Αποστειρωμένα βάζα

Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα για να διατηρηθεί. Πώς όμως αποστειρώνουμε τα βάζα μας;

Υπάρχουν πολλές μεθοδοι και μπορείτε να επιλέξετε όποια σας βολεύει περισσότερο:

 1. Πλύντε καλά τα βάζα που έχετε επιλέξει με ζεστό νερό και σαπούνι και ξεπλύντε τα με καυτό νερό.
  Πάρτε μια κατσαρόλα που θα έχει στον πάτο της μια μεταλλική σχάρα έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και τοποθετήστε τα βάζα μεσα εκεί. Θα πρέπει το ύψος της κατσαρόλας να είναι περίπου 8 εκ . ψηλότερο από τα βάζα.
  Θα πρέπει να βάζα να είναι σφηνωμένα μέσα στην κατσαρόλα, για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους κατά την ώρα του βρασμού και σπάσουν. Αν υπάρχει κενό μεταξύ τους, τυλίξτε τα ένα – ένα με μία βαμβακερή πετσέτα. Γεμίστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει, σκεπάστε την και ανάψτε το μάτι. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, μετρήστε 10 λεπτά και κλείστε τη φωτιά.
  Αφήστε τα βάζα μέσα στο ζεστό νερό μέχρι να τα χρειαστείτε, ώστε να μη σπάσουν όταν βάλετε μέσα τη ζεστή μαρμελάδα.
  Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από μέσα, αφήστε τα λίγο να στραγγίσουν σε μια καθαρή πετσέτα πάνω στον πάγκο σας και γεμίστε τα με τη μαρμελάδα, αφήνοντας 2-3 εκ. κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου.
 2. Πλύντε με ζεστό σαπουνόνερο  και μετά βάλτε τα στο φούρνο, στους 120° για 15-20 λεπτά. Και πάλι τα αφήνετε μέσα μέχρι να τα χρειαστείτε.
 3. Πλύντε με ζεστό σαπουνόνερο, βάλτε νερό μέχρι τη μέση και μετά βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων, στη μεγαλύτερη ένταση, για 5 λεπτά. Προσοχή όμως να μην έχουν τα βάζα σας μεταλλικά μέρη.
 4. Εάν έχετε αποστειρωτή για μπιμπερό, φυσικά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για τα βάζα σας
 5. Αρκετοί βάζουν τα βάζα απλώς στο πλυντήριο πιάτων. Αφήστε κλειστή την πόρτα του πλυνητρίου μέχρι να χρησιμοποιήσετε τα βάζα σας.

Αφού τα αποστειρώσουμε, τα γεμίζουμε με ό,τι θέλουμε ενώ είναι ακόμα καυτό, τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα. Όταν έχουν κρυώσει θα δείτε πως το καπάκι έχει κάνει κοιλιά προς τα μέσα, που σημαίνει πως έχει σφραγίσει.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να σφραγίσουμε τα βάζα. Τις μεθόδους αυτές τις χρησιμοποιούμε κυρίως όταν θέλουμε να κονσερβοποιήσουμε τρόφιμα με χαμηλή οξύτητα ή τρόφιμα που δεν τα κονσερβοποιούμε ζεστά.

Θα πρέπει να αφήνετε χώρο όταν γεμίζετε τα βάζα (περίπου 5 εκ.) και να μη σφίγγετε πολύ τα καπάκια.

Υγρό σφράγισμα

Ακολουθήστε την πρώτη μέθοδο αποστείρωσης. Μην κλείσετε τη φωτιά και αφήστε το νερό στην κατσαρόλα να βράζει. Γεμίστε τα βάζα, κλείστε τα και βάλτε τα προσεκτικά μέσα στην κατσαρόλα. Θα πρέπει το νερό να σκεπάζει τελείως τα βάζα. Βεβαιωθείτε πως το νερό άρχισε ξανά να βράζει και από εκείνη τη στιγμή αφήστε τα βάζα σας για 10 λεπτά ή για όση ώρα λέει η συνταγή. Βγάλτε τα και αφήστε τα σε σχάρα να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν θα δείτε πως τα καπάκια σφράγισαν. Εάν δε σφράγισαν, ίσως χρειαζόντουσαν λίγη ώρα ακόμα, οπότε κάντε ξανά τη διαδικασία.

Ξηρό σφράγισμα

Σε αυτή την περίπτωση το σφράγισμα των βάζων γίνεται σε φούρνο. Ακολουθούμε τη μέθοδο 2 για αποστείρωση στο φούρνο. Μετά γεμίζουμε τα βάζα μας, προσέχοντας να αφήσουμε χώρο. Θέλει προσοχή την ώρα που τα γεμίζετε, πρώτον γιατί τα βάζα είναι καυτά και δεύτερον γιατί μπορεί να βράσει το υγρό που θα βάλετε μέσα. Βάλτε λίγο για αρχή και συνεχίστε σιγά σιγά. Τα τοποθετούμε όρθια στο ταψί του φούρνου φροντίζοντας να μην ακουμπούν μεταξύ τους. Τα αφήνουμε για ένα τέταρτο. Τα βγάζουμε από το φούρνο σε σχάρα για να κρυώσουν και θα δούμε πως τα βάζα θα σφραγίσουν.

Αυτή η μέθοδος θέλει ιδιαίτερη προσοχή και υπάρχουν πολλές απόψεις για αυτή, τόσο υπέρ όσο και κατά. Εάν δεν έχετε θερμόμετρο φούρνου και ο φούρνος σας καίει περισσότερο, υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσουν τα βάζα. Επίσης υπάρχει αμφιβολία για το αν φτάνει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία ώστε να σκοτωθούν όλα τα πιθανά μικρόβια. Προτείνεται μόνο για μαρμελάδες.

Για αποφυγή αυτών των δυσκολιών, μπορείτε να βάλετε ένα ταψί με νερό στο φούρνο και να βάλετε τα βάζα όρθια μέσα στο ταψί. Το νερό δε χρειάζεται να σκεπάζει τα βάζα, καθώς ο ατμός και η θερμότητα του φούρνου είναι αρκετά για να κάνουν τα βάζα να σφραγίσουν.

Πηγές

www.wisegeek.com

whatjuliaate.blogspot.gr

www.wikihow.com

amy-pennington.com

readynutrition.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: