Σίγουρα τις έχεις ακούσει κι υπάρχουν πολλές ανά τον κόσμο αλλά εμείς θα μάθουμε για μερικές από αυτές που παράγονται (και) επί ελληνικού εδάφους…

Οι υπερτροφές ή superfoods, χαρακτηρίζονται οι τροφές με υψηλή διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Θεωρούνται πως είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό μας ωστόσο δεν υπάρχουν κλινικές έρευνες που να το αποδεικνύουν αυτό. Έτσι, αποτελεί ουσιαστικά έναν όρο του μάρκετινγκ και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορέψει από το 2007 την εμπορία των προϊόντων ως “υπερτροφών”, εκτός εάν έχει αποδειχθεί με έρευνα από κάποιον επιστήμονα υγείας.
Εμείς θα κρατήσουμε τη θρεπτική τους αξία και την ωραία γεύση που προσδίδουν στο φαγητό μας και θα τις χρησιμοποιήσουμε για να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας!
Πάμε να δούμε μερικές από αυτές που βρίσκουμε στη χώρα μας…
Κορινθιακή μαύρη σταφίδα

Η μαύρη σταφίδα γίνεται από μια αμιγώς ελληνική ποικιλία σταφυλιού, η οποία έχει μικρές μαύρες ρώγες, χωρίς κουκούτσι οι περισσότερες, που αποξηραίνονται με την φλούδα τους φυσικά. To 80% της παραγωγής της γίνεται στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο (Κορινθία, Αιγιάλεια, Ηλεία, Μεσσηνία) αλλά και στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά. Μερικές προτάσεις για να τη γευτείτε:
Σαλάτα με μαύρη σταφίδα
Χαλβάς με μαύρη σταφίδα
Μπάρες δημητριακών με μαύρη σταφίδα
Γεμιστά με μαύρη σταφίδα
Περισσότερες συνταγές με τη μαύρη σταφίδα θα βρεις εδώ.
Κρόκος Κοζάνης

Ο κρόκος είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο, το σαφράν, που προέρχεται από τον ύπερο του άνθους. Το χωριό Κρόκος στον Νομό Κοζάνης είναι η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα όπου καλλιεργείται και στην οποία γίνεται συστηματική καλλιέργεια του φυτού εδώ και τέσσερις περίπου αιώνες. Ο κρόκος Κοζάνης ως καρύκευμα, είναι φημισμένος σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της έντονης γεύσης και ποιότητας χρώματος. Πώς μπορείς να τον αξιοποιήσεις;
Ριζότο με σαφράν
Ζυμαρικά με σαφράν
Γαρίδες με σαφράν
Περισσότερες συνταγές με κρόκο Κοζάνης θα βρεις εδώ.
Κράνα

Τα κράνα προέρχονται από το δέντρο κρανιά. Η ελληνική κρανιά αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, αγαπά το υψόμετρο και χρειάζεται μόνο νερό. Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στην Ήπειρο και στη βόρεια Ελλάδα. Τραβάνε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον καθώς έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση. Τι μπορείς να φτιάξεις με αυτά;
Περισσότερες συνταγές με κράνα θα βρεις εδώ.
Κάπαρη

Η κάπαρη είναι ένας αρωματικός θάμνος με πολύ όμορφα λουλούδια από τον οποίο παίρνουμε το καρύκευμα. Προτιμά τα βραχώδη εδάφη, αντέχει στην ξηρασία και στην Ελλάδα τη συναντάμε κατά κύριο λόγο στα νησιά των Κυκλάδων. Έχει χαρακτηριστική πικάντικη γεύση και συνοδεύει διάφορα φαγητά όπως:
Πατατοσαλάτα με κάπαρη
Ζυμαρικά με ελιές και κάπαρη
Φάβα με κάπαρη
Περισσότερες συνταγές με κάπαρη θα βρεις εδώ.
Χαρούπι

Το χαρούπι αποτελεί τον καρπό της χαρουπιάς ή αλλιώς ξυλοκερατιάς κι η Κρήτη είναι η βασική περιοχή παραγωγής στην Ελλάδα. Η αρχαιοελληνική του ονομασία ήταν “κεράτιον” απ’ όπου προέρχεται κι η λέξη καράτι καθώς το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους. Όταν βράζεται παράγεται το χαρουπόμελο και όταν αλέθεται το χαρουπάλευρο. Τι μπορείς να φτιάξει με αυτό;
Κουλουράκια
Κέικ
Σαλάτα με παξιμάδια χαρουπιού
Περισσότερες συνταγές με χαρούπι θα βρεις εδώ.
Αξίζουν και με το παραπάνω να μπουν στη διατροφή σου για να σε ενισχύσουν θρεπτικά αλλά σαν συμπλήρωμα στο φαγητό σου κι όχι αντικαθιστώντας ένα πλήρες γεύμα. Αν θέλεις να βρεις περισσότερες συνταγές με υπερτροφές, μπορείς να μπεις στην Cookpad. Κι όταν τις δοκιμάσεις, θα χαρούμε πολύ να δούμε cooksnap με το αποτέλεσμα!
Πηγή:
Απάντηση