Fish Guide: ένα λυσσάρι για την υπεύθυνη επιλογή ψαρικών

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το πιάτο μας; Ποιο είναι το πρώτο ψάρι που μπήκε σε κονσέρβα; Πώς μαγειρεύουν τις γαρίδες στα νησιά Κερκένα, τι προσέχει ο Ηλίας Μαμαλάκης πριν αγοράσει ψαρικά αλλά το σημαντικότερο όλων… τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές;

apotypoma-3

Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει το Fish Guide, o οδηγός του WWF για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών. Τον οδηγό συνυπογράφουν σεφ και γευσιγνώστες παγκοσμίου φήμης, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθειά μας και βάλθηκαν να φέρουν τα βιώσιμα ψαρικά στο τραπέζι μας!

«Η θάλασσα είναι η ζωή μας. Χρόνο με τον χρόνο όμως ερημώνει. Βγάζουμε από τη θάλασσα πολλά περισσότερα ψαρικά από αυτά που μπορεί να δώσει κι έτσι σταδιακά η ζωή στον βυθό στερεύει. Οι πληθυσμοί των ψαριών μειώνονται επικίνδυνα και οι ψαράδες γυρνούν στο σπίτι τους με τα δίχτυα άδεια. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο μακρινό όσο ακούγεται. Μας αφορά όλους. Μπορούμε να κρατήσουμε τις θάλασσές μας ζωντανές μαθαίνοντας να επιλέγουμε τα ψαρικά μας υπεύθυνα. Έχοντας στο μυαλό μας ότι η πιο νόστιμη συνταγή είναι η βιώσιμη, αλλάζουμε καταναλωτικές συνήθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ψάρι για τα παιδιά μας», δήλωσε ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Fish Guide: ένα λυσσάρι στα χέρια του καταναλωτή!

Η προστασία των θαλασσών λοιπόν περνά και από το δικό μας πιάτο. Τι σημαίνει όμως επιλέγουμε ψαρικά υπεύθυνα; Πολύ απλά επιλέγουμε ψαρικά που αλιεύτηκαν με νόμιμες μεθόδους και έξυπνα αλιευτικά εργαλεία. Ψαρικά που είναι στη σωστή ηλικία, δηλαδή πρόλαβαν να αναπαραχθούν και να αφήσουν απογόνους… Ψαρικά που διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πολύτιμων φυσικών θαλάσσιων πόρων. Ψαρικά που αλιεύτηκαν με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον. Όσο για το πώς μπορούμε να τα εντοπίσουμε; Με τη βοήθεια του Fish Guide αυτό είναι πλέον παιχνιδάκι!

Το Fish Guide, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή από υπολογιστή ή κινητό, μας συμβουλεύει για τις υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα ελληνικών και εισαγόμενων ψαρικών.

Σε ό, τι αφορά τα εισαγόμενα ψαρικά, χρησιμοποιείται ένας χρωματικός κώδικας που μας ενημερώνει αν είναι πιστοποιημένα, αν μπορούμε να τα καταναλώσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη ή αν πρέπει να τα αποφύγουμε. Σε ό, τι αφορά τα ελληνικά ψαρικά, λόγω της έλλειψης δεδομένων για την κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων, πρέπει να καταναλώνουμε ψάρια πάνω από το επιτρεπόμενο μέγεθος και εκτός της περιόδου αναπαραγωγής τους, ενώ μπορούμε να επιλέξουμε και βιολογικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας.

Η πιο νόστιμη συνταγή είναι η βιώσιμη

Ο Ηλίας Μαμαλάκης από την Ελλάδα, ο Francois Pasteau από τη Γαλλία, ο Angel Leon από την Ισπανία, ο Vitor Sobral από την Πορτογαλία και άλλοι διακεκριμένοι σεφ και γευσιγνώστες τάχθηκαν στο πλευρό του WWF και συνυπογράφουν τον οδηγό υπεύθυνης κατανάλωσης ψαρικών Fish Guide.

Με συνταγές που μας ταξιδεύουν σε μέρη μακρινά ή κοντινά παντρεύουν βιωσιμότητα και γαστρονομία, ενώ δίνουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης δείχνοντας στην πράξη πως η προστασία των θαλασσών περνά από το πιάτο μας! (Δείτε όλες τις συνταγές εδώ)

Η σκληρή αλήθεια

30% έχουν μειωθεί τα αλιεύματα της Μεσογείου από το 2007 μέχρι σήμερα
93% των αλιευμάτων που έχουν αξιολογηθεί στη Μεσόγειο απειλούνται
40% των αλιευμάτων παγκοσμίως θανατώνεται και πετιέται πίσω στη θάλασσα σαν «παράπλευρη απώλεια»
•Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών και το 50% των εισαγωγών της προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες
800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν από την αλιεία
26 εκατ. τόνους ψαρικών αξίας 23 δισ. δολαρίων «κλέβει» ετησίως από τις θάλασσες η παράνομη αλιεία

•Τα ψαρικά καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες 3 δισ. ανθρώπων σε πρωτεΐνη

«Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαρικών άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ των 20 κιλών παγκοσμίως. Διπλάσιοι αλιευτικοί στόλοι από αυτούς που η θάλασσα μπορεί να αντέξει προσπαθούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί των ψαριών να συρρικνώνονται και ορισμένα είδη να ωθούνται ακόμα και σε αφανισμό», δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος Θαλάσσιων Προγραμμάτων WWF Ελλάς.

«Η υπεραλίευση αδειάζει τις θάλασσές μας από ζωή και απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από την αλιεία για να επιβιώσουν, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πραγματική μάχη όμως κατά της υπεραλίευσης δεν δίνεται στη θάλασσα. Επιλέγοντας τα ψαρικά μας υπεύθυνα προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και το εισόδημα των ψαράδων», προσέθεσε, τονίζοντας ότι ακολουθώντας τις συμβουλές του Fish Guide πριν αγοράσουμε τα ψαρικά μας, μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης.

Με σύνθημα «δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό από την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών και με το Fish Guide ανά χείρας αλλάζουμε συνήθειες και στηρίζουμε την προσπάθεια για υγιείς θάλασσες, γεμάτες ψάρια!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: