Λατρεύουμε χειροποίητες αλμυρές και γλυκές πίτες, παραδοσιακές αλλά και πιο ιδιαίτερες με εξτρίμ πινελιές! Ειδικά όταν είναι στην εποχή τους διάφορα χόρτα ή μεγάλη ποικιλία φρούτων (όπως έχουμε το καλοκαίρι) τότε όπως και να το κάνουμε, οι πίτες είναι αγαπημένη λιχουδιά!
Είτε είστε πεπειραμένες και ανοίγετε φύλλο με την ίδια ευκολία που καθαρίζετε φασολάκια, είτε προτιμάτε την εύκολη λύση του έτοιμου φύλλου, εμείς θα σας πούμε κάποια μυστικά για να είστε σίγουρες ότι θα έχετε τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά!
♦ Για να είμαστε σίγουρες ότι θα έχουμε μία πίτα με τραγανό φύλλο (αυτό ισχύει πιο πολύ για το χειροποίητο φύλλο), αλείφουμε το κάτω φύλλο με ασπράδι αυγού και βάζουμε στο ψυγείο για λίγα λεπτά. Με αυτό τον τρόπο το ασπράδι θα “σφραγίσει” το φύλλο και θα παραμείνει τραγανό χωρίς να ανησυχούμε ότι θα μαλακώσει με τα υγρά της γέμισης. Επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε το κάτω φύλλο με τριμμένη φρυγανιά αλλά και να προσθέσουμε στη γέμιση μία μικρή ποσότητα ρυζιού ή τραχανά.
♦ Το κάτω φύλλο πρέπει να είναι μεγαλύτερο ώστε να το φέρουμε μέχρι πάνω και να το ενώσουμε με το πάνω φύλλο.
♦ Όταν πρόκειται να βάλουμε ψημένη γέμιση, φροντίζουμε να την αφήσουμε να κρυώσει πρώτα γιατί αν την ρίξουμε όπως είναι ζεστή, τα φύλλα θα μαλακώσουν και το αποτέλεσμα δεν θα είναι όμορφο.
♦ Πρέπει πάντα να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ γέμισης και φύλλου. Αν η γέμιση είναι βαρύτερη από τα φύλλα, τα κομμάτια της πίτας θα διαλυθούν μόλις την κόψουμε.
♦ Σε περίπτωση που η πίτα περιέχει φρούτα, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι τα φρούτα όταν ψηθούν, μειώνονται σε όγκο. Επομένως πρέπει να φροντίσουμε να βάλουμε την ανάλογη ποσότητα για να μην καταλήξουμε με μια πίτα μισο-άδεια!
♦ Αν η γέμιση περιέχει μαρέγκα, προσπαθούμε να την απλώσουμε όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε για να μην δημιουργηθούν βαθουλώματα κατά το ψήσιμο.
♦ Όταν γυρίσουμε τα φύλλα προς τα μέσα για να κλείσουμε την πίτα, σχηματίζεται ο κόθρος ο οποίος όταν ψηθεί είναι ιδιαίτερα τραγανός και νόστιμος. Μπορούμε να τον γεμίσουμε και αυτόν με λίγη από τη γέμιση ή με κάποιο άλλο υλικό για έξτρα νοστιμάδα!
♦ Μπορούμε να τσιμπήσουμε τις ενωμένες άκρες με τα δάχτυλά μας ή με ένα πιρούνι αλλά και να κάνουμε διάφορα όμορφα σχέδια ή να φτιάξουμε πλεχτή κρούστα! Δείτε το άρθρο μας Κάνοντας την πίτα σας… ζωγραφιά! και πάρτε ιδέες για να κάνετε και εσείς τις πίτες σας όμορφες!
♦ Δημιουργούμε τρύπες με ένα πιρούνι στο πάνω φύλλο ή χαράσσουμε με ένα μαχαίρι προσέχοντας να μην κόψουμε τη πίτα μέχρι κάτω. Δεν θέλουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά της γέμισης και να στεγνώσει.
♦ Το πάνω φύλλο μπορούμε να το αλείψουμε με κρόκου αυγού χτυπημένο με λίγο γάλα ή μόνο με κρόκο αυγού ή με ασπράδι ή με ελαιόλαδο. Για να γίνει το φύλλο τραγανό, ραντίζουμε με λίγο νερό πριν την ψήσουμε. Αν η πίτα είναι γλυκιά, μπορούμε να την πασπαλίσουμε με λίγη ζάχαρη για να δώσουμε έξτρα λάμψη!
♦ Αφού βάλουμε τη πίτα στο φούρνο για ψήσιμο, καλό θα είναι να βάλουμε ένα ταψί από κάτω σε περίπτωση που φουσκώσει πολύ και χυθεί γέμιση (γλιτώνουμε μετά και το καθάρισμα του φούρνου!).
♦ Αν δούμε ότι γύρω γύρω η πίτα άρχισε να παίρνει χρώμα αλλά δεν ψήθηκε ακόμα, καλύπτουμε με λαδόκολλα για να μην καεί η άκρη και να ψηθεί ομοιόμορφα.
♦ Δεν σκεπάζουμε τις πίτες ποτέ ζεστές ούτε με πετσέτα ούτε με αλουμινόχαρτο για να παραμείνουν τραγανές.
Θα βρείτε υπέροχες συνταγές για πίτες κάθε είδους, γλυκές και αλμυρές, με ό,τι γέμιση μπορείτε να φανταστείτε στο άρθρο μας Όλα για τις πίτες. Αν πάλι θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το κάθε είδος φύλλου, τότε θα σας βοηθήσει πολύ το σχετικό άρθρο Κάνε το… φύλλο, φίλο!
Θα χαρούμε πολύ αν μας γράψετε και τα δικά σας μικρά μυστικά για τέλειες πίτες!
Πηγές:
Απάντηση