Η κουζίνα του Πόντου

Σήμερα 19 Μαΐου, είναι Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ημέρα θρήνου λοιπόν για τις χαμένες και αλησμόνητες πατρίδες.

Θέλοντας κι εμείς να τιμήσουμε τη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, θα το κάνουμε με τον τρόπο που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα… μέσα από την κουζίνα μας.

Ένα αφιέρωμα λοιπόν στην κουζίνα του Πόντου.

(7)
Όταν ένας λαός ξεριζώνεται από τα χώματά του και την πατρίδα, η περιουσία που χωρά στις λιγοστές αποσκευές του είναι ο πολιτισμός του, η κουζίνα του, οι γεύσεις και οι παραδόσεις του. Η πολιτιστική αυτή κληρονομιά ενώνει τις γενιές που βρέθηκαν ξαφνικά σε ξένο τόπο χωρίς πατρίδα.

Η ποντιακή κουζίνα, κατά βάση αγροτική, χαρακτηρίζεται από απλότητα. Απλά υλικά, απλοί συνδυασμοί, απλός τρόπος παρασκευής. Οι Πόντιοι χρησιμοποιούσαν ό,τι υλικά μπορούσαν να βρουν στην περιοχή τους, καθώς η περιοχή του Πόντου είχε μακρύ και βαρύ χειμώνα. Έτσι λοιπόν η κουζίνα τους ακολουθούσε τις εποχές.

Η διατροφή τους αποτελούνταν από δημητριακά, όπως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, φουρνικό (το καβουρδισμένο αλεύρι), σπασμένο στάρι, το κορκοτό καθώς το λένε, πλιγούρι, προψημένα φύλλα για πίτες τα γνωστά περέκ, αφυδατωμένα ζυμαρικά,  τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως αυτά που είχαν υποστεί ζύμωση. Το κρέας το κατανάλωναν σπάνια καθώς η εκμετάλλευση των προϊόντων που μπορούσαν να πάρουν από τις γαλακτοφόρες αγελάδες, ήταν πιο συμφέρουσα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κεφίρ).

Στα παράλια του Πόντου η κουζίνα διαμορφώνεται λίγο διαφορετικά, καθώς οι κάτοικοι των παραλιακών πόλεων μπορούν και προμηθεύονται ψάρια από την πλούσια Μαύρη Θάλασσα.

Κατοικώντας σε μια περιοχή με πολυ-πολιτισμικό στοιχείο η κουζίνα τους δέχεται επιρροές από τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής. Θα βρούμε πολλές ομοιότητες στην κουζίνα των Ποντίων με αυτή της Αρμενίας, της Ρωσίας ή και της Τουρκίας, με περισσότερα από τα ονόματα των πιάτων να είναι κοινά ή να μοιάζουν μεταξύ τους.

Δημητριακά και γαλακτοκομικά

Αγροτική κατά κύριο λόγο η περιοχή του Πόντου, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα σιτηρά που της προσφέρει η γη. Χρησιμοποιούν γάλα και τα παράγωγά του για την παρασκευή φαγητών.

tanomenos-sorbas

Κρέας και λαχανικά

Όπως και πιο πάνω αναφέραμε το κρέας στη διατροφή των Ποντίων είναι σπάνιο, προτιμούν τις γαλακτοφόρες αγελάδες να τις συντηρούν για τα προϊόντα που μπορούν να τους δώσουν. Σε αντίθεση τα χόρτα παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή των Ποντίων. Εκμεταλλεύονται στο έπακρο άγρια χόρτα και λαχανικά, παρασκευάζουν τουρσιά για τους δύσκολους και μακρείς χειμώνες.

Ψάρια, όσπρια

Γαύρος, καλκάνι, σταυρίδια από την πλούσια σε ψάρια Μαύρη Θάλασσα και όσπρια συνδυασμένα με λαχανικά.

Μαντί, Αφυδατωμένα ζυμαρικά και περέκ

Ποιος δε γνωρίζει τα φύλλα περέκ! Αφυδατωμένα φύλλα που προετοίμαζαν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς λόγω του μακρύ χειμώνα δεν ήταν δυνατόν να στεγνώσουν τα φύλλα αυτά όλες τις εποχές. Επίσης, το εβρεστόν ή υβριστόν, τύπος αφυδατωμένου ζυμαρικού που παρασκευαζόταν και αυτό τους καλοκαιρινούς και φυλασσόταν καλά στεγνωμένο για το χειμώνα. Και τέλος δεν ξεχνάμε τα μαντί, χειροποίητα ζυμαρικά με γέμιση κιμά.

manti

Πισία

Αν κάτι καθορίζει την ποντιακή κουζίνα αυτό είναι τα πισία (ή πιροσκί). Απλά νόστιμα και δε λείπουν ποτέ από την κουζίνα της ποντίας νοικοκυράς.

Γλυκά

Όπως και τα φαγητά έτσι και τα γλυκά ακολουθούν την ίδια λιτή και απλή λογική. Πολύ χαρακτηριστικό γλυκάκι τα ωτία (αυτάκια).

Απλή, λιτή και δωρική η κουζίνα του Πόντου, με πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας. Πλούσια σε δημητριακά, γαλακτοκομικά, ψάρι και λαχανικά. Όλες οι συνταγές του Πόντου μαζεμένες εδώ.

Δε λησμονούμε τις χαμένες πατρίδες, κρατάμε μέσα στην καρδιά μας την αγάπη για τον τόπο μέσα από τη γαστρονομία και την παράδοση.

Πηγές:

Athinorama – Umami

Η κουζίνα του Πόντου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: