Η γιατρός της καρδιάς μας nasia (Αθανασία Μιμήλα), απόφοιτη του Τμήματος Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και με ειδικότητα στην Ακτινολογία, ως μανούλα με εμπειρία και εγκεκριμένες πιστοποιήσεις στο περίφημο baby led weaning (BLW), μας εξηγεί τι είναι και τι κανόνες υπάρχουν στο άρθρο που ακολουθεί.

Τι είναι τελικά το BLW μια ξενόφερτη νέα μόδα ή επαναστατική μέθοδος; Θα λέγαμε μάλλον και τα 2!
Ουσιαστικά, είναι το να έχουμε ένα μικρό ανθρωπάκι στο οικογενειακό τραπέζι, καθιστό, να τρώει μαζί μας ακόμα και από την ηλικία των 6+ μηνών! 😲
Οι περισσότεροι από μας έχουμε μεγαλώσει με φρουτόκρεμες, κρέμα ρυζάλευρου και αυγό στη φλιτζάνα που μας τάιζαν οι μαμάδες ή οι γιαγιάδες μας… Και μεταξύ μας, μια χαρά μέθοδος είναι και αυτή. Μπορεί λοιπόν να μας φαίνεται περίεργος αυτός ο νέος τρόπος σίτισης, ωστόσο η γνώση δεν παύει να είναι δύναμη, οπότε πάμε να μάθουμε παρέα τα βασικά. 💪
Απαραίτητες προϋποθέσεις για να τα καταφέρει, είναι να:
- Μπορεί να κάτσει μόνο του με υποστήριξη και να στηρίζει το κεφάλι του.
- Δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό.
- Έχει καταργηθεί το αντανακλαστικό της γλώσσας, δηλαδή όταν μπαίνει φαγητό στο στόμα του, να μην το σπρώχνει προς τα έξω με τη γλώσσα όπως κάνουν τα πιο μικρά μωράκια.
- Είναι ικανό να πιάσει πράγματα με το χεράκι του και να τα βάζει στο στόμα του.
Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Επομένως, πριν επιλέξεις τι είναι καλύτερο για το δικό σου μωράκι, καλό είναι να έχεις μια σφαιρική εικόνα για όλα. Έχουμε και λέμε…
Πλεονεκτήματα
- Χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής και παιδικής παχυσαρκίας
- Γρήγορη ανάπτυξη των δεξιοτήτων της λεπτής κινητικότητας
- Περισσότερος χρόνος για τους γονείς, μιας και η μέθοδος αυτή σημαίνει να δίνουμε στο παιδί το φαγητό που τρώει η οικογένεια και όχι να πολτοποιούμε ξεχωριστές τροφές.
Μειονεκτήματα
- Πιθανώς μη επαρκής σίτιση, όποτε αναπληρώνει το παιδί τις θερμίδες με θηλασμό ή με τη φόρμουλα.
- Έλλειψη σιδήρου, ιδίως εάν αποφεύγει το κρέας.
- Η σχετική ακαταστασία που δημιουργείται όταν ένα μωράκι τρώει μόνο του, οπότε ίσως τελικά ο χρόνος που κερδίζεται στην παρασκευή να χάνεται στο καθάρισμα.
Ποιο είναι όμως το κυρίαρχο θέμα που ανησυχεί τους γονείς;
Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους γονείς κατά την εισαγωγή των στερεών τροφών είναι ο κίνδυνος της πνιγμονής. Όταν οι τροφές προσφέρονται με ασφαλή τρόπο, ο κίνδυνος αυτός είναι ελάχιστος.
Πώς μπορούμε να περιορίσουμε αυτό τον κίνδυνο και ποιοι σχετικοί κανόνες ισχύουν;
Στην ηλικία 6 ως 8-9 μηνών ισχύει ο κανόνας “Bigger is safer“, δηλαδή δίνουμε στο μωρό μεγάλες μερίδες, ώστε να τις επεξεργαστεί και να τις γευτεί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να κόψει επικίνδυνο κομμάτι. Για παράδειγμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε στην μπανάνα λαβή από τη φλούδα της, ή σε ένα ατμισμένο, μαλακό καρότο να κάνουμε εγκοπές με ένα μαχαιράκι. Το μήλο το προσφέρουμε σε μεγάλα κομμάτια (1/2 ή 1/3 του μήλου) και στον ατμό για να είναι μαλακό. Το κοτόπουλο (μπουτάκι) το δίνουμε αυτούσιο, με το κόκκαλο, αφού έχουμε αφαιρέσει την πέτσα, για να το κρατήσει με το χέρι του και να το γευτεί, μιας και δεν μπορεί να κόψει μπουκιά σε αυτή την ηλικιακή φάση.

Στην ηλικία 9 ως 12 μηνών περνάμε στα λεπτά μπαστουνάκια. Έχει σημασία το πάχος… Ruler thin λένε, δηλαδή μπαστουνάκια λεπτά όσο ένας χάρακας. Είναι η ασφαλέστερη κοπή ειδικά για ένα νήπιο ή παιδί που τρώει άγαρμπα, το θέμα είναι καθαρά ανατομικό. Η τραχεία του παιδιού έχει τέτοιο σχήμα που αν κόψουμε το μήλο σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια είναι πολύ δύσκολο να προκαλέσει πνιγμονή, σε αντίθεση με τα κυβάκια. Τα ντοματίνια, τα σταφύλια και τα κεράσια τα προσφέρουμε κομμένα σε τέταρτα κόβοντάς τα κατά τον επιμήκη άξονά τους. Το κρέας, το ξεψαχνίζουμε σε λεπτές ίνες.

Στην ηλικία των 12 ως 18 μηνών και έχοντας αναπτύξει το παιδί την ικανότητα να πιάνει με τον δείκτη και τον αντίχειρα μικρά κομματάκια ή ακόμα και να χρησιμοποιεί πιρουνάκι ή κουταλάκι, δίνουμε το φαγητό σε μικρές μπουκίτσες. Σχεδόν όλα τα φαγητά μπορούν να προσφερθούν κομμένα σε κυβάκια σε αυτή την ηλικία, εκτός από τα πολύ σκληρά, όπως για παράδειγμα ολόκληρους ξηρούς καρπούς ή ωμά μπιζέλια.

Βέβαια, δεν υπάρχει απόλυτος διαχωρισμός στις ηλικιακές ομάδες, καθώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται με άλλο τρόπο από τα υπόλοιπα. Αν για κάποιο λόγο κρίνουμε πως το παιδί μας δεν είναι έτοιμο να ακολουθήσει τη μέθοδο αυτή, είτε να περάσει από τη μια ομάδα στην επόμενη, δεν το πιέζουμε, αλλά πάμε ανάλογα με τις ανάγκες του. Επίσης, δεν είναι κακό ένα μωρό να τρέφεται αποκλειστικά με αλεσμένες τροφές, ίσα-ίσα είναι πολύ πιο εύκολο να λάβει περισσότερα θρεπτικά συστατικά κατά αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και αν αυτό είναι απλώς επιλογή των γονέων γιατί έτσι αγχώνονται λιγότερο, είναι σωστό και απόλυτα σεβαστό, καθώς κάθε γονιός ξέρει τι είναι καλύτερο για το δικό του παιδί!
Εν κατακλείδι, οι ειδικοί τείνουν πως ένας συνδυασμός σίτισης με αλεσμένες τροφές ώστε να παίρνουν τα μωρά επαρκείς θερμίδες (και ιδίως σίδηρο) και BLW θα ήταν ιδανικός, ωστόσο δεν υπάρχουν απόλυτες οδηγίες, καθώς κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και κάθε γονιός μοναδικός!
Η Cookpad έχει ποικιλία συνταγών για όλα τα μωράκια χάρη στις υπέροχες μαμάδες της ομάδας που έχει δημιουργήσει “Μωρομάνες & Παιδική διατροφή”.
Ακολουθούν παρακάτω μερικές ιδέες για τη μέθοδο BLW:

- Αυγοφέτες για μωρά (Μέθοδος BLW) – Eggy Bread!
- Μπιφτέκια ρεβιθιού με δροσερή σως γιαουρτιού
- Κράκερ καρότου
- Sticks για μωράκια και παιδάκια
- Φρουτένιες μπουκίτσες με βρώμη
- Pancakes για μωράκια
Καλή επιτυχία στο όμορφο (και μερικές φορές δύσκολο) ταξίδι της εισαγωγής στις στερεές τροφές, όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε! Περιμένουμε τα cooksnap σας από όποια συνταγή δοκιμάσετε ή ακόμα και τις δικές σας συνταγές. Έτσι, θα βοηθήσετε όλους εκείνους τους γονείς που βρίσκονται στην ίδια θέση με εσάς.
Απάντηση