Η Κορινθιακή μαύρη σταφίδα είναι ένα ελληνικό προϊόν με τεράστια διατροφική αξία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλος ντόρος γύρω από τις πολλές και σημαντικές ιδιότητές της, οι οποίες την καθιστούν υπερ-τρόφιμο (superfood).
Η μαύρη σταφίδα γίνεται από μια αμιγώς ελληνική ποικιλία σταφυλιού, η οποία έχει μικρές μαύρες ρώγες χωρίς κουκούτσι οι περισσότερες, που αποξηραίνονται με την φλούδα τους φυσικά. Παράγεται σχεδόν αποκλειστικά στν Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στην Πελοπόννησο (Κορινθία, Αιγιάλεια, Ηλεία, Μεσσηνία), αλλά και στα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά. Παρότι θεωρείται ένα υπερ-τρόφιμο, στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαιτέρως διάσημη και το 95% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού.
H σταφίδα έχει ανατιοξειδωτικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες, διαιτητικές ίνες, κάλιο και ισχυρή αντικαρκινική, αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την μείωση της χοληστερίνης, ενώ, παρά την γλυκύτητά της δεν φαίνεται να επιδρά αρνητικά στον διαβήτη.
Yπάρχουν 3 είδη κορινθιακής σταφίδας:
- η Κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στην περιοχή της Αιγιάλειας του Νομού Αχαΐας με την ονομασία «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΒΟΣΤΙΤΣΑ» (Π.Ο.Π.).
- η Κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στο Νομό Ζακύνθου, με την επωνυμία «ΣΤΑΦΙΔΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ» (Π.Ο.Π.)
- η Κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στο Νομό Ηλείας έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) με την ονομασία «ΣΤΑΦΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ»
Μπορεί σήμερα οι περισσότεροι να το αγνοούν, αλλά η σταφίδα υπήρξε το βασικό εξαγώγιμο εθνικό προϊόν στο νέο Ελληνικό κράτος (μετά το 1830) και αποτελούσε το 50% του συνόλου των εξαγωγών ως και την σταφιδική κρίση το 1910. Η σταφίδα ήταν παλαιότερα ένα ιδιαιτέρως προσοδοφόρο γεωργικό προϊόν, το οποίο έφερνε πλούτο στις περιοχές στις οποίες καλλιεργείτο. Η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου, ο σιδηρόδρομος, αλλά και τα λιμάνια στην Βόρεια Πελοπόννησο κατασκευάστηκαν, σε μεγάλο βαθμό, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της μεταφοράς της σταφίδας στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και σε όλον τον κόσμο. Μπορεί κανείς ακόμα να εντοπίσει τα απομεινάρια αυτού του πλούτου στις περιοχές που παράγουν σταφίδα, με τις μεγάλες πέτρινες σταφιδαποθήκες και τα πλούσια αρχοντικά σπίτια.
Η καλλιέργεια της σταφίδας είναι απαιτητική και οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται κινούνται γύρω από τους ρυθμούς της. Η σταφίδα ωριμάζει τον Αύγουστο και μέχρι και τον Σεπτέμβρη οι αγρότες τρυγάνε (την μαζεύουν) και την αποξηραίνουν στα αλώνια, χωρίς πρόσθετα, κάτω από τον ελληνικό ήλιο (ή και στην σκιά του!). Στη συνέχεια συλλέγεται, καθαρίζεται με λίκνισμα από ειδικό μηχάνημα (μάκινα) και οδηγείται για συσκευασία. Στις περισσότερες περιοχές που παράγεται η σταφίδα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη οι δήμοι διοργανώνουν σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν αυτόν τον θησαυρό της ελληνικής γης!
Στο site μας θα βρείτε υπέροχες συνταγές, αλμυρές ή γλυκές με αυτό το εξαιρετικό τρόφιμο, τις σταφίδες, ενώ μπορείτε να μάθετε πώς να τις αποξηράνετε και μόνοι σας! Πάρτε μερικές ιδέες:
Ορεκτικά
![]() |
Κυρίως πιάτα
![]() |
Γλυκά
![]() |
Πηγές:
SKOS-Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας
Απάντηση