
Τρελαίνομαι για μανιτάρια, το παραδέχομαι. Θυμάμαι τον παππού μου μικρή να πηγαίνει συχνά για μανιταρομάζεμα και μετά καθισμένοι γύρω από την ξυλόσομπα τα απολαμβάναμε με λαδάκι και λεμόνι.
Θυμάστε τα στρουμφάκια που έμεναν σε μανιτάρια με κόκκινο καπέλο και άσπρα πουά; Αυτά τα μανιτάρια, υπάρχουν στα δάση και αν και πολύ όμορφα σε εμφάνιση, έχουν παραισθησιογόνο δράση!
Τα μανιτάρια είναι μύκητες και φυτρώνουν μεγαλώνοντας παρασιτικά δίπλα σε δέντρα ή άλλα φυτά. Έχουν μεγάλη διατροφική αξία γιατί περιέχουν βιταμίνη D, συμπλέγματα βιταμικών Β, βασικά μεταλλικά ιχνοστοιχεία και δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη ή λίπη. Επίσης μας δίνουν πολύ λίγες θερμίδες, μόνο 23 kcal ανά 100 γρ.
Στη χώρα μας είναι γνωστές οι πιο κάτω ποικιλίες:
- Άσπρα καλλιεργούμενα (ή Agaricus): Είναι τα μικρά κοινά μανιτάρια ή αλλιώς “κουμπιά”. Μπορούμε να τα βρούμε ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες.
- Πλευρώτους (ή αρτύκια ή αρτυκίτες ή ελατομανίτες): Έχουν γεύση γλυκιά που θυμίζει κρέας.
-
Πορτσίνι ή Βασιλικά (ή καλογεράκια ή βωλίτες)
Έχουν άρωμα κάστανου και φουντουκιού και γεύση που θυμίζει κρέας.
-
Πορτομπέλο (ή αγαρικά ή πρόβεια ή κοπρίτες)
Θυμίζουν κρέας στη γεύση γι΄ αυτό και συχνά το αντικαθιστούν σε φαγητά.
-
Σιτάκε (Shiitake)
Στην Ασία είναι γνωστά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Συνήθως τα τρώμε τηγανιτά.
-
Τρούφες (μαύρες και άσπρες)
Σπάνια και πολύ ακριβά με χαρακτηριστική δυνατή γεύση και λεπτό άρωμα.
-
Κανθαρέλες (ή κανθαρίσκοι ή κιτρινούσκες ή καΐτσες ή γαλέτες ή νερατζάκια)
Σπάνια άγρια μανιτάρια με πολύ πλούσια γεύση που θυμίζει βερίκοκο ή νεράντζι. Στη Βόρεια Ελλάδα τα κάνουν και γλυκό του κουταλιού.
-
Μορχέλες (ή μουρτσέκια ή αρτζιμπούρτζια ή κουκουνάρες ή κουζούκια ή κουκομέλες ή λαγόρτια ή μουρτσάρια)
Ακριβά μανιτάρια με φίνα γεύση που θυμίζει συκώτι.
-
Αποξηραμένα
Τα πιο διαδεδομένα στην ελληνική αγορά είναι τα βασιλομανίταρα (Πορτσίνι), οι μορχέλες, οι κανθαρέλες και τα σιτάκε. Να έχετε υπόψη ότι 500 γρ. αποξηραμένων μανιταριών ισοδυναμούν με 5 κιλά φρέσκων.
Συντήρηση και μαγείρεμα
- Δεν τα βάζουμε σε τάπερ ή πλαστική σακούλα. Καλύτερα να τα τυλίξουμε σε πετσέτα και μετά να τα βάλουμε στο ψυγείο.
- Δεν τα πλένουμε ποτέ γιατί έχουν την ιδιότητα να απορροφούν το νερό. Για να τα καθαρίσουμε τα σκουπίζουμε απαλά με μια υγρή πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας.
- Όταν αγοράζουμε μανιτάρια, προσέχουμε να είναι σφιχτά, όχι μαραμένα και να είναι χωρίς σημάδια ή ίχνη υγρασίας.
- Τα αποξηραμένα μανιτάρια πρέπει να τα αφήσουμε να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για μισή ώρα. Για 40 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια θα χρειαστούμε 2 φλιτζάνια νερό. Για περισσότερη γεύση, μπορούμε να τα μουλιάσουμε σε κρασί ή ζωμό. Αφού μουλιάσουν, τα στραγγίζουμε καλά πιέζοντας τα με τα χέρια μας ώστε να αποβάλουν όσο περισσότερο υγρό γίνεται. Το υγρό αυτό, αφού το φιλτράρουμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό μας ή για να παρασκευάσουμε σάλτσα γιατί όπως καταλαβαίνετε περικλείει το άρωμα και την γεύση των μανιταριών.
Αυτές τις υπέροχες λιχουδιές, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε:
Θρεπτικές σούπες
δροσερές σαλάτες
Σάλτσες για μακαρόνια, κρέας ή ρύζι
Λαχταριστά ορεκτικά
Μπορείτε να δείτε όλες τις συνταγές με μανιτάρια μαζεμένες για να επιλέξετε αυτές που σας αρέσουν. Το σίγουρο είναι ότι μπορείτε να τα μαγειρέψετε και να τα απολαύσετε με πάρα πολλούς τρόπους! Καλή σας όρεξη!
Απάντηση