Μήνας (μαγειρικής) οργάνωσης: οι Συμβουλές της Ismini

Ζητήσαμε από την Ισμήνη (Ismini) να μας πει πως οργανώνει το μαγείρεμα της. Οι συμβουλές της ίσως βοηθήσουν κι εσάς.

Γεια σας! Είμαι η Ισμήνη. Καθηγήτρια και μητέρα δύο παιδιών 7 και 5 χρονών. Όπως οι περισσότεροι εδώ, λατρεύω τη μαγειρική και την Cookpad, μιας και με τη βοήθεια της, έμαθα να οργανώνομαι καλύτερα στην κουζίνα! 😊 Μοιράζομαι λοιπόν εδώ τα “tips” που υιοθέτησα αλλά και αυτά που συνήθιζα να κάνω και προηγουμένως, με την ελπίδα να φανούν χρήσιμα και σε εσάς!

  • Αρχικά, έχω κατά νου το είδος φαγητού που μαγειρεύω κάθε μέρα της εβδομάδας. Π.χ. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: όσπρια ή λαχανικά. Τρίτη και Πέμπτη κάτι σε μακαρονικά ή ανακύκλωση των περισσευμάτων. Σάββατο και Κυριακή ψάρι ή κρέας.
  • Ελέγχω τα υλικά που υπάρχουν στο σπίτι και ψάχνω στην Cookpad μία συνταγή, με τα συγκεκριμένα υλικά κι έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο.
  • Επίσης, έχω υποθηκευμένη-στα πρόχειρα μου, στην Cookpad-μία λίστα, στην οποία ανατρέχω όταν βιάζομαι, με γρήγορες αλλά θρεπτικές συνταγές γευμάτων που αρέσουν πολύ σε όλη την οικογένεια. (Όπως η μανιάτικη μακαρονάδα, το πιλάφι με πλιγούρι ή ο τραχανάς…).
  • Κάτι άλλο που με βγάζει από τη δύσκολη θέση είναι να μαγειρεύω τη διπλάσια ποσότητα κιμά από ότι χρειάζομαι και να τρώμε αρχικά μακαρόνια με κιμά και μετά, με τον μαγειρεμένο κιμά να δημιουργώ πιάτα όπως μουσακά, λαζάνια, παστίτσιο κτλ. πιο γρήγορα. Κι επειδή πρόκειται για πιάτα που βγάζουν μία ικανοποιητική ποσότητα για να φάμε τρεις φορές, τρώμε 2 φορές μέσα στην εβδομάδα-ως μεσημεριανό την Τρίτη π.χ. και ως βραδινό την Πέμπτη-και βάζω και στην κατάψυξη μία μερίδα πού φτάνει για όλους μας ώστε να την αποψύξω όποτε χρειαστεί… Εναλλακτικά, μπορείτε να ετοιμάσετε το παστίτσιο σας και να το βάλετε σε μερίδες στην κατάψυξη, χωρίς να το έχετε ψήσει προηγουμένως όπως κάνω εγώ. Όπως και να’χει, είναι σίγουρα βοηθητικό-έως κι ανακουφιστικό-να έχετε ένα νόστιμο φαγητό μια μέρα που είστε στο τρέξιμο… Άσε που όσο ζεσταίνεται ή ψήνεται, προλαβαίνετε να κάνετε και μια ωραία σαλάτα!
  • Η κατάψυξη μου, είναι γενικά το δεξί μου χέρι… Από μέσα δε λείπουν τα εξής:

– Διάφορες πίτες ή πιτάκια που μπορώ να ψήσω στο τηγάνι σε μερικά λεπτά ή στο φούρνο χωρίς να χρειάζεται καν να είναι από πάνω τους. Συχνά, κάνω κι Ελληνικές ή Κυπριακές πίτες, τις οποίες χρησιμοποιώ είτε ως βάσεις για πίτσες είτε για να τις γεμίσω π.χ. με κρέας που περίσσεψε και πατάτες, ώστε και να φτουρήσει το φαΐ και να το ευχαριστηθούμε…

– Μουλιασμένα όσπρια (όπως ρεβίθια και φασόλια). Αυτό που κάνω είναι να παίρνω 1-2 κιλά, να τα πλένω καλά και τα αφήνω για 12 ώρες στο νερό (όπως κάνουμε γενικά). Η διαφορά είναι μόνο στο ότι χρησιμοποιώ όσα χρειάζομαι για να κάνω το φαγητό της ημέρας και τα υπόλοιπα τα βάζω μέσα σε σακούλες ειδικές για κατάψυξη, ώστε να μην επαναλάβω τη διαδικασία για τις επόμενες φορές. Έτσι γλιτώνω χρόνο αλλά και πολύτιμο νερό. Μπορείτε φυσικά να τα βάλετε στην κατάψυξη και βρασμένα.

– Λαχανικά και μυρωδικά όπως ντοματίνια ολόκληρα, μαϊντανό, δυόσμο, πράσο και πιπεριές σε κομμάτια, τζίντζερ τριμμένο σε παγοθήκες, κοτσάνια μαϊντανού για σούπες, φλούδες ακέρωτων πορτοκαλιών και λεμονιών για να αρωματίζω κυρίως γλυκά, όταν δεν έχω φρέσκα…

– Τυριά τριμμένα κι αλλαντικά σε κομμάτια για να μη χαλάσουν και να είναι κι έτοιμα προς χρήση, ανά πάσα στιγμή… (Γενικά όταν τρίβω τυρί για κάποια συνταγή, τρίβω αμέσως κι επιπλέον-ενώ ψήνεται το φαγητό-ώστε να μη λερώσω και πάλι τον τρίφτη την επόμενη φορά. Το βάζω στο ψυγείο και αν δε το χρησιμοποιήσω άμεσα, το βάζω κατάψυξη).

– Μπιφτέκια και κεφτεδάκια: κάνω διπλή δόση. Πλάθω τα μισά και τα βάζω να ψηθούν κι ενώ ψήνονται πλάθω και τα υπόλοιπα και τα βάζω σε ταψάκι με λαδόκολλα στην κατάψυξη. Μόλις παγώσουν, τα βάζω σε ειδική σακούλα κατάψυξης.

  • Τέλος, προσπαθώ να αξιοποιώ τα τρόφιμα που περίσσεψαν. Έτσι και δεν πετάω το φαγητό κι ετοιμάζω γρηγορότερα τα γεύματά μας. Π.χ. από το ψωμί που περίσσεψε κάνω «ψωμοπιτσάκια» αλλά και γαλέτα την οποία έχω τριμμένη σε βάζα, στο ψυγείο και την χρησιμοποιώ στο τσακμπαμ, σε όποια συνταγή τη χρειάζομαι… Και με την Ελληνική σαλάτα ή άλλες μυρωδάτες σαλάτες (χωρίς αγγούρι ή μαρούλι) κάνω ομελέτα ή τις πολτοποιώ και τις βάζω σε φαγητά ή σε πίτσα αντί σάλτσας.

Κλείνοντας, να ευχαριστήσω πολύ τη Λεμονιά μας για την ιδέα, αλλά και όλη την κοινότητα της Cookpad για την έμπνευση κι όσα μου έμαθαν! Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά, να μαγειρεύουμε και να απολαμβάνουμε τις νοστιμιές που μας προσφέρει η μαγειρική σε συνδυασμό με τη φύση!

One thought on “Μήνας (μαγειρικής) οργάνωσης: οι Συμβουλές της Ismini

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

%d