Κάντε την κουζίνα σας “πράσινη”!

Λίγο η οικολογική σας συνείδηση, λίγο η οικονομική κρίση, αποφασίσατε ότι θέλετε και εσείς να κάνετε την κουζίνα σας “πράσινη”. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι θέλετε μια κουζίνα φιλική προς το περιβάλλον, με λιγότερα απόβλητα, λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερη οικονομία για σας αλλά και το περιβάλλον. Ακούγεται σύνθετο; Δεν είναι και τόσο! 


Δείτε μερικά tips που θα βοηθήσουν την κουζίνα σας να βάλει και αυτή το λιθαράκι της και να σας βοηθήσει να μειώσετε το διατροφικό σας αποτύπωμα!

  1. Ψώνισε έξυπνα: Αγοράζοντας τοπικά προϊόντα, όχι μόνο ενισχύεις την τοπική οικονομία και πιθανότατα την τσέπη σου, αλλά βοηθάς και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όσο πιο μακριά είναι ο τόπος παραγωγής ενός προϊόντος, τόσο περισσότερη ενέργεια έχει καταναλωθεί για να φτάσει το προϊόν αυτό στα χέρια σου!
  2. Όταν πρόκειται για τρόφιμα, φρόντισε να αγοράζεις τρόφιμα που βρίσκονται στην εποχή τους και προτίμησε τα βιολογικά. Έχουν χρειαστεί πολύ λιγότερες παρεμβάσεις (ορμόνες, φάρμακα, λιπάσματα κλπ.) από τα εκτός εποχής και μη βιολογικά προϊόντα και άρα αφήνουν μικρότερο αποτύπωμα στην γη.
  3. Αγόρασε προϊόντα χύμα αντί για συσκευασμένα. Αν έχει διασφαλιστεί η ποιότητά τους, κάνεις οικονομία και στην δική σου τσέπη, αλλά και στην φύση, καθώς δεν χρειάζεται να καταναλωθεί ενέργεια για την δημιουργία συσκευασίας. Αν τελικά προτιμήσεις τα συσκευασμένα, διάλεξε ανακυκλώσιμες ή βιοδιασπώμενες συσκευασίες.
  4. Μην αγοράζεις ποσότητες που δεν μπορείς να καταναλώσεις. Φρόντισε ό,τι πάρεις, να το αποθηκεύσεις καταλλήλως, ώστε να διατηρηθεί για το μέγιστο χρονικό διάστημα.
  5. Κάνε ανακύκλωση. Χώρισε τα απόβλητά σου σε ανακυκλώσιμα και μη, και κάνε κομποστοποίηση με τα περισσεύματα από το φαγητό. Έτσι και μειώνεις τα απόβλητά σου, και χρησιμοποιείς το κομπόστ σαν το τέλειο σπιτικό σου λίπασμα!
  6. Οι ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας σου να είναι τουλάχιστον Α ενεργειακής κλάσης. Όσο μεγαλύτερη η ενεργειακή κλάση, τόσο μικρότερη η κατανάλωση ενέργειας (σκέψου ότι ένα ψυγείο Α, κάνει 20% μεγαλύτερη κατανάλωση από ένα ψυγείο Α+). Μπορεί να πληρώσεις λίγο πιο ακριβά την ηλεκτρική συσκευή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όμως θα κάνεις απόσβεση από τον λογαριασμό της ΔΕΗ!
  7. Προτιμήστε ηλεκτρικές συσκευές αερίου (φυσικό ή γκαζιού), αντί για τις συμβατικές ηλεκτρικές. Πρόκειται για πιο οικονομική λύση, αλλά και πιο φιλική για το περιβάλλον.
  8. Προτίμησε να αγοράσεις ποιοτικά σκεύη κουζίνας. Εντάξει, μπορεί οι φθηνές κατσαρόλες να κάνουν πάνω-κάτω την ίδια δουλειά, αλλά σε βάθος χρόνου, δεν είναι η οικονομική επιλογή. Οι καλύτερης ποιότητας κατσαρόλες έχουν σίγουρα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ έχουν και λιγότερες απώλειες, με αποτέλεσμα  να χρειάζονται πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για να μαγειρέψουν το ίδιο φαγητό με μια κατσαρόλας “της πλάκας”.
  9. Προτίμησε το πλυντήριο πιάτων, καθώς καταναλώνει λιγότερο νερό από το πλύσιμο στο χέρι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γεμίζεις το πλυντήριο και να μην το χρησιμοποιείς άδειο! Επίσης προτίμησε την επιλογή για “οικολογικό” πλύσιμο που προσφέρουν τα περισσότερα πλυντήρια.
  10. Χρησιμοποίησε οικολογικά προϊόντα καθαρισμού. Κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά είναι πιο φιλικά για το περιβάλλον. Αν πάλι νιώθεις ότι δεν τα πάνε το ίδιο καλά με τους σκληρούς λεκέδες, προτίμησε να χρησιμοποιείς το συμβατικό απορρυπαντικό μόνο στα δύσκολα! Απόφυγε την χλωρίνη!

Απλές κινήσεις που ο καθένας μας μπορεί να κάνει καθημερινά, έχουν τελικά αποτελέσματα και στο περιβάλλον!

Πηγές:

Τreehugger

Inhabitat

Frontiercoop

4green.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: