Το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου

Ο 15Αύγουστος λένε πως είναι το Πάσχα του καλοκαιριού για τους Έλληνες! Γιορτάζει δε η μισή Ελλάδα: η Μαρία, η Μαίρη, ο Μάριος, ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα κλπ., γίνεται γιορτή χωρίς καλό φαγητό; Δε γίνεται!

A life without loveis like a year without summer.

Εμείς σας έχουμε ετοιμάσει δύο μενού για όσους έχουν εορτάζοντες στο σπίτι ή απλά βρίσκουν τον Δεκαπενταύγουστο ως ευκαιρία για συγκέντρωση της οικογένειας και των φίλων γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι, στο απόγειο του καλοκαιριού! Είτε είστε στην πόλη, είτε (πιθανότερο) στην εξοχή, στο βουνό ή στη θάλασσα, προτιμήστε συνταγές ελαφριές, που μπορούν να ετοιμαστούν και μερικές μέρες νωρίτερα, γιατί σίγουρα η ζέστη δεν ταιριάζει με την πολύωρη παραμονή στην κουζίνα. Άλλωστε σημασία έχει να περάσετε καλά και να δημιουργήσετε μια ακόμα όμορφη ανάμνηση αυτού του καλοκαιριού! Το τραπέζι σας στρώστε το σε εξωτερικό χώρο με σκιά (βεράντα, μπαλκόνι, κήπο κλπ.), αποφύγετε όσο το δυνατόν τους κλειστούς χώρους και ας διαθέτουν air condition! Καλοκαίρι είναι, ευχαριστηθείτε το έξω, τον καθαρό αέρα και τον ήλιο!

Μενού κρεατικών:

-φωτογραφία-συνταγής-katsikaki-sto-phourno-me-patates

Αν ανήκετε σε αυτούς που νηστεύουν έστω και λίγες μέρες, μάλλον θα προτιμήσετε ένα τραπέζι με κύριο συστατικό το κρέας! Φτιάξτε 1-2 μέρες νωρίτερα μία Τυροκαυτερή Σπιτική για να περιμένει να συνοδεύσει το κρεατάκι σας. Μία με δύο ώρες πριν ξεκινήστε να μαγειρεύετε ένα εναλλακτικό αλμυρό Cheesecake Ντάκο . Επίσης, το προηγούμενο βράδυ προετοιμάστε σιγά σιγά κάμποσες Πιπεριές γεμιστές με τυρί. Μπορείτε να τις ψήσετε νωρίτερα και το βράδυ πριν το Δεκαπενταύγουστο να τις γεμίσετε και να τις αφήσετε στο ψυγείο. Το ψήσιμό τους την επόμενη θα πάρει μόνο 10 λεπτάκια! Ανήμερα της γιορτής μαγειρέψτε μόνο το Κατσικάκι στο φούρνο με πατατούλες και ετοιμάστε το τραπέζι σας με άφθονο δροσερό κρασάκι για να υποδεχθείτε τους καλεσμένους σας! Μην ξεχάσετε βέβαια να βγάλετε ένα πλατό τυριών για να το συνοδεύσετε, γιατί και το κρασάκι θέλει την παρέα του! Κλείστε το γεύμα σας με μια σούπερ Πανακότα  που μπορείτε να την έχετε ετοιμάσει 1-2 μέρες νωρίτερα ώστε να έχουν δέσει καλά οι γεύσεις και να είναι δροσερή-δροσερή, καθώς και με φρέσκα φρούτα εποχής, όπως δροσερό καρπούζι, πεπόνι, σταφύλια και σύκα!

Μενού θαλασσινών:

-φωτογραφία-συνταγής-xtapodaki-stiphado-tis-mamas

Ένα γιορτινό τραπέζι όμως μπορεί να είναι και αποτελείται και κατ’ εξοχήν με θαλασσινά! Καλοκαίρι είναι, τα ψαράκια είναι άφθονα και συνοδεύουν άψογα το ουζάκι σας! Αρκετές μέρες νωρίτερα μπορείτε να ετοιμάσετε Γαύρο μαρινάτο και να τον έχετε πρόχειρο για μεζεδάκι. Από την προηγούμενη μέρα, ψήστε μια υπέροχη Μελιτζανόπιτα  και βράστε και λίγα Βλήτα με φρέσκια ντομάτα. Την σάλτσα τους την προσθέτετε λίγο πριν τα βάλετε στο τραπέζι σας. Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο μαγειρέψτε Χταπόδι στιφάδο και εντυπωσιάστε τους πάντες με αυτό το υπέροχο φαγάκι! Πολλές ημέρες νωρίτερα μπορείτε να έχετε φτιάξει μια Τούρτα παγωτό με μωσαϊκό και να την έχετε βάλει στην κατάψυξή σας (πρέπει μόνο να προσέξετε να μην την… φάτε!). Βγάλτε τη μετά τη γιορτή ως ένα δροσερό επιδόρπιο, μαζί με μπόλικα φρουτάκια εποχής!

Να περάσετε λοιπόν πολύ όμορφα με όλους τους αγαπημένους σας, να χαρείτε αυτήν τη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού περνώντας λίγο χρόνο στην κουζίνα σας και πολύ χρόνο δημιουργώντας σούπερ αναμνήσεις!

Περιμένουμε όπως πάντα τα cooksnaps με τις εντυπώσεις σου αλλά και δικές σου μαγειρικές εμπνεύσεις από ό,τι μαγειρέψεις αυτόν τον 15Αύγουστο!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading