Φανουρόπιτα

Γλυκιά και νηστίσιμη πίτα την οποία φτιάχνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου. 

Είναι στην ουσία ένα κέικ νηστίσιμο, με λάδι και συνήθως περιέχει επίσης πορτοκάλι, σταφίδες και καρύδια και τις περισσότερες φορές κανελογαρύφαλλο. Η παράδοση θέλει να περιέχει μονό αριθμό υλικών που είναι διαφορετικός για την κάθε περιοχή ή συνταγή. Άλλες φορές 7, άλλες 9, άλλες 11.

Κάποιοι φτιάχνουν φανουρόπιτα όταν θέλουν να τους “φανερώσει” κάτι ο Άγιος, από ένα αντικείμενο μέχρι… γαμπρό! Όμως όλες τις φορές η πίτα είναι για την ψυχή της μητέρας του Αγίου Φανουρίου, η οποία (λέει η παράδοση) ήταν αμαρτωλή και πολύ σκληρή με τους φτωχούς. Έτσι πρέπει, αφού ευλογηθεί από την εκκλησία, να μοιραστεί στη γειτονιά, ζητώντας να συγχωρεθεί η μητέρα του Αγίου.

Την ώρα που παρασκευάζουμε την πίτα, έχουμε αναμμένο το θυμιατό και ένα κερί ενώ παράλληλα διαβάζουμε την ακόλουθη ευχή:

“Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δε Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.  Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σην και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.  Παράσχου δε, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά σου.  Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.  Τα αιτήματα των καρδιών αυτών και πάσαν την βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν των εντολών σου, ίνα δια παντός εν ευφροσύνη και αγαλλιάσει υμνώσι και δοξάσωσι το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, και πάντων σου των αγίων.  Αμήν.”

Αφού φτιάξουμε την πίτα, την πάμε στην εκκλησία για να ευλογηθεί.  Μετά, αφού την κόψουμε σε 40 κομμάτια, τη μοιράζουμε σε γνωστούς και φίλους. Κάθε ένας που παίρνει ένα κομμάτι, εύχεται να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου.

Για να δούμε πιο κάτω μερικές από τις Φανουρόπιτες που υπάρχουν στο σάιτ:

Όποια συνταγή και αν επιλέξετε, ευχόμαστε καλή επιτυχία και είθε ο Άγιος Φανούριος να σας φανερώσει αυτό που ψάχνετε.

Αν τιμήσεις τη μνήμη του Αγίου περιμένουμε cooksnaps με τις εντυπώσεις σου! Κι αν έχεις κι εσύ κάποια συνταγή που ταξιδεύει από γενιά σε γενιά, ανέβασέ τη στην Cookpad!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: