Ωραία η μπιρίτσα για να την πιεις με καλή παρέα κι ωραία μεζεδάκια, αλλά έχεις δοκιμάσεις ποτέ να τη βάλεις και μέσα στο φαγητό σου;

Η μπίρα ή ζύθος στα ελληνικά είναι το πιο αγαπημένο και με μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοολούχο ποτό σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί το αρχαιότερο ποτό μετά το νερό κι αναφορές για την παρασκευή της ξεκινούν από την Αρχαία Αίγυπτο και Μεσοποταμία γύρω στο 4000 π.Χ. Μέχρι το Μεσαιώνα η παραγωγή της περιοριζόταν μέσα στα σπίτια και μετά άρχισε σιγά σιγά να γίνεται εμπορεύσιμο είδος.
Η μπίρα είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από συστατικά της γης και για τη δημιουργία της χρησιμοποιείται νερό, κριθάρι, λυκίσκος και μαγιά. Το νερό αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής, ξεπερνώντας το 90%. Το κριθάρι είναι η βασική πρώτη ύλη κι οι κόκκοι του πρέπει πρώτα να βυνοποιηθούν πριν χρησιμοποιηθεί για ζυθοποίηση. Μέρος της βύνης κριθαριού μπορεί να αντικατασταθεί με άλλες πρώτες ύλες που έχουν επίσης άμυλο ή σάκχαρα όπως π.χ. σιτάρι, καλαμπόκι και άλλα. Το φυτό λυκίσκος είναι αυτό που της προσδίδει το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση. Ως μαγιά χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ζυμομυκήτων τα οποία αναλαμβάνουν τη διαδικασία της ζύμωσης. Υπάρχουν δύο βασικά είδη ζυμομυκήτων, οι αφροζύμες και οι βυθοζύμες, οι οποίοι μας δίνουν τις δύο κατηγορίες μπίρας, τις ale και τις lager αντίστοιχα. Βέβαια, διακρίνονται διάφοροι τύποι μπίρας και με βάση το είδος των πρώτων υλών, της περιεκτικότητας σε αλκοόλ, του χρώματος και των θερμίδων.
Για να διατηρήσεις καλή την ποιότητα της μπίρας και να την αποθηκεύσεις σωστά, θα πρέπει να είναι σε μια φυσιολογική θερμοκρασία περιβάλλοντος, ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή. Δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένη στο φως του ήλιου αλλά ούτε και σε έντονο εσωτερικό φωτισμό. Επίσης, ο χώρος στον οποίο φυλάσσεται πρέπει να μην έχει σκόνη, υγρασία αλλά ούτε έντονες οσμές. Και να ξέρεις πως όσο πιο φρέσκια είναι, τόσο το καλύτερο!
Φυσικά συνδυάζεται τέλεια με το φαγητό κι όπως με το κρασί, έτσι και με τη μπίρα, μπορείς κάθε πιάτο να το συνοδεύσεις με μια που του ταιριάζει. Για παράδειγμα, λιπαρά πιάτα μπορούμε να τα συνδυάσουμε με lager, βαριά πιάτα με κρέας συνδυάζονται με σκούρες βαριές Porters ενώ οι φρουτώδεις μπίρες ταιριάζουν με σαλάτες και μαλακά τυριά.
Εμείς είπαμε να δούμε λίγο αλλιώς αυτό το υπέροχο ποτό και να εμπλουτίσουμε με τη γεύση του τα φαγητά μας. Συνδυάζεται άψογα με τα κρεατικά, μπορείς να φτιάξεις ένα ωραιότατο κουρκούτι για τα ψάρια ή τα λαχανικά, να το χρησιμοποιήσεις στη ζύμη για το ψωμί και πίτες ή ακόμα και να φτιάξεις μελομακάρονα. Ναι, καλά διάβασες… μελομακάρονα!!! Θες να δοκιμάσεις;
Ψωμί με μπίρα

Μπούτια κοτόπουλο με μπίρα

Χοιρινή τηγανιά με μπίρα

Πίτες με μπίρα

Ψαρονέφρι με μπίρα

Μπακαλιάρος τηγανητός με μπίρα

Γαρίδες με μπίρα

Μελομακάρονα με μπίρα

Πιάσε, λοιπόν, μια μπιρίτσα να ετοιμάσεις ένα νοστιμότατο φαγητό και μετά πιάσε άλλη μια για να το απολαύσεις! Στην Cookpad μπορείς να βρεις περισσότερες συνταγές με μπίρα. Μη ξεχάσεις να κάνεις cooksnap σε όποια δοκιμάσεις ή να μοιραστείς μαζί μας τη δική σου…μεθυσμένη συνταγή!
Πηγές:
Απάντηση