Το δεκατιανό στο σχολείο

Το κολατσιό στο σχολείο είναι απαραίτητο καθώς δίνει στα παιδιά την ενέργεια να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και στο παιχνίδι! Αφιερώνοντας λίγο χρόνο, μπορούμε να τους δίνουμε σπιτικό και υγιεινό δεκατιανό που σίγουρα είναι πιο οικονομικό από το να αγοράζουμε οτιδήποτε απ’ έξω και επίσης γνωρίζουμε ακριβώς τι υλικά έχουμε βάλει μέσα.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Αντίγραφο-του-Ανώνυμο-σχέδιο-1-2.png

Οι επιλογές είναι αναρίθμητες και οι περισσότερες απαιτούν πραγματικά λίγο χρόνο προετοιμασίας. Ο χρόνος όλων είναι πολύτιμος, αλλά με τη σωστή οργάνωση η προετοιμασία του δεκατιανού απαιτεί λιγότερο χρόνο ακόμα και από το να ψωνίσουμε κάτι από το φούρνο! Πιο οικονομικό, πιο υγιεινό και πιο γρήγορο. Άρα η ιδανική λύση!

Σκεφτείτε πως αν το παιδί πάρει μαζί του 1 φρούτο και 1 λαχανικό στο σχολείο, τότε έχει ήδη καλύψει το 40% των ημερησίων αναγκών σε φρούτα και λαχανικά, το 50% των αναγκών σε φυτικές ίνες, το 50% των αναγκών σε βιταμίνη C (ανάλογα με τις επιλογές σας). Αν προστεθεί και 1 μερίδα γαλακτοκομικού, τότε καλύπτει πάνω από το 40% των αναγκών σε ασβέστιο.

Τι δίνουμε για δεκατιανό:

Φρούτα και λαχανικά: προτιμήστε φρούτα που καθαρίζονται εύκολα, όπως μια μπανάνα ή που δε θέλουν καθάρισμα, όπως τα βερίκοκα. Θυμηθείτε να παίρνετε φρούτα της εποχής και κατά προτίμηση βιολογικά για να αποφεύγουμε όσο γίνεται να δίνουμε φυτοφάρμακα στα παιδιά μας. Αν το παιδί τα τρώει, μπορείτε να δώσετε και κάποια λαχανικά που τρώγονται ωμά, όπως το καρότο ή το αγγούρι.

Ψωμί και δημητριακά: κουλούρι, κριτσίνια και άλλες αλμυρές λιχουδιές. Προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης που είναι πιο θρεπτικά.

Γλυκά: δεν είναι για κάθε μέρα, αλλά μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα σπιτικό κέικ ή cupcakes ή μπισκότα ή κάποιο γλυκό ψωμί ή ένα παστέλι.

Σάντουιτς: μην αρκεστείτε στο κλασικό σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν ή γαλοπούλα. Υπάρχουν πάμπολλες επιλογές ώστε να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή του παιδιού. Δείτε και στο σάιτ μας προτάσεις για σάντουιτς.

Οι διατροφολόγοι του σάιτ μας επέλεξαν κάποιες από τις συνταγές μας που είναι υγιεινές και ιδανικές για το δεκατιανό των παιδιών. Δείτε λοιπόν και την κατηγορία μας Συνταγές για το σχολείο.

Πώς το κάνω όλο αυτό εύκολο;

Με οργάνωση και προετοιμασία. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας και θα δείτε πως το σπιτικό κολατσιό γίνεται παιχνίδι:

Οργανωθείτε:
Αγοράστε από το σούπερ μάρκετ υλικά που θα σας χρησιμεύσουν στο να φτιάχνετε σάντουιτς, καθώς και τα φρούτα της εβδομάδας. Διάφορα τυριά, καπνιστή γαλοπούλα που είναι νόστιμη και υγιεινή και διάφορα είδη ψωμιού (τετράγωνα, στρογγυλά, μακρόστενα, αραβικές πίτες και τορτίγιες). Έτσι θα μπορείτε να φτιάξετε κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό και το παιδί σας δε θα βαρεθεί ποτέ.

Φροντίστε τα φρούτα που θα αγοράσετε να είναι ανθεκτικά στην ταλαιπωρία μια που θα βρίσκονται στην τσάντα του παιδιού για κάμποση ώρα και να μην είναι ζουμερά και υπάρξει κίνδυνος να λερωθεί το παιδί. Ιδανικά φρούτα είναι οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια.

Επίσης, αγοράστε πλαστική μεμβράνη, σακουλάκια πολυμπάγκ ή κατάλληλα τάπερ, ώστε να μπορείτε να πακετάρετε το σάντουιτς που θα φτιάξετε και τα φρούτα.

Προετοιμαστείτε:
Τα σάντουιτς φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα το πρωί. Αν όμως δεν έχετε ούτε αυτά τα 5 λεπτά που χρειάζονται, τότε μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς από το προηγούμενο βράδυ. Φτιάξτε τα το βράδυ, τυλίξτε τα με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο. Αν όμως κάνετε κάτι τέτοιο προσέξτε να μην έχει το σάντουιτς μέσα ντομάτα ή μαρούλι, γιατί τα υγρά θα νοτίσουν το ψωμί και δε θα είναι πια τόσο νόστιμο.
Επίσης, μπορείτε από την προηγούμενη μέρα να έχετε ετοιμάσει τη γέμιση για το σάντουιτς, αν αυτή είναι ας πούμε τονοσαλάτα.

Τα φρούτα δε χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία, άρα τρώνε ακόμα λιγότερο χρόνο. Πλύντε τα από την προηγούμενη και βάλτε τα στο σακουλάκι ή σε τάπερ και έτοιμο το δεκατιανό.

Επίσης, το κέικ μπορείτε να το φτιάξετε το σαββατοκύριακο και κάποια μέρα της εβδομάδας να βάλετε ένα κομμάτι σε ένα ταπεράκι από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι το πρωί θα είναι έτοιμο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν φτιάξετε σπιτικές πίτες, όπως για παράδειγμα τυρόπιτες.

Φτιάχνοντας το lunch box (δοχείο φαγητού) του παιδιού:

Α. Φροντίστε να ανοίγει εύκολα το lunch box και η συσκευασία που έχετε τα τρόφιμα. Αν τα παιδιά πηγαίνουν νηπιαγωγείο – α’ δημοτικού δείξτε τους στο σπίτι πώς ανοίγουν

Β. Βάλτε ταμπελάκια με το όνομα του παιδιού, να είναι εύκολο να επιστραφεί το box ή η συσκευασία φαγητού

Γ. Πείτε στο παιδί να βοηθήσει στην προετοιμασία

Δ. Επιλέξτε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα: φρούτα, αρτοσκευάσματα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, αυγό είναι οι επιλογές που θα βοηθήσουν το παιδί να είναι αρκούντως ενεργητικό

Ε. κάντε το παιδί να είναι υπερήφανο για τις επιλογές φαγητού του, πείτε του ότι είναι “in” το γεύμα που έχει

Στ. Κρατήστε το ενδιαφέρον, πρωτοτυπήστε με ωραίες συσκευασίες, συνοδευτικά, μηνύματα ενθάρρυνσης και αγάπης

Νόστιμες ιδέες:

Σάντουιτς:
Ορίστε λοιπόν μερικές ιδέες για το τι μπορούμε να βάλουμε μέσα στα σάντουιτς.
Οποιοδήποτε συνδυασμό από: τυρί, καπνιστή γαλοπούλα, cream cheese (πχ Φιλαδέλφεια), ντομάτα (να είναι σφιχτή, χωρίς πολλά ζουμιά), μαρούλι, κρέας που έχει μείνει από την προηγούμενη μέρα, τονοσαλάτα, ομελέτα, βραστό αβγό, λουκάνικο ή ό,τι άλλο έχει το ψυγείο μας. Φροντίστε το μαρούλι και η ντομάτα να είναι ανάμεσα στο τυρί και τη γαλοπούλα για παράδειγμα, και να μην ακουμπάνε στο ψωμί, ώστε να μην το μουλιάσουν με τα υγρά τους μέχρι να έρθει η στιγμή να το φάει το παιδί.

Εξαιρετικοί συνδυασμοί είναι:

  • Ψωμί – cream cheese –  γαλοπούλα
  • Ψωμί – μαρούλι – μπέικον – ντομάτα
  • Αραβική πίτα – τυρί – καπνιστή γαλοπούλα – φρέσκο σπανάκι (κάνουμε ένα σφιχτό ρολό την πίτα και την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη)
  • Ψωμί – τονοσαλάτα – μαρούλι

Μια εύκολη συνταγή για τονοσαλάτα είναι η εξής:
1/4 φλ. τόνος από κονσέρβα, 1/2 βραστό αβγό ψιλοκομμένο, 2 κ.γ. ψιλοκομμένο σέλινο, 1 1/2 κ.σ. μαγιονέζα και 1/2 κ.γ. χυμό λεμόνι. Τα ανακατεύουμε όλα και έτοιμη η τονοσαλάτα μας.

Δείτε μερικές ακόμα ιδέες για σάντουιτς στο site μας:

-φωτογραφία-συνταγής-tortigia-me-omeleta

Επίσης μπορούμε να κάνουμε γλυκά σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα.

Αλμυρά κέικ

Μέσα στο site μας θα βρείτε και αρκετές συνταγές για αλμυρά κέικ. Έτσι θα μπορείτε να τους δώσετε κάτι θρεπτικό που το έχετε όμως φτιάξει από την προηγούμενη μέρα.

-φωτογραφία-συνταγής-almuro-keik-bromis-me-galopoula

Διάφορες πίτες

Άκρως ελληνική νοστιμιά, θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία τόσο στα υλικά, όσο και στη δυσκολία τους! Πίτες με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε ως γέμιση, αλλά κατάλληλες τόσο για αρχάριους, όσο και για πεπειραμένους.

-φωτογραφία-συνταγής-rolakia-pitsas

Κέικ – γλυκές πίτες

Σίγουρα δεν είναι για κάθε μέρα, αν θέλετε να δίνετε πού και πού καμία λιχουδιά στα μικρά σας, καλύτερα να είναι σπιτική!

ΜπισκόταΜπάρες

Ούτε αυτά είναι για κάθε μέρα, αλλά μπορείτε να βρείτε πολύ υγιεινές εναλλακτικές που θα γεμίσουν ενέργεια τα πιτσιρίκια!

Γλυκά ψωμάκια

Δείτε και πολλές άλλες ιδέες που πρότειναν τα μέλη της παρέας στον διαγωνισμό μας “Κολατσιό στο ταπεράκι” και στα challenges μας από τις σειρές #ΒάλεΈναΧεράκι “Υγιεινό σνακ”, Βοήθα τη μαμά 💪: Υγιεινά σνακ, Κολατσιό για σχολείο και δουλειά.

Η αγορά του δεκατιανού από το φούρνο ή το κυλικείο κοστίζει αρκετά χρήματα κάθε μήνα. Με αυτούς τους τρόπους το παιδί μας θα τρώει υγιεινά, θρεπτικά φαγητά, εξοικονομώντας και χρήματα. Με μια πολύ μικρή αλλαγή στις συνήθειές μας, θα επωφεληθούμε όλοι! Εσείς πάρτε μία ιδέα από αυτά που σας προτείναμε, κάντε τις παραλλαγές σας και δημιουργείστε τα δικά σας. Εμπνευστικά cooksnaps και νέες συνταγές ευπρόσδεκτα!

Ευχαριστούμε τον διατροφολόγο Δ. Μπερτζελέτο για τις συμβουλές του.

One thought on “Το δεκατιανό στο σχολείο

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading