Φούρνος μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει το φαγητό γρήγορα, οικονομικά και με ασφάλεια, αλλά δεν μαγειρεύει το φαγητό μας όπως οι κανονικοί φούρνοι και δεν το κάνει να παίρνει χρώμα. Πρέπει να ξέρουμε ορισμένα πράγματα λοιπόν για αυτόν, ώστε να μάθουμε πως και πότε είναι καλό να τον χρησιμοποιούμε.

Τι είναι τα μικροκύματα
Μικροκύματα λέγονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που βρίσκονται μέσα σε μια ειδική συχνότητα. Είναι όμοια με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του ραδιοφώνου, του φωτός και της θερμότητας. Τα μικροκύματα παράγονται από τον ηλεκτρισμό που περνά μέσα από μια ειδική λυχνία η οποία λέγεται μάγνετρον.

Πως δουλεύει ένας φούρνος μικροκυμάτων
Ο φούρνος αυτός χρησιμοποιεί μικροκύματα των 2450 μέγαχερτζ (2.450.000.000 κύκλους δόνησης ανά δευτερόλεπτο). Όταν η ενέργεια μικροκυμάτων έλθει σε επαφή με ένα υλικό, τότε οπωσδήποτε θα συμβεί ένα από τα πιο κάτω φαινόμενα ή και ένας συνδυασμός όλων αυτών:

 • Μπορεί να αντανακλάται.
 • Μπορεί να μεταδίδεται.
 • Μπορεί να απορροφάται.

Όταν το μικροκύμα απορροφάται τότε η ενέργεια του μετατρέπεται σε θερμότητα. Η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο φούρνο μικροκυμάτων και στον απλό φούρνο, είναι ότι δεν υπάρχει μία κατευθείαν εφαρμογή του ηλεκτρικού ρεύματος στο φαγητό. Στο παραδοσιακό μαγείρεμα η ενέργεια της θερμότητας απορροφάτε από το φαγητό, γι`αυτό και αργεί να ψηθεί. Τα μικροκύματα όμως περνάνε μέσα από το φαγητό και δημιουργούν μόρια νερού που εξατμίζονται με μεγάλη ταχύτητα. Η τριβή αυτή παράγει τη μεγάλη θερμότητα που ψήνει το φαγητό.
Το μικροκύμα είναι άοσμο και έτσι δεν μπορεί να αλλάξει το άρωμα που βγαίνει από το φαγητό που ψήνεται. Το φαγητό που ψήνεται σ` αυτό το είδος του φούρνου είναι ασφαλώς καλύτερο και χάνει όσο το δυνατόν λιγότερες βιταμίνες.

Τα πλεονεκτήματα του φούρνου μικροκυμάτων

 • Το φαγητό ψήνεται σε ελάχιστο χρόνο
 • Δεν καίγεται
 • Μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό σε κατσαρόλα από γυαλί, πορσελάνη ή ακόμα και σε πλαστικό.
 • Ποτέ δεν χάνει την αρχική του μορφή, το άρωμα και τις θρεπτικές του αξίες.
 • Σκοτώνονται όλα τα μικρόβια.
 • Δεν καίει τόσο ρεύμα όσο καίει ένας απλός φούρνος που πρέπει να έχει προθερμανθεί προτού ψήσουμε κάτι.
 • Ο φούρνος μικροκυμάτων όλη τη θερμότητα που παράγει τη διοχετεύει μέσα στο φαγητό και έτσι η κουζίνα δεν αλλάζει θερμοκρασία.

Τα μειονεκτήματα του φούρνου μικροκυμάτων

 • Το φαγητό δεν αλλάζει χρώμα, δεν μπορεί δηλαδή να “καφετίσει” από πάνω. Σε ένα βαθμό, αυτό λύνεται με τη χρήση του γκριλ που έχουν μερικοί φούρνοι μικροκυμάτων.
 • Υπάρχει ο αντίλογος που λέει πως τα μικροκύματα δεν είναι ασφαλή για την υγεία μας και πως το φαγητό που μαγειρεύεται σε φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι ασφαλές. Όμως δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Η χημική σύσταση των φαγητών δεν αλλοιώνεται, το μαγειρεμένο φαγητό δεν περιέχει καμία ακτινοβολία και φυσικά τα μικροκύματα δεν είναι ραδιενεργά.
 • Το φαγητό δεν έχει παντού την ίδια θερμοκρασία. Κάτι που εξωτερικά θα μας φανεί κρύο, εσωτερικά μπορεί να καίει. Έτσι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εγκαύματος και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Επίσης καλό θα είναι να ανακατεύουμε το φαγητό μας συχνά.

Σκεύη που μπορείτε να χρησιμοποιείστε:

 • Πιάτα από πορσελάνη, αλλά χωρίς κανένα μεταλλικό σχέδιο στην άκρη.
 • Όλα τα χάρτινα σκεύη, αλλά μόνο για λίγα λεπτά. ( Δεν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα).
 • Στα περισσότερα από τα είδη των πλαστικών μπορείτε να ζεστάνετε το φαγητό, αλλά μόνο για λίγα λεπτά. (Δεν είναι και αυτά κατάλληλα για μαγείρεμα)
 • Όλα τα πυρέξ θεωρούνται τα πιο κατάλληλα για το μαγείρεμα.
 • Οι σακούλες μαγειρέματος είναι ιδανικές. Στην άκρη τις δένετε με κλωστή, ποτέ όμως με σύρμα. Ανοίγετε πάντοτε μια μικρή τρύπα στη σακούλα, ώστε να φεύγουν οι ατμοί.

Σκεύη που δεν πρέπει να βαλουμε μέσα στο φούρνο:
Ποτέ μη βάλετε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων σκεύη από μέταλλο ή αυτά που έχουν κάποιο μεταλλικό σχέδιο γιατί τα μικροκύματα αντανακλώνται από το μέταλλο, οπότε ο φούρνος σας μπορεί να χαλάσει ή και να εκραγεί. Επίσης μη χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο ή κούπες που έχετε κολλήσει το χεράκι τους με κόλλα.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε

 • Ποτέ δεν ανάβουμε το φούρνο μας όταν είναι άδειος, γιατί τότε η ενέργεια του μικροκύματος μπορεί να καταστρέψει το μάγνετρον.
 • Μη χρησιμοποιείτε σκεύη μεταλλικά γιατί όπως είπαμε και προηγουμένως μπορεί να μας χαλάσει ο φούρνος ή ακόμα και να εκραγεί.
 • Δεν ανάβουμε το φούρνο όταν η πόρτα του είναι χαλασμένη ή βρώμικη γιατί τότε η ενέργεια των μικροκυμάτων φεύγει. Αν πάλι η πόρτα έχει πάθει μια οποιαδήποτε ζημιά τότε ο κατασκευαστής της μπορεί να μας την αντικαταστήσει.
 • Όταν έχουμε το φούρνο αναμμένο να μην βάζουμε ποτέ στο κρέας θερμόμετρο γιατί τα περισσότερα έχουν μέταλλο. Υπάρχουν ειδικά θερμόμετρα του κρέατος που είναι κατάλληλα γι` αυτές τις συσκευές.
 • Όταν ζεσταίνουμε διάφορα υγρά, πρέπει να τα έχουμε προηγουμένως ανακατέψει. Έτσι ο αέρας που υπάρχει πηγαίνει παντού και διαλύεται η κρούστα που έχει πιάσει (όπως συμβαίνει στις σούπες). Κάνοντας αυτά δεν πρόκειται να μας χυθούν.
 • Δεν ψήνουμε πατάτες, ντομάτες ή μήλα εκτός και αν τα έχουμε τρυπήσει. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν εξωτερική φλούδα ή κάποια μεμβράνη πρέπει οπωσδήποτε να τα τρυπάμε ώστε να μπορεί να φύγει ο ατμός όταν ψήνονται.
 • Για τον ίδιο λόγο δεν βάζουμε αυγά με το τσόφλι τους στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να εκραγούν.
 • Μη μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέσα σε πλαστική σακούλα ή σε αεροστεγές μπολ εκτός και αν τους έχουμε ανοίξει μερικές τρύπες.
 • Δεν μαγειρεύουμε σε σκεύη που κλείνουμε όπως ορισμένες φιάλες ποτών ή του λαδιού.
 • Δεν προσπαθούμε ποτέ να τον επισκευάσουμε μόνοι μας.
 • Δεν τοποθετούμε ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων (όπως κινητά τηλέφωνα π.χ.) για να τα στεγνώσουμε. Τα μικροκύματα θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα τσιπάκια σιλικόνης.

Πως να ελέγχουμε τα πιάτα μας
Αυτός ο έλεγχος που θα κάνουμε θα μας βοηθήσει στο να αποφασίσουμε, εάν μπορούμε να βάλουμε τα πιάτα μας μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Βάζουμε μέσα στο φούρνο ένα σκεύος από πορσελάνη ή πυρέξ γεμάτο νερό.
Τον ανάβουμε και τα αφήνουμε να μείνουν για 1 ½ λεπτό.
Αν δούμε ότι το νερό είναι πολύ ζεστό και το πιάτο κρύο τότε μπορούμε να τα βάλουμε στο φούρνο. Όταν όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, τότε δεν τα βάζουμε μέσα στο φούρνο.


Image
Μετατροπές διάφορων συνταγών
Όταν αποφασίσουμε να μαγειρέψουμε στο φούρνο μικροκυμάτων κάποιο αγαπημένο μας φαγητό που συνήθως το φτιάχνουμε στην κουζίνα μας, τότε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ.
Καλύτερα θα είναι να ψήσουμε το φαγητό μας λιγότερο γιατί τότε θα ξέρουμε τι ακριβώς να κάνουμε. Αν μια συνταγή θέλει 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό, βάζουμε εμείς τότε ? του φλιτζανιού νερό. Μειώνουμε επίσης και τα διάφορα καρυκεύματα.

Συμβουλές για το πως να μαγειρεύουμε
Αφού ψήσουμε το φαγητό, σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε να μείνει για λίγο μέσα.
Όταν το φαγητό μας είναι λίγο, τότε είναι αρκετό 1 λεπτό.
Όμως όταν έχουμε ένα μεγάλο κοτόπουλο ή ένα κομμάτι κρέας, τότε το αφήνουμε για 15 – 20 λεπτά. Αν πάλι θέλουμε να το κρατήσουμε ζεστό, αφού το βγάλουμε από το φούρνο, τότε δεν έχουμε παρά να το τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο.

Διάφοροι βαθμοί θερμοκρασίας στους φούρνους μικροκυμάτων

ΨΗΛΗ: 100% Για λαχανικά, ψάρι, κρέας και ποτά. Χρησιμοποιούμε το γκριλ για να κοκκινίζουν πριν από το ψήσιμο.
ΣΩΤΕ: 90% Για κρεμμύδια, σέλινο, πιπεριές και για φαγητά που θέλουν γρήγορο ψήσιμο.
ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΑ: 80% Για να ξαναζεστάνουμε το φαγητό.
ΓΙΑ ΨΗΤΑ: 70% (μέτρια). Για σούπες και για άλλα φαγητά που θέλουν να βράσουν σιγά σιγά.
ΣΙΓΟΨΗΣΙΜΟ: 40%(σιγά σιγά). Για σκληρά κομμάτια κρέατος.
ΞΕΠΑΓΩΜΑ: 30% Για να ξεπαγώσουμε διάφορα φαγητά όπως και για να ψήνουμε κέικ λεμονιού και μερικά είδει κέικ τυριού.
ΧΑΜΗΛΗ: 20% Για μικρές μερίδες φαγητού που θέλουν να ψηθούν σιγά σιγά.
ΖΕΣΤΗ: 10% Κρατάει το φαγητό ζεστό, κάνει το βούτυρο μαλακό. Μπορούμε να βάλουμε τυρί σε μορφή κρέμας, σοκολάτα και παγωμένη ζύμη.

Πως να φτιάχνουμε τις διάφορες συνταγές
Όλα τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιούμε όταν μαγειρεύουμε πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου.
Εάν πάλι τα βγάλουμε εκείνη τη στιγμή από το ψυγείο μας για να φτιάξουμε το φαγητό μας, τότε θα πρέπει να τα ψήσουμε λίγο περισσότερη ώρα.
Εδώ είναι μερικές οδηγίες για το μέγεθος που πρέπει να έχουν τα σκεύη μας.
Μεγάλη κατσαρόλα 2.75 λίτρα
Μέτρια κατσαρόλα 1 – 2 λίτρα
Μικρή κατσαρόλα 1 – 2 λίτρα
Μεγάλη κούπα 1 λίτρο
Μικρή κούπα 1 φλιτζ. Τσαγιού
Γενικά όλα τα φαγητά ψήνονται στο φούρνο μικροκυμάτων ξεσκέπαστα. Εκτός και αν μας λέει η συνταγή ότι πρέπει να το σκεπάσουμε.

Σούπες
Είναι πάρα πολύ απλό να φτιάξουμε σούπα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο μπολ πυρέξ, ώστε να φτιάξουμε αρκετή σούπα.
Όταν έχουμε λαχανικά, ψάρι ή κρέας και θέλουμε να φτιάξουμε σούπα, τότε στην αρχή ρίχνουμε μόνο λίγο νερό ή και καθόλου και μετά το ζωμό που θέλουμε.
Την ανακατεύουμε καλά ώστε η ζέστη να πάει παντού.
Η σούπα βράζει πολύ γρήγορα και γι` αυτό το λόγο πολύ λίγο νερό εξατμίζεται. Δηλαδή αν φτιάξουμε μια συνηθισμένη σούπα τότε καλύτερα είναι να λιγοστέψουμε το νερό.
Παρ’ όλο που το φαγητό στα μικροκύματα γίνεται πολύ γρήγορα, το αντίθετο συμβαίνει με το νερό. Γι’ αυτό κάθε φορά που θέλουμε να ζεστάνουμε νερό το βράζουμε σε απλό βραστήρα. Όταν φτιάχνουμε σούπες ρίχνουμε πάντα ζεστό ζωμό.

Μεζέδες
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πολύ χρήσιμος για να φτιάχνουμε και διάφορους μεζέδες για μπουφέ. Π.χ. Όταν έχουμε ένα πάρτυ φτιάχνουμε όλους τους μεζέδες νωρίτερα, τους βάζουμε στο ψυγείο και την ώρα που θα είναι να τους σερβίρουμε τους ξαναζεσταίνουμε, ακόμα και όπως είναι στο δίσκο σερβιρίσματος.

Κρέας
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πολύ χρήσιμος όταν έχουμε να μαγειρέψουμε κρέας ή ψάρι.
Το φαγητό μπορεί να ξεπαγώσει ή και να ζεσταθεί πολύ γρήγορα. Με λίγα λόγια μπορούμε να το βγάλουμε από την κατάψυξη και να το μαγειρέψουμε αμέσως.
Τα μεγάλα κομμάτια κρέατος όταν τα ψήνουμε στα μικροκύματα κοκκινίζουν, ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τις μικρές μερίδες. Έτσι, καλό είναι μετά το ψήσιμο να τα βάζουμε στο γκριλ.
Γενικά όλα τα είδη κρεάτων, πουλερικά, εντόσθια ζώων και ψάρια γίνονται πολύ καλά στα μικροκύματα. Πότε όμως δεν ψήνουμε το φαγητό μας παραπάνω ώρα από την κανονική. Καλύτερα είναι να το ψήνουμε λιγότερο παρά περισσότερο.
Όταν είναι να ψήσουμε κρέας πρέπει να το βάλουμε να ψηθεί πάνω σε μία σχάρα που διαθέτει ο φούρνος μας που την βάζουμε μέσα σε ρηχό γυάλινο ταψί.
Σκεπάζουμε πάντα το κρέας με λαδόχαρτο (όχι με κερόχαρτο για να μην λιώσει το κερί ) ώστε να μη μας πιτσιλάει το φούρνο όταν ψήνεται.
Δεν πρέπει να ρίχνουμε αλάτι πριν από το ψήσιμο γιατί το κρέας θα στεγνώσει.
Μπορούμε να ελέγχουμε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος , αν βάλουμε μέσα στο κρέας το ειδικό θερμόμετρο (το θερμόμετρο πρέπει να είναι ειδικά για φούρνο μικροκυμάτων) μόνο να προσέχουμε να μην το βάλουμε κοντά σε λίπος ή σε κόκαλο.
Μόλις το κρέας ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το αφήνουμε να μείνει σκεπασμένο για 20 λεπτά, ώστε η ζέστη να είναι ίδια σε όλο το φαγητό.

Ψάρια και θαλασσινά
Κάθε φορά που μαγειρεύουμε ψάρια και θαλασσινά στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να τα προσέχουμε όταν τα μαγειρεύουμε γιατί γίνονται πολύ γρήγορα. Αν τα ψήσουμε πιο πολύ από όσο πρέπει, τότε το κρέας τους γίνεται σκληρό και χάνει το άρωμα του.
Τα ψάρια τα μαγειρεύουμε τόσο ώστε να μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε με ένα πιρούνι.
Το πιο χοντρό μέρος του ψαριού το βάζουμε προς την άκρη του ταψιού. Ψήνουμε το ψάρι μισό χρόνο από όσο χρειάζεται από τη μια μεριά και μισό από την άλλη μεριά.

Ρύζι – ζυμαρικά
Μπορούμε άνετα στο φούρνο μας να μαγειρέψουμε το ρύζι και τα ζυμαρικά μας.
Μόνο που το νερό θα ήταν προτιμότερο πριν να το έχουμε βράσει σε βραστήρα για λόγους οικονομίας, παρά στο μικροκυμάτων.
Αφήνουμε να μείνουν για λίγο μέσα στο νερό, ενώ στο μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Οπωσδήποτε πρέπει να χρησιμοποιούμε μια μεγάλη κατσαρόλα που να έχει σκέπασμα (γυάλινη εννοείται).
Αν φτιάχνουμε ρυζόγαλο, τότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό και μεγάλο σκεύος.
Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν φτιάχνουμε πουτίγκα στα μικροκύματα, τότε το πάνω μέρος της δεν αλλάζει χρώμα. Επίσης αν μας αρέσει το ρυζόγαλο να είναι πολύ πηκτό, τότε βγάζουμε το σκέπασμα.
Για να φτιάξουμε ρύζι στο μικροκυμάτων χρειαζόμαστε μόνο 8 λεπτά. Δηλαδή τα 2/3 του κανονικού χρόνου.
Το καστανό ρύζι χρειάζεται μόνο 15 λεπτά να ψηθεί, οπότε κερδίζουμε αρκετό από τον χρόνο μας.
Πάντα πλένουμε το ρύζι πριν το μαγειρέψουμε, βάζοντάς το σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
Το ρύζι όταν βράσει τριπλασιάζεται σε ποσότητα. Σε κάθε άτομο αντιστοιχεί 50 γραμμάρια ρύζι ή ? φλ. τσαγιού άβραστο ρύζι που το βράζουμε σε 0.50 λίτρου ή σε 2 ½ φλ. τσαγιού νερό.
Όταν μαγειρεύουμε ρύζι πρέπει πάντα να το σκεπάζουμε με το γυάλινο καπάκι.
Πριν σερβίρουμε το αφήνουμε να μείνει για 5 λεπτά σκεπασμένο. Για να μην μας χυθεί καλό είναι να χρησιμοποιούμε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Αν θέλουμε το ρύζι μας να είναι σπυρωτό, τότε το ξεπλένουμε με ζεστό νερό αμέσως μετά το μαγείρεμα και μετά να το στραγγίσουμε καλά.
Αν μας μείνει ρύζι το βάζουμε σε αεροστεγή μπολ και το διατηρούμε στο ψυγείο για μια βδομάδα. Και στην κατάψυξη για πάρα πολύ καιρό.
Για να ξεπαγώσουμε το ρύζι το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων στο βαθμό για το ξεπάγωμα και το αφήνουμε για 2 λεπτά.

Λαχανικά
Όταν βράζουμε λαχανικά δεν βάζουμε πολύ νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους και τις βιταμίνες τους.
Βράζουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα όταν είναι σκεπασμένα. Όταν τα μαγειρεύουμε μπορούμε να βάλουμε και κάποια ποικιλία αρωματικών καρυκευμάτων, όπως βασιλικό με ντομάτες, σέλινο με παντζάρια και λάχανο. Πολύ νόστιμο είναι όταν βάζουμε τριμμένο τυρί πάνω σε μπρόκολο, σπαράγγια και σε λαχανάκια Βρυξελλών. Ρίχνουμε το τυρί και το ζεσταίνουμε για 15 δευτερόλεπτα και σερβίρουμε. Τα λαχανάκια τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο από το ζωμό τους. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε 2 λεπτά το κάθε φλιτζάνι λαχανικά. Τ α καρυκεύματα τα ρίχνουμε πάντα στο τέλος.

Πουτίγκες και κέικ
Η ταχύτητα στα μικροκύματα βοηθάει τόσο ώστε να μπορούμε να έχουμε τέλειες πουτίγκες μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Πρέπει να προσέχουμε όταν ζεσταίνουμε μια πουτίγκα που έχει ζάχαρη, βούτυρο και ποτό γιατί η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ γρήγορα. Οπότε προσπαθούμε να μην την κάψουμε.
Στα φρούτα που ψήνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων μπορούμε να βάλουμε λίγο νερό ή και καθόλου. Δεν χάνουν το χρώμα τους ούτε και το σχήμα τους.
Η επιτυχία του κέικ εξαρτάται από το πως ακριβώς εκτελούμε τη συνταγή. Καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε αν χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και 1 – 2 κουταλιές από οποιοδήποτε υγρό. Βουτυρώνουμε τη φόρμα ή τη σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Όταν ψήνουμε το κέικ στο φούρνο μικροκυμάτων, δεν περιμένουμε να μας κοκκινίσουν από πάνω εκτός αν ο χυλός έχει κάποιο χρώμα π.χ. σοκολάτας. Πιο όμορφο θα δείξει αν από πάνω βάλουμε κάποιο γλάσο της επιλογής μας.
Όταν ψήνουμε κέικ στα μικροκύματα πρέπει να προσέχουμε γιατί ψήνεται πολύ γρήγορα.
Για να έχουμε καλά αποτελέσματα με το κέικ μας , πρέπει να βουτυρώσουμε τη φόρμα πρώτα, μετά να βάλουμε λαδόχαρτο και μετά πάλι να το βουτυρώσουμε για να βγαίνει αμέσως το κέικ από τη φόρμα.
Ποτέ δεν ψήνουμε το κέικ περισσότερο από όσο πρέπει για να μην μας σκληρύνει. Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα ή με ξυλάκι για σουβλάκι, αν βγει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Όταν κρυώσει το τυλίγουμε με μεμβράνη και έτσι θα το έχουμε φρέσκο για μία βδομάδα (αν μείνει βέβαια).

Σάλτσες και μαρμελάδες
Στο φούρνο μικροκυμάτων μπορούμε να φτιάξουμε πολύ γρήγορα σάλτσες και μαρμελάδες.
Πάντα κάθε φορά που φτιάχνουμε σάλτσες και μαρμελάδες πρέπει να τις ανακατεύουμε συχνά.
Χρησιμοποιούμε πάντα μεγάλο σκεύος για να αποφύγουμε το πιτσίλισμα.

Διάφορα πιάτα που συνοδεύουν το πρωινό
Όταν τηγανίζουμε αυγά στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να προσέχουμε γιατί ο κρόκος του αυγού και το ασπράδι ψήνονται σε διαφορετικό χρόνο. Γι’ αυτό πριν τα τρυπάμε λίγο με οδοντογλυφίδα και τα δυο.
Ποτέ δεν τα ψήνουμε παραπάνω από το κανονικό για να μην γίνουν λάστιχο, τα απομακρύνουμε από το φούρνο πριν ψηθούν τελείως.
Όταν υπάρχει κάποιο φαγητό που πρέπει να πασπαλίσουμε με τυρί, τότε ρίχνουμε το τυρί στο τέλος, όταν το φαγητό έχει τελειώσει. Φυσικά ξέρουμε ότι το τυρί λιώνει εύκολα και γρήγορα και έτσι αν ψηθεί πολύ θα σκληρύνει.

 


Πίνακες μαγειρέματος

 

 

Ξεπάγωμα θαλασσινών
Θαλασσινό Βάρος Χρόνος (λεπτά)
Ψάρι φιλέτο 500 γρ. 10-12
Ψάρι ολόκληρο 750 γρ. 12-14
Μαγειρεμένες γαρίδες 500 γρ. 5-6
Καβούρια 500-750 γρ. 12-14
Ουρές αστακού 250 γρ. 7
Διάφορα οστρακοειδή 500 γρ. 5-6

 

Ξεπάγωμα πουλερικών
Πουλερικό Βάρος Χρόνος (σε λεπτά)
Κοτόπουλο ολόκληρο 1 -1 1/2 κιλό 20
Κοτόπουλο κομμάτια 500 γρ. 8
Στήθος κοτόπουλου (ολόκληρο) 250 γρ. 6-8
Συκωτάκια κοτόπουλου 500 γρ. 8
Γαλοπούλα 4-6 κιλά 1 ώρα

Τη γαλοπούλα μπορούμε να τη βάλουμε στη θέση που είναι για το ψήσιμο των φαγητών, να την αφήσουμε 15 λεπτά από τη μια πλευρά, να τη γυρίσουμε και να την αφήσουμε για άλλα 15 λεπτά. ΈΤσι κι αλλιώς στο τέλος πρέπει να τη βάλουμε μέσα σε παγωμένο νερό.

Τα πουλερικά γενικώς μπορούμε να τα ξεπαγώσουμε όπως είναι μέσα στην πλαστική σακούλα. Αφαιρούμε μόνο το συρματάκι που την έχουν δέσει. Το τοποθετούμε πάντα σε γυάλινο μπολ προτού το βάλουμε στο φούρνο.

 

Ξεπάγωμα κρεατικών
Κρέας Βάρος Χρόνος ξεπαγώματος Χρόνος αναμονής μετά
Ψητό σε ρολό 2 κιλά 35 60
Ψητό μπούτι 2 κιλά 25 60
Μπούτι αρνιού 2 κιλά 30 60
Συντηρημένο κρέας 1 – 1 1/2 κιλά 15 30
Μπούτι χοιρινό ολόκληρο 2 – 2 1/2 κιλά 30-40 60
Φιλέτο μοσχαρίσιο 2 1/2 κιλά 10-15 10
Μπριζόλες 1 1/2 κιλό 10-15 5
Κιμάς 500 γρ. 9 5
Μπριζόλες χοιρινές 1 1/2 κιλό 20 5
Κομμάτια απο αρνί και χοιρινό 1 κιλό 15 10
Μοσχαρίσιο σνίτσελ 500 γρ. 7 5

 

 

Μαγείρεμα λαχανικών
Λαχανικό Βάρος Προετοιμασία Νερό  Χρόνος
Αγκινάρες 4 μέτριες Πλένουμε και καθαρίζουμε 0,15 λίτρου 10-20
Μελιτζάνες 450 γρ. Κόβουμε σε κύβους 2 κ.σ. 5-6
Παντζάρια 450 γρ. Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε στη μέση καθόλου 7-8
Φρέσκα φασολάκια 450 γρ. Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε 2 κ.σ. 7-10
Μπρόκολα 225 γρ. Κόβουμε σε ματσάκια 3 κ.σ. 4-5
Λαχανάκια Βρυξελλών 225 γρ. Βγάζουμε μερικά φύλλα 3-4 κ.σ. 7-8
Λάχανο 450 γρ. Κομματιάζουμε 3 κ.σ. 7-8
Καρότα 225 γρ. Καθαρίζουμε, κόβουμε σε φέτες 2 κ.σ. 6-7
Κουνουπίδι 450 γρ. Κόβουμε σε ματσάκια 4 κ.σ. 9-10
Μανιτάρια 110 γρ. Πλένουμε ολόκληρα 2 κ.σ. 2-3
Πατάτες βραστές 450 γρ. Καθαρίζουμε, κόβουμε σε κομμάτια 3 κ.σ. 6-7
Πατάτες ολόκληρες με φλούδα 225 -275 γρ. Πλένουμε και τρυπάμε καθόλου 9-10
Σπανάκι 225 γρ. Πλένουμε καθόλου 6-8
Ντομάτες 225 γρ. Κόβουμε σε φέτες καθόλου 2-3
Σέλινο 1 ρίζα Καθαριζουμε και κόβουμε 0,15 λίτρου 10-13
Κολοκυθάκια 450 γρ. Κόβουμε φέτες και αλατίζουμε καθόλου 7-9
Φασολάκια 225 γρ. Καθαρίζουμε και κόβουμε 4 κ.σ. 6-7
Καλαμπόκι   Βγάζουμε τα φυλλα και πλένουμε 4 κ.σ. 7-8
Αρακά 225 γρ. Ξεφλουδίζουμε και πλένουμε 3 κ.σ. 6-8

Όλα τα φρέσκα λαχανικά μπορούμε να τα βράσουμε στα μικροκύματα. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά, δεν αλλάζουν το χρώμα τους ή το σχήμα τους και την γεύση τους.
Μέσα στην κατσαρόλα ρίχνουμε ελάχιστο νερό, γιατί η υγρασία τους είναι αρκετή.
Το αλάτι το ρίχνουμε, ή μέσα στο νερό πριν βάλουμε τα λαχανικά ή μετά όταν τα βγάλουμε απο το φούρνο, ποτέ όμως δεν το ρίχνουμε από πάνω τους τη στιγμή που τα μαγειρεύουμε γιατί θα σκληρύνουν και θα στεγνώσουν.
Πρέπει να ξέρουμε ότι τα λαχανικά όπως καρότα, παντζάρια και άλλα που ανήκουν σ`αυτό το είδος δεν γίνονται πολύ καλά στα μικροκύματα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: