Ζητήσαμε από την Ασημένια (Asimenia Miliou) να μας πει πως οργανώνει το μαγείρεμα της. Οι συμβουλές της ίσως βοηθήσουν κι εσάς.

Πως να προστατέψετε αποτελεσματικά τα τρόφιμά σας από ανεπιθύμητους επισκέπτες ! 😬🍚🥢
Σε όλους μας έχει τύχει να εμφανιστούν στα αποθηκευμένα μας τρόφιμα απρόσκλητοι επισκέπτες και να μας αναστατώσουν τα ντουλάπια!
Υπάρχουν κάποια πραγματάκια που εφαρμόζω, επειδή δεν υπάρχει πολύς χώρος για να αποθηκεύω ελλείψει αποθήκης αφενός, κι αφετέρου -όπως λανθασμένα νομίζουμε- δεν μπαίνουν όλα τα προϊόντα στο ψυγείο, κι αν το κάνουμε είναι πολύ πιθανό να τα βλάψουμε παρά να τα διατηρήσουμε όπως πρέπει!
Μερικές, γενικές οδηγίες για να διατηρήσετε τα τρόφιμα στα ντουλάπια διατηρώντας τα καθαρά όπως και την αποθήκη σας είναι οι ακόλουθες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν σαφώς κι άλλες μέθοδοι.
- Καλό είναι να ελέγχετε τα προϊόντα κατά την αγορά τους για τυχόν αλλοιώσεις. Σημαντικό πάντοτε να βλέπετε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης. Να προτιμάτε αυτά που έχουν παραχθεί σε πρόσφατο χρόνο. Προσοχή, άλλο η ημερομηνία παραγωγής κι άλλο η ημερομηνία συσκευασίας!!!Στα μεγάλα σ/μ είθισται οι προσφορές να αφορούν παλιότερες παρτίδες, οπότε όσο κι αν συμφέρει μην αγοράστε μεγάλες ποσότητες, είναι επισφαλής επιλογή.
- Βάλτε μια ετικέτα, αφού θα πετάξετε την αρχική συσκευασία, να ξέρετε πότε το αγοράσατε και πότε λήγει! Επιπλέον, αν ανοιχθεί γράψτε πότε το ανοίξατε. Έχει διαφορετικό χρόνο συντήρησης όταν ανοιχθεί ένα τρόφιμο.
- Πριν την αποθήκευση στο ντουλάπι βάλτε τα προϊόντα στην κατάψυξη περίπου για μια εβδομάδα. Τώρα τελευταία το διαβάζω όλο και πιο συχνά σε sites, προφανώς επειδή με αυτό το κολπάκι θα εξαλείψετε τα αυγά ή τους οργανισμούς που πιθανά έχουν ήδη αναπτυχθεί πριν το βάλετε στο σπίτι σας. Ειδικά για όσπρια που προμηθεύεστε χύμα, σε μεγάλες ποσότητες κάποιες φορές για όλη τη χρονιά, είναι μια λύση για να μην έχετε απώλειες στα τρόφιμά σας.
- Αποθηκεύστε σε γυάλινα ή μεταλλικά βάζα που σφραγίζουν ερμητικά. Επιμένω σε αυτό, θα με θυμηθείτε. Φροντίστε να μην ανακατεύετε απομεινάρια από παλιό προϊόν με νέο. Χρησιμοποιήστε τα βάζα ξανά, αφού πρώτα τα έχετε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά. Το υγρό περιβάλλον είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των εντόμων.
- Ξέρω δεν υπάρχει ποτέ επαρκής χώρος αλλά η συστηματική τακτοποίηση βοηθά σημαντικά. Θα την κάνετε μια φορά και θα την ακολουθείτε τυφλοσούρτη μετά.
- Επίσης, αν μπορείτε χωρίστε ανά ράφι το κάθε είδος, αλλού το ρύζι, αλλού τα ζυμαρικά, αλλού τα άλευρα και τα όσπρια. Τουλάχιστον βάλτε ζυμαρικά- άλευρα μαζί, ρύζι -όσπρια α(κοκκώδη δλδ) μόνα τους!
- Για τα όσπρια, τοποθετήστε μέσα στα βάζα φύλλα δάφνης ή αποξηραμένες καυτερές πιπεριές ή μπαχαρικά σε κόκκους. Μπορείτε να κολλήσετε με σελοτέιπ και μέσα στο ντουλάπι φύλλα ή πάνω στα καπάκια των βάζων.
- Επίσης μια καλή πατέντα είναι να τοποθετήσετε σιλικόνες που βρίσκονται στα κουτιά των παπουτσιών, στο κάτω και πίσω μέρος του ντουλαπιού. Απορροφούν πολύ την υγρασία!
- Ακόμη, αποφύγετε να ρίχνετε το προϊόν του βάζου απευθείας πάνω από την κατσαρόλα. Αν μείνει υπόλειμμα έχει σίγουρα υγρανθεί. Το έπαθα και ξέρω…
- Γενικά πάντως ισχύει, το να μην προμηθεύεστε μεγάλες ποσότητες από αυτά τα προϊόντα. Υπολογίστε τις ποσότητες που χρειάζεστε σε βάθος χρόνου δύο ως τρεις μήνες, το ανώτερο. Στα πιο φρέσκα υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν διάφορα μαμούνια ενώ στην περίπτωση που ανακαλύψουμε κάποια μόλυνση η οικονομική απώλεια θα είναι σαφώς μικρότερης έκτασης.
- Το αλεύρι, τις χειροποίητες χυλοπίτες και τον τραχανά μπορείτε να τα βάλετε επίσης σε γυάλινα βάζα. Το ξέρω πως δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά και στο ψυγείο στη συντήρηση να τα βάλετε, πάλι θα πάρουν υγρασία. Καλό είναι να τα κάνετε μερίδες, αν μπορείτε, και να τα κρατήσετε σε μικρότερα σακουλάκια. Στο εμπόριο υπάρχουν αυτά που κλείνουν με zip, προτιμήστε τα!
- Διατηρήστε τα ντουλάπια της κουζίνας καθαρά, χωρίς υπολείμματα τροφών όπως χυμένα αλεύρια, όσπρια, κλπ. Ό,τι πέσει, αμέσως το απομακρύνετε σχολαστικά, με την ηλεκτρική σκούπα!
Αν παρόλα αυτά σας επισκεφθούν έντομα, καλό είναι να :
- Πετάξτε τα μολυσμένα τρόφιμα κατευθείαν στο δημόσιο κάδο σκουπιδιών. Είναι επώδυνο, αλλά σύντομα θα κάνουν ποδαράκια και στα υπόλοιπα!
- Αδειάστε όλα τα ράφια της κουζίνας. Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα ώστε να τραβήξει ότι έχει κρυφτεί στις γωνίες και στις ρωγμές που τυχόν υπάρχουν στα ντουλάπια σας.
- Καθαρίστε τα ντουλάπια με νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Περάστε τις επιφάνειες με ένα πανί και λίγη χλωρίνη για απολύμανση. Ξεπλύνετε με νερό και ξίδι σχολαστικά. Αφήστε να στεγνώσουν πολύ καλά..
- Ελέγχετε τακτικά τα βάζα ή τα τρόφιμα, καθώς μπορεί να μην καταφέρατε να διώξετε όλους τους ενοχλητικούς επισκέπτες μια και έξω. Θέλει υπομονή και προσήλωση. Θα τα καταφέρετε όμως, κι έτσι τα τρόφιμά σας θα είναι καθαρά και ασφαλή για κατανάλωση.
Αυτά είναι μερικά μόνο tips για φροντίδα και προστασία, εννοείται πως ο καθένας κι η καθεμιά μας έχει τις δικές του/της μεθόδους, που αν αποδίδουν είναι πέρα για πέρα αποτελεσματικές!
ευχαριστώ πολύ για την τιμή τη μεγάλη παρέα της Cookpad Greece! Τα τελευταία δυο χρόνια μέσα από την ομάδα μου Με ό,τι έχει το ντουλάπι! ασχολούμαι πιο επισταμένα με τη μαγειρική, το ευ ζην και γενικά τη διαχείριση της καθημερινότητας μας, με απλές συμβουλές και πρακτικές που προκύπτουν μέσα από πολύ ψάξιμο, εφαρμογή και προσωπική εμπειρία, μα πρωτίστως από την αγάπη μου να μοιράζομαι πράγματα, συνταγές και χρήσιμες πληροφορίες με όλους! Καλές γιορτές με αγάπη!
Σε ευχαριστούμε για όλες τις χρήσιμες συμβουλές Ασημένια! Το να μοιραζόμαστε κάνει τις ζωές όλων μας ευκολότερες και πιο όμορφες, άλλωστε όλοι έχουμε παρόμοιες ανάγκες! Καλές γιορτές να έχουμε!