Φέτος, στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, κάνουμε μια προσπάθεια να μάθουμε τα πιάτα των Μικρασιατών, άλλα πασίγνωστα, άλλα λιγότερο γνωστά και άλλα που δημιουργήθηκαν από την ανάγκη της προσφυγιάς.
Συγκεντρώσαμε λοιπόν μερικά αλμυρά πιάτα που σίγουρα γνωρίζεις και έχεις γευτεί κι εσύ κάποια στιγμή, αλλά και κάποια που ίσως δεν τα ξέρεις, αλλά αξίζει να τα μάθεις!

Σουτζουκάκια σμυρνέικα
Σουτζουκάκια σμυρνέικα, η μεγάλη αγάπη μικρών και μεγάλων. Ίσως το πιο γνωστό μικρασιάτικο πιάτο. Ξεχωρίζουν από τους κεφτέδες για διάφορους λόγους, όπως το μακρόστενο σχήμα τους και η σάλτσα ντομάτας. Άμα δεν έχουν κύμινο δεν είναι σουτζουκάκια, λέγανε οι παλιές νοικοκυρές. Οι μικρασιάτισσες πάλι λένε πως το σουτζουκάκι δεν θέλει ποτέ κρεμμύδι. Κάτι θα ξέρουν!

Ιμάμ Μπαϊλντί
Που σημαίνει… “Και ο ιμάμης λιποθύμησε” , αφού έπεσε ξερός από τη νοστιμιά αυτή! Χαρακτηριστικό του η γλυκύτατη γεύση της μελιτζάνας.

Τουρλού ή Μπριάμ
Λαχανικά ανάκατα με πρωταγωνιστές το κολοκυθάκι και τη μελιτζάνα, σήμα κατατεθέν πλέον για το ελληνικό καλοκαίρι! Λέγεται τουρλού όταν το φτιάχνουμε στην κατσαρόλα και μπριάμ όταν το φτιάχνουμε στο φούρνο.

Κιμαλίδικο
Είναι κιμαδόπιτα; Είναι κρεατόπιτα; Ένα πολύ ιδιαίτερο, μερακλίδικο πιάτο με ρίζες από την Μ. Ασία που είναι το… κάτι άλλο!

Ντολμάδες
Ο ντολμάς, βγαίνει από την τούρκικη λέξη dolmak που σημαίνει “γεμίζω”. Πώς τους έκαναν στην Μ. Ασία… Μπαμπάτσικους – μπαμπάτσικους, με αμπελόφυλλο ή λάχανο, γιαλαντζί ή με ψιλοκομμένο κρέας…

Πεϊνιρλί
Στους μικρασιάτες προγόνους οφείλουμε ότι σήμερα απολαμβάνουμε τη νόστιμη συνταγή του πεϊνιρλί! Το πεϊνιρλί είναι τέχνη και το πιο χαρακτηριστικό πεϊνιρλί είναι αυτό με τον παστουρμά.

Μαντί
Τα μαντί είναι ένα πιάτο διαδεδομένα σε διάφορες περιοχές της Ανατολής. Ένα σπιτικό γεμιστό ζυμαρικό που ταξίδεψε και αυτό με τους πρόσφυγες.

Χουνκιάρ μπεγεντί
Κρυφός πόθος του κάθε καλοφαγά είναι ένα καλοφτιαγμένο χουνκιάρ μπεγεντί με τον βουτυρένιο πουρέ της μελιτζάνας να γεμίζει ευφραίνει την κάθε τους μπουκιά! Σε ελεύθερη μετάφραση, χουνκιάρ μπεγεντί σημαίνει “ο Σουλτάνος ευχαριστήθηκε”.

Παλαμίδα (ψάρι)
Οι άνθρωποι ψαρεύανε παλαμίδες στο Βόσπορο και σε όλα τα μικρασιατικά παράλια και συνεχίσανε να τις φτιάχνουνε και μετά την προσφυγιά, αφού υπάρχουν στο Αιγαίο.

Ρυζόσουπα με γάλα
Ένα όχι και τόσο γνωστό πιάτο, με κρεμώδη υφή και γεύση που συνηθιζόταν σε γιορτινά τραπέζια στην Κωνσταντινούπολη.

Χοιρινό κρέας με κυδώνι και μέλι χωρίς ζάχαρη
Η μικρασιάτικη κουζίνα μας έμαθε να συνδυάζουμε το κρέας με τα κυδώνια. Και πολύ καλά έκανε, ένας συνδυασμός οικείος, αλλά και ξεχωριστός συγχρόνως!

Μεζεδάκι μελιτζάνας με πάστα καρυδιού
Ένα μεζεδάκι με λίγα και απλά υλικά από το Κελεμπέσι της Μ. Ασίας. Ό,τι πρέπει για να συνοδέψει ένα μεσημεριανό ούζο ή σαν πρώτο για να σου ανοίξει την όρεξη!

Ελπίζουμε να σου κεντρίσαμε το ενδιαφέρον για τη μικρασιάτικη κουζίνα. Όταν δοκιμάσεις κάποιο από τα παραπάνω πιάτα, στείλε στην/στον συγγραφέα της ένα cooksnap, θα την/τον χαροποιήσεις και θα την/τον τιμήσεις. Αν έχεις και στη δική σου οικογένεια μικρασιάτικες συνταγές, θα είναι για όλους μας μεγάλο συν να τις μοιραστείς στην Cookpad.
Και έχε το νου σου, γιατί σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει και το Β’ μέρος αυτής της ανάρτησης!