Τα κυδώνια γνωστά και ως “χρυσά μήλα” αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο για την υγεία μας, είναι υπέροχα, με πολλαπλές χρήσεις σε ζαχαροπλαστική και μαγειρική και είναι και στην εποχή τους!!!
Γνωστά και αγαπητά από την αρχαιότητα! Κυδώνι άλλωστε φημολογείται πως έδωσε Πάρης στην ωραία Ελένη, ενώ έχει συνδεθεί και με την Αφροδίτη την θεά της ομορφιάς! Πείτε μου τώρα λοιπόν; είναι δυνατόν να μην τα βάλουμε στην κουζίνα μας και την διατροφή μας;
Κατά την αρχαιότητα είχε συνδεθεί με την γονιμότητα, ενώ προσφέρονταν ως δώρο στους γάμους. Με καταγωγή από την περιοχή του Καυκάσου, το δέντρο της κυδωνιάς είναι αυτοφυές στην περιοχή της Μεσογείου καθώς και στην Ελλάδα και μας προσφέρει απλόχερα τους καρπούς του το Φθινόπωρο.
Μερικά επιγραμματικά στοιχεία αναφορικά με τα οφέλη του φρούτου: έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και κάλιο, ενώ περιέχει βιταμίνη C, A και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει διαιτητικές ίνες, ενώ ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του βρίσκεται ο φώσφορος και ο σίδηρος. Περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες τανίνης που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προσδίδει μόλις 60 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, αν καταναλωθεί φυσικά ως φρούτο.
Πάμε να δούμε πως το χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας.
Κατ’ αρχάς επιλέγουμε τα φρούτα μας με προσοχή. Διαλέγουμε κυδώνια που έχουν μεγάλο μέγεθος είναι κίτρινα και σκληρά, χωρίς πράσινα ή καφέ στίγματα ή χτυπήματα.
Τα κυδώνια στην μαγειρική…
![]() |
Γλυκές παρασκεύες με κυδώνια…
![]() |
Μπορείτε ακόμη να τα κάνετε λικέρ, ψητά στο φούρνο ακόμη και να τα καταναλώσετε σκέτα. Βάλτε τα κυδώνια στην κουζίνα σας και απολαύστε γευστικές εκπλήξεις γλυκές ή αλμυρές!!! Κάτι παραπάνω θα ήξερε η θεά Αφροδίτη 😉
Τα κυδώνια είναι αδικημένα καθώς δεν τα αγοράζουμε πολύ
Πράγματι, ενώ είναι φοβερή νοστιμιά, ο περισσότερος κόσμος τα αγνοεί επιδεικτικά! Υπάρχουν όμως δεκάδες συνταγές που θα πάρουν το αίμα τους πίσω!