Η τρελή ροδιά

“Πέστε μου είναι η τρελή ροδιά που αρπάει μια χαίτη μ’ εκατό βιτσιές στο τρέξιμό της ποτέ θλιμμένη και ποτέ γκρινιάρα, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά που ξεφωνίζει την καινούρια ελπίδα που ανατέλλει;”

 Η ροδιά αναφέρεται ως το παλαιότερο, καλλιεργημένο καρποφόρο δέντρο από το 3000 π.χ και οι καρποί της χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, για τις θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτουν. Το δέντρο ήταν γνωστό ήδη στους Αιγυπτίους, αλλά και στην αρχαία Ελλάδα. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι έθαβαν ρόδια μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ και στην αρχαία ελληνική μυθολογία το ρόδι ήταν συνυφασμένο με τον θάνατο, καθώς ήταν ο καρπός που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να την κρατήσει στον Άδη. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλειά Αλκίνοου. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική.
Στην σύγχρονη εποχή το ρόδι εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη σημασία. Σπάμε ρόδια την Πρωτοχρονιά αλλά και σε γάμους, ως ένδειξη αφθονίας και καλής τύχης. Μάλιστα πολλά γούρια είναι σε σχήμα ροδιού. Επίσης, ρόδι βάζουν και οι αγρότες στο σάκο με το σπόρο όταν πάνε να σπείρουν και στη συνέχεια το τρώνε. Δεν λείπουν όμως τα ρόδια και από τις λύπες μας, καθώς τα βάζουμε στα κόλυβα, αφού το κόκκινο χρώμα τους λένε ότι δίνει ευχαρίστηση στους νεκρούς.

Η ροδιά είναι φυλλοβόλος θάμνος, αν και ψηλώνει και συνήθως μοιάζει με δέντρο.Το ενδιαφέρον είναι ότι η ροδιά δεν χρειάζεται τις μέλισσες για να την επικονίαση, καθώς είναι αυτογόνιμη. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη. Χρειάζεται τακτικό πότισμα στις ζέστες, ώστε να μην σκάσουν τα ρόδια με την απότομη λήψη νερού στα πρωτοβρόχια.

Οι καρποί της είναι στρογγυλοί, κόκκινοι και γεμάτοι με  ροζ- κόκκινους, χυμώδεις σπόρους και γεμίζουν τις ροδιές από τα μέσα του Σεπτέμβρη ως και τα μέσα του Νοέμβρη περίπου, καθώς είναι ένα κατεξοχήν φθινοπωρινό έδεσμα. Το ρόδι είναι πλούσιο σε διάφορα αντιοξειδωτικά, σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. ­Επιπλέον έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, και γι’ αυτό ο χυμός του χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Κάνει καλό στο δέρμα, ρίχνει την πίεση, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης και φαίνεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Ο καρπός της ροδιάς έχει γλυκιά γεύση με κάποια ίχνη οξύτητας και χρησιμοποιείται συχνά στην μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική, είτε τα σπόρια, είτε τον χυμό τους, για να δώσει γεύση και χρώμα. Μπορείτε να στίψετε το ρόδι σε έναν στίφτη, όπως στίβετε το πορτοκάλι, για να πιείτε τον χυμό του ή να το “διαλέξτε” βγάζοντας προσεχτικά τα σποράκια του. Επειδή ο χυμός τους λένε ότι “βάφει”, είμαστε προσεχτικοί όταν καθαρίζουμε τα ρόδια. Ένας τρόπος για να γλιτώσετε από τους λεκέδες είναι να βυθίσετε το ρόδι μέσα σε μια λεκάνη με νερό και να κόψετε και να ξεσποριάσετε το ρόδι εκεί.

Το ρόδι είναι ένας καρπός που αποξηραίνεται εύκολα και μάλιστα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε σε πολλές κατασκευές. Αν όμως θέλετε να τον διατηρήσετε, φυλάχτε τον στο ψυγείο σας ή ξεσποριάστε τον και αποθηκεύστε τα σπόρια στην κατάψυξη. Έτσι μπορείτε να έχετε ρόδια όλον τον χρόνο!

Συνταγές με ρόδι

Καθώς είναι πλούσια σε γεύση, αλλά και σε ένα σωρό θρεπτικά στοιχεία, τα ρόδια χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, ορεκτικά, κυρίως φαγητά, αλλά και σε γλυκά, ενώ γίνονται υπέροχα λικέρ!
Ρίξτε μια ματιά στις συνταγές μας με ρόδι!

Ορεκτικά και σαλάτες

 

Κυρίως φαγητά

 

Επιδόρπια

 

Πηγές:

Wikipedia

http://www.kalliergo.gr

http://ebooks.edu.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading