Είναι η εποχή που τα κλήματα έχουν πρασινίσει και γυαλίζουν στον ήλιο τα νεαρά πλατιά φύλλα τους. Και αντί εμείς να χαιρόμαστε τον ίσκιο τους, έχουμε ήδη καταστρώσει 3 διαφορετικούς τρόπους εξόντωσής τους!
Τα αμπελόφυλλα χρησιμοποιούνται για κάθε λογής ντολμαδάκι: γιαλαντζί, με κιμά, με ψάρι, με πλιγούρι, ακόμα και βαλμένα σε στρώσεις ως τεμπέλικος ντολμάς! Επειδή όμως βγαίνουν μόνο 1 φορά τον χρόνο, εκεί μέσα στο Μάη και στις αρχές του Ιουνίου, εμείς θα σας δείξουμε διάφορους τρόπους για να τα διατηρήσετε όλον τον χρόνο!
- Ζεμάτισμα και κατάψυξη
Είναι ο πιο συνηθισμένος και γνωστός τρόπος. Επιλέγετε φύλλα μη ραντισμένα και πλατιά και τα ζεματάτε σε βραστό νερό, είτε μόνα τους, είτε σε “δεματάκια“.
- Σε άλμη
Φτιάχνετε ματσάκια από αμπελόφυλλα, τα στριμώχνετε σε ένα γυάλινο βάζο και το γεμίζετε με νερό και αλάτι. Στη συνέχεια κλείνετε τα βαζάκια και τα βάζετε σε καυτό νερό για λίγη ώρα. Δείτε εδώ όλη τη διαδικασία.
- Κατάψυξη χωρίς προεργασία
Κλασική μέθοδος για τα πάντα. Άλλοι κόβουν τα φύλλα και τα τοποθετούν στην κατάψυξη χωρίς να τα πλύνουν, και άλλοι αφού τα πλύνουν και τα στεγνώσουν.
Όποιον τρόπο και να ακολουθήσετε, ένα είναι σίγουρο: θα έχετε ανά πάσα στιγμή το πιο πολύτιμο υλικό για τα καλύτερα ντολμαδάκια!
Και αφού θα έχετε φύλλα όλο το χρόνο, δοκιμάστε να φτιάξετε κάθε λογής ντολμαδάκια. Εμείς προτείνουμε:
- Ντολμαδάκια γιαλαντζί
- Ντολμαδάκια γιαλαντζί με σάλτσα αυγολέμονο
- Ντολμαδάκια με κιμά και κρέμα
- Κυπριακά κουπέπια
- Ανατολίτικα ντολμαδάκια με αρνί
- Ντολμαδάκια στον ατμομάγειρα
- Ντολμαδάκια στο slow cooker
- Ντολμα-δάκια
Αν και αυτά δεν σας κάνουν σας έχουμε 70+ συνταγές για ντολμαδάκια. Ε δεν μπορεί, κάποια θα κάνει και για τα δικά σας γούστα! Καλή όρεξη!
Παρακολουθήστε μας εδώ, να εκτελούμε και τους 3 τρόπους βήμα προς βήμα!
Απάντηση