Ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικός τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό. Διαβάστε γιατί είναι σημαντικός αλλά και συμβουλές για τη διατροφή της μητέρας που θηλάζει.
Γιατί είναι σημαντικός ο θηλασμός για μια μητέρα;
- Το μητρικό γάλα είναι ιδανικό για κατανάλωση από το μωρό. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό, στη σωστή δοσολογία, στη σωστή σύνθεση για την ηλικία του αλλά και στη σωστή θερμοκρασία. Επιπλέον, δεν χρειάζεται αποστείρωση, ούτε αραίωση. Ο θηλασμός λοιπόν σας απαλλάσσει από πολλά πρακτικά προβλήματα.
- Ο θηλασμός βοηθάει στη γρήγορη επαναφορά της μήτρας στη θέση της μετά τη γέννα καθώς και στη γρήγορη διακοπή των αιμορραγιών μετά τη γέννα.
- Η μητέρα διευκολύνεται αρκετά στην απώλεια κιλών εάν ακολουθήσει μια διατροφή που να καλύπτει τις ανάγκες της και τις ανάγκες του θηλασμού χωρίς να υπερβάλλει.
- Δημιουργείται μεταξύ μητέρας και νεογνού ένας ισχυρός δεσμός που δίνει ασφάλεια στο βρέφος αλλά και βοηθάει στην παραγωγή ορμονών που προσφέρουν ευεξία στη μητέρα.
- Ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα από χρόνιες ασθένειες όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ο καρκίνος της μήτρας και του στήθους, καθώς και η επιλόχεια κατάθλιψη.
Ο μητρικός θηλασμός έχει πολλαπλά ωφέλη για το νεογνό:
- Το μητρικό γάλα περιέχει μεγάλο αριθμό αντισωμάτων που το ίδιο το βρέφος αδυνατεί να παράγει στα πρώτα στάδια της ζωής του. Τα αντισώματα βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στην καλύτερη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας.
- Το μητρικό γάλα είναι περισσότερο εύληπτο και εύπεπτο από το μωρό σας, καθώς οι πρωτεΐνες γάλακτος που περιέχει είναι πιο εύκολα απορροφήσιμες.
- Το μητρικό γάλα αποτελεί για το μωρό μια πλήρη τροφή μέχρι τον 6ο μήνα. Είναι ιδανικά ‘παρασκευασμένο’ από τη Μητέρα Φύση για να καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του μωρού σας μέχρι τον 6ο μήνα. Η διαδικασία του απογαλακτισμού είναι συνήθως ευκολότερη για μωρά που έχουν θηλάσει παρά για μωρά που σιτίζονταν με μπιμπερό, καθώς μέσω του μητρικού γάλακτος το μωρό είχε τη δυνατότητα να αρχίσει να γεύεται τροφές από το μενού της μητέρας του που σαν γεύσεις περνούσαν στο γάλα.
- Μέσω του θηλασμού το μωρό καταφέρνει να έχει σωστότερη ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας και της οδοντοστοιχίας του.
Τι διατροφή συστήνεται στη διάρκεια του θηλασμού;
Αυτό που συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Unicef, τον Αμερικανικό Διαιτολόγικό Σύλλογο και άλλους διεθνείς οργανισμούς είναι ο αποκλειστικός θηλασμός μέχρι τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού χωρίς άλλα συμπληρώματα. Γι’ αυτό το λόγο η διατροφή της μητέρας θα πρέπει να είναι προσεγμένη αλλά και ισορροπημένη.
Συγκεκριμένα:
- Κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα χρειαστείτε αυξημένη ενέργεια καθώς το γάλα σας αποτελεί την αποκλειστική τροφή του μωρού σας. Αποφύγετε τις στερητικές δίαιτες χωρίς παρακολούθηση ειδικού, διότι αυτό θα βλάψει το γάλα σας και ίσως αναγκαστείτε να διακόψετε το θηλασμό.
- Η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας θα πρέπει να είναι μια διατροφή που να περιλαμβάνει φαγητά από όλες τις ομάδες των τροφών.
- Μέσω του γάλακτος η μητέρα χάνει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου αλλά και υγρών. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να αναπληρώσει τις απώλειες μέσα από τη διατροφή της. Συγκεκριμένα:-καλές πηγές σιδήρου είναι τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα αυγά, τα ψάρια καθώς και το συκώτι. Οι φυτικές πηγές σιδήρου, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια είναι καλό να λαμβάνονται παράλληλα με μια πηγή βιταμίνης C, όπως είναι τα εσπεριδοειδή.
-καλές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου είναι γύρω στις 4-5 μερίδες γαλακτοκομικών. 1 μερίδα γαλακτοκομικών είναι: 1 ποτήρι γάλα = 1 κομμάτι τυρί /κασέρι σε μέγεθος σπιρτόκουτου = 1 μικρό γιαούρτι (150ml). Μέτριες πηγές πρόσληψης ασβεστίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο και τα εμπλουτισμένα άλευρα.
-η συνιστώμενη πρόσληψη υγρών είναι 8-10 ποτήρια νερό ή υγρά την ημέρα + 1 ποτήρι νερό κάθε φορά που θηλάζετε. Η ποσότητα των υγρών θα πρέπει να αυξηθεί τους θερμούς μήνες του χρόνου.
- Σημαντική επίσης θεωρείται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες όπως είναι το κρέας, το αυγό, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα όσπρια.
- Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ύπαρξη τυχόν τροφικών αλλεργιών στις οικογένειες σας. Αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να τα αποφεύγετε κατά το θηλασμό αλλά και κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού του μωρού σας κατόπιν συνεννοήσεως με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί σας.
- Σημαντικό επίσης κατά το θηλασμό είναι η μητέρα να αποφεύγει το αλκοόλ και την καφεΐνη, γιατί αυτές οι ουσίες περνούν μέσω του γάλακτος σας και στο μωρό.
Τα κιλά που έχουν προστεθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν πρόσθετο λίπος και αποθηκεύτηκαν για να προσφέρουν την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεστε για να γεννήσετε αλλά και να θηλάσετε. Ο θηλασμός βοηθάει στην απώλεια του βάρους που προστέθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν ακολουθείται προσεγμένη διατροφή και άσκηση.
Μετά την εγκυμοσύνη, ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας και ενσωματώστε κάποια δραστηριότητα με κίνηση μέσα στην καθημερινότητά σας για να βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει ευκολότερα.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τη Διατροφή κατά τον Θηλασμό, στο άρθρο της Πηνελόπης Δουβόγιαννη.
Απάντηση