αλλά και να μάθουν οι νεότεροι. Αν θέλεις να μοιραστείς κι εσύ την δική σου οικογενειακή ιστορία, στείλε μας email στην ηλεκτρονική διεύθυνση info-gr@cookpad.com, θα χαρούμε να την μάθουμε και να την καταγράψουμε μαζί με τις γεύσεις που την συνοδεύουν.
  • Μαγειρικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με μικρασιατικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, για να μάθουμε περισσότερα από αυτούς που ήδη ξέρουν και να τα μοιραστούμε με όλη την μαγειρική κοινότητα σε συνταγές, βίντεο, αλλά και live στα social media.
  • Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί και ένα ξεχωριστό ebook μαγειρικής με τις γεύσεις των μικρασιατών προσφύγων, όπως τις μαγείρευαν καθημερινά στο σπιτικό τους και τις παρέδωσαν στην επόμενη γενιά, το οποίο θα είναι ελεύθερο για όλους και θα προωθηθεί σε συλλόγους των απογόνων των Μικρασιατών, σαν ελάχιστος φόρος τιμής από την Cookpad για όσους προσπαθούν να διατηρήσουν αναλλοίωτη την εθνική μνήμη.

Γίνε κι εσύ μέρος της προσπάθειας διατήρησης και προώθησης της συλλογικής γευστικής μνήμης των μικρασιατών προσφύγων. Αυτές οι γεύσεις θα ζήσουν για πάντα!

Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το λογότυπο 1922 – 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ και να είμαστε μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας.

4 thoughts on “Μικρασιάτικες γεύσεις και μνήμες – 100 χρόνια εθνικής μνήμης

Add yours

    1. Χαίρομαι για το ενδιαφέρον σου! Φυυσικά μπορείς να πρακολουθήσεις το αφιέρωμά μας στη μικρασιάτικη κουζίνα τόσο στο website μας cookpad.com/gr όσο και στην εφαρμογή της Cookpad στο κινητό.

    1. Γεια σου Δήμητρα, νομίζω ότι θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σένα να συνδεθείς περισσότερο με το παρελθόν της οικογένειάς σου διαβάζοντας τις συνταγές που θα δημοσιευτούν στο cookpad.com και τις ιστορίες άλλων ανθρώπων με μικρασιατική καταγωγή που θα δημοσιεύονται εδώ, στο blog μας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: