Γιατί να μαγειρεύουμε πιο συχνά και πώς θα το πετύχουμε αυτό

Εμείς το λέμε συνέχεια, ότι το να μαγειρεύουμε πιο συχνά αλλάζει την ποιότητα ζωή μας προς το καλύτερο αλλά πρόσφατα τα διαβάσαμε και με τη βούλα του Οδηγού Διατροφής της Κυβέρνησης του Καναδά!

Όταν μαγειρεύουμε πιο συχνά, βοηθάμε τον εαυτό μας και την οικογένειά μας να αναπτύξουν πιο υγιεινές συνήθειες διατροφής. Και για να καταφέρουμε να μαγειρεύουμε πιο συχνά χρειάζεται να σχεδιάζουμε τι θα φάμε και να περιλαμβάνουμε την υπόλοιπη οικογένεια (συντρόφους, παιδιά και όποιον άλλον μοιράζεται τη στέγη και το τραπέζι μας) στο σχεδιασμό και την προετοιμασία των γευμάτων μας.

Τι οφέλη έχουμε όταν μαγειρεύουμε πιο συχνά;

Κάνοντας εμείς την προετοιμασία και το μαγείρεμα της τροφής μας, έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουμε υγιεινές συνήθειες διατροφής. Το μαγείρεμα μας βοηθάει να:

  • Αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες
  • Βασιζόμαστε λιγότερο στα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα
  • Έχουμε εμείς τον έλεγχο στις ποσότητες της σάλτσας και των καρυκευμάτων που χρησιμοποιούμε στο φαγητό
  • Φτιάχνουμε φαγητά που θα αρέσουν σε εμάς και την οικογένειά μας και έτσι τελικά θα τα φάμε!
  • Εξοικονομούμε χρήματα από αυτά που θα ξοδεύαμε αν τρώγαμε έξω
  • Χρησιμοποιούμε υγιεινά υλικά στη διατροφή μας όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά  ολικής άλεσης, τρόφιμα – πηγές πρωτεϊνης
  •  Επιλέγουμε πιο συχνά πρωτεϊνη φυτικής προέλευσης (π.χ. τρώμε όσπρια αντί για κρέας)

Πώς θα μαγειρεύουμε πιο συχνά;

Μα φυσικά κάνοντας το μαγείρεμα πιο γρήγορο και πιο εύκολο! Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις παρακάτω ιδέες για να εντάξουμε το μαγείρεμα στην καθημερινότητά μας:

Μαγείρεψε μια φορά για να φας δύο!

Μαγείρεψε ικανή ποσότητα ώστε να φας άλλη μια φορά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να φας το ίδιο πιάτο δύο φορές!

Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητά σου με τα περισσεύματα ώστε να φτιάξεις ένα εντελώς νέο γεύμα. Αν θυμάσαι είχαμε κάνει και challenge με αυτό το θέμα!

Φτιάξε διπλάσια ποσότητα ρυζιού για το “κινέζικο” και χρησιμοποίησε το περισσευούμενο ρύζι για ένα ωραίο πιλάφι.

Μαγείρεψε διπλάσια ποσότητα από κοτόπουλο ή κιμά γαλοπούλας και κράτησε το περίσσευμα για να φτιάξεις σαλάτα του καίσαρα, τορτίγες με κοτόπουλο ή σάλτσα για μακαρόνια.

Μείνε στις απλές γεύσεις για να μπορείς να ξαναχρησιμοποιείς τα φαγητά σου σε διαφορετικά γεύματα. Ο κιμάς για το παστίτσιο μπορεί να γίνει κιμαδοπιτάκια τη μία μέρα και ομελέτα με κιμά την επόμενη.

Όταν ετοιμάζεις φαγητό, κόψε ή μαγείρεψε έξτρα λαχανικά και φρούτα ώστε να σου βρίσκονται πάντα μερικά για ελαφρύ τσιμπολόγημα και για τα γεύματα της επόμενης μέρας.

Ώρα να μάθεις τη μαγειρική των μεγάλων πoσοτήτων!

Αυτό σημαίνει ότι θα φτιάχνεις γεύματα και σνακ σε (πολύ) μεγάλες δόσεις και θα τα βάζεις στην κατάψυξη μοιράζοντάς τα σε ατομικές μερίδες που μπορείς να καταναλώσεις στη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι θα εξοικονομήσεις και χρόνο και χρήμα!

Ιδανικές επιλογές για υγιεινό φαγητό σε μεγάλες ποσότητες είναι τα παρακάτω:

Χρησιμοποίησε εργαλεία που θα σου γλιτώσουν χρόνο

Δοκίμασε να βάλεις στην κουζίνα σου:

  • Έναν πολυκόφτη λαχανικών που θα ψιλοκόβει στα γρήγορα κρεμμύδια, σκόρδα και ό,τι άλλο χρειαστείς
  • Ένα ραβδομπλέντερ για να φτιάχνεις εύκολα και γρήγορα σούπες και σάλτσες
  • Ένα slow cooker που θα μαγειρεύει «μόνο του» το φαγητό τις μέρες που έχεις πολλή δουλειά στο γραφείο/μαγαζί/χωράφι
  • Μία χύτρα ταχύτητας για να μειώσεις τον χρόνο μαγειρέματος και να φτιάχνεις γεύματα στο άψε σβήσε όταν χρειάζεται

Προνόησε για υγιεινές επιλογές “στο τσεπάκι σου”

Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρεύεις γρήγορα και υγιεινά γεύματα και σνακ είναι να στοκάρεις στο ψυγείο, την κατάψυξη και τα ντουλάπια σου υγιεινά προϊόντα όπως:

  • Ζωμός (προσθέτει γεύση σε σούπα, ριζότο). Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου ζωμό και να τον διατηρείς στην κατάψυξη
  • Μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά πλυμένα και κομμένα από τα χεράκια σου που διατηρούνται μέσα στο ψυγείο μέχρι 2 εβδομάδες με αυτήν εδώ την πατέντα. Μπορείς να σκαρώσεις στο άψε σβήσε ωραιότατες σαλάτες και σάντουιτς με αυτά
  • Κομμένα καρότα, πιπεριές κλπ στην ψύξη που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις άμεσα για ένα σνακ ή για να σοτάρεις και να φτιάξεις “κινέζικο”. Επίσης λαχανικά κατεψυγμένα για να φτιάξεις στα γρήγορα μια γαρνιτούρα για την μπριζόλα ή τα μπιφτέκια σου
  • Τα αγαπημένα σου βότανα και  μπαχαρικά για να δώσεις «χαρακτήρα» στο φαγητό σου.
  • Πελτέ ντομάτας, μαρμελάδες, μέχρι και ψαρικά (γαύρο μαρινάτο, χταπόδι ξιδάτο κλπ) που θα διατηρείς μέσα σε αποστειρωμένα βάζα για μήνες.
  • Όσπρια που έχεις βράσει από πριν και έχεις φυλάξει στην κατάψυξη. Τα βγάζεις, τα ρίχνεις στο καυτό νερό, προσθέτεις τα λαχανικά και τα μπαχαρικά σου και μέσα σε μισή ώρα, έτοιμη η φασολάδα ή η ρεβιθάδα! Επίσης μπορείς να μουλιάσεις και να αλέσεις ρεβίθια και να ψιλοκόψεις και τα υπόλοιπα υλικά που χρειάζονται για μείγμα φαλάφελ και να χωρίσεις το μείγμα σου σε μερίδες.

Υγιεινές μέθοδοι μαγειρέματος

Κάνε υγιεινές επιλογές! Αυτά που τρως σε τακτική βάση έχουν μεγάλη σημασία για την υγεία σου! Και όπως διαβάζουμε συχνά τελευταία στο ίντερνετ «Οι περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για το τι τρώνε μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ενώ θα έπρεπε να ανησυχούν για το τι τρώνε μεταξύ Πρωτοχρονιάς και Χριστουγέννων!»

Διάλεξε φαγητά που έχουν ελάχιστο έως καθόλου νάτριο, σάκχαρα και κορεσμένα λίπη. Σύγκρινε τους πίνακες με τα θρεπτικά συστατικά σε παρόμοια προϊόντα και διάλεξε αυτό με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, σάκχαρα και κορεσμένα λίπη.

Κάνε τη μαγειρική διασκέδαση!

Η μαγειρική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους φροντίδας του εαυτού μας και της οικογένειάς μας. Διατήρησε την κουζίνα σου καθαρή και συγυρισμένη. Καθάρισε και φρόντισε τα μαγειρικά σου σκεύη. Βάλε ένα πιάτο με όμορφα φρούτα πάνω στο τραπέζι, χρησιμοποίησε την αγαπημένη σου κούπα κάθε μέρα, είναι μικροπράγματα που ανεβάζουν τη διάθεση. Αφιέρωσε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα στη μαγειρική. Και κατέβασε την εφαρμογή της Cookpad στο κινητό σου για να σου κάνουμε παρέα στο τραπέζι και για να έχεις πλήθος επιλογών για εσένα και την οικογένειά σου κάθε μέρα!

One thought on “Γιατί να μαγειρεύουμε πιο συχνά και πώς θα το πετύχουμε αυτό

Add yours

  1. Παράθεμα: Homepage

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: