Τα μυστικά του αρτοπαρασκευαστή

Ο αρτοπαρασκευαστής είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο μπορεί να μας κάνει τη ζωή εύκολη με την προϋπόθεση να ξέρουμε να τον χρησιμοποιούμε σωστά.  Εάν μόλις αποκτήσατε έναν, αρχικά ίσως σας μπερδέψουν λίγο οι οδηγίες χρήσης αλλά μετά από 2-3 φορές που θα τον χρησιμοποιήσετε θα δείτε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ΄ όσο πιστεύατε.

Ας δούμε μερικές βασικές και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του:

  1. Να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή, προσέχοντας να μη βάλετε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ όσες μπορεί να διαχειριστεί.
  2. Βεβαιωθείτε κάθε φορά πως τα “μαχαιράκια” του κάδου έχουν μπει σωστά και μπορούν να κινηθούν ελεύθερα.
  3. Πάντα να χρησιμοποιείτε υλικά τα οποία βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου και να βάζετε τις σωστές αναλογίες.

Οι αρτοπαρασκευαστές, διαθέτουν διάφορα προγράμματα (άλλοι περισσότερα και άλλοι λιγότερα) που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αναλόγως τι θέλουμε να φτιάξουμε όπως πρόγραμμα για: λευκό ψωμί, ψωμί ολικής άλεσης, γλυκιά ζύμη (για τσουρέκια ή άλλα γλυκά ψωμάκια) γαλλική ζύμη, σκέτο ζύμωμα, ζύμη για πίτσα, ζύμη χωρίς γλουτένη, κέικ, μαρμελάδα κ.λ.π.  Επίσης, υπάρχουν αρτοπαρασκευαστές που προσφέρουν 3 επιλογές για ροδοκοκκίνισμα της κόρας αλλά και επιλογή παρασκευής ψωμιού 500 γρ., 750 γρ. και ενός κιλού.

Μία άλλη επιλογή είναι το “delay timer” το οποίο μας επιτρέπει να προγραμματίσουμε τον αρτοπαρασκευαστή ώστε να αρχίσει τη διαδικασία ζυμώματος/φουσκώματος/ψησίματος μέχρι και μετά από 12 ώρες ώστε να έχουμε φρέσκο ψωμάκι για παράδειγμα μόλις ξυπνήσουμε το πρωί ή ακόμα μπορούμε αφού ψηθεί το ψωμί να το διατηρήσουμε ζεστό μέχρι και μία ώρα.

Η πιο συνηθισμένη χρήση του αρτοπαρασκευαστή (όπως λέει και το όνομά του) είναι για να φτιάχνουμε ψωμάκι. Ας δούμε μερικές βασικές αρχές και πληροφορίες για το πώς φτιάχνουμε ψωμί, που βεβαίως οι περισσότερες ισχύουν και για τις υπόλοιπες ζύμες.

  1. Έχει μεγάλη σημασία η σειρά με την οποία θα ρίξουμε τα υλικά στον κάδο. Πρώτα βάζουμε όλα τα υγρά (λάδι, λιωμένο βούτυρο, νερό), μετά τα στερεά (αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη) και τελευταία τη μαγιά. Προσοχή θέλει να μην έρχεται σε επαφή η μαγιά με το αλάτι.
  2. Αφού ξεκινήσει η διαδικασία του ζυμώματος, ανοίξτε το καπάκι και δείτε πώς είναι το ζυμάρι.  Αν δείτε ότι είναι στεγνό και ο αρτοπαρασκευαστής “ζορίζεται” τότε θα προσθέσετε λίγο νερό (μια κουταλιά κάθε φορά) μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική μπάλα.  Αντίθετα, αν δείτε ότι η ζύμη κολλάει πολύ και είναι πιο υγρή απ΄ όσο πρέπει τότε θα ρίξετε λίγο αλεύρι (πάλι μια κουταλιά τη φορά).
  3. Μην παραλείπετε τη ζάχαρη γιατί σε συνδυασμό με τη μαγιά βοηθάνε το ζυμαράκι μας να φουσκώσει.  Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μέλι αλλά όχι με οποιοδήποτε άλλο υποκατάστατο γιατί μετά δε θα φουσκώσει η ζύμη.
  4. Αν δείτε ότι η ζύμη ενώ είχε φουσκώσει ωραία, κατά τη διάρκεια του ψησίματος παθαίνει καθίζηση, τότε την επόμενη φορά χρησιμοποιήστε λιγότερη μαγιά ή λιγότερη ζάχαρη (ή και τα δύο).
  5. Τα ψωμιά ολικής δε φουσκώνουν ιδιαίτερα.  Όταν όμως φτιάξετε λευκό ψωμί και δε φουσκώσει τότε ίσως φταίει κάποιο από τα ακόλουθα:  α. δε βάλατε αρκετή μαγιά β. η μαγιά είχε ξεθυμάνει γ. βάλατε περισσότερο αλάτι απ΄ όσο έπρεπε (το επιπλέον αλάτι εμποδίζει τη ζύμη να φουσκώσει). Αν νομίζετε πως δε φταίει κάτι από αυτά, προτείνουμε την επόμενη φορά να δοκιμάσετε με διαφορετική μάρκα αλεύρι γιατί μερικές φορές παίζει κι αυτή το ρόλο της.
  6. Μπορούμε κατά τη διάρκεια του ζυμώματος να προσθέσουμε υλικά όπως σταφίδες ή ξηρούς καρπούς ή μπαχαρικά αφού ακούσουμε τον χαρακτηριστικό ήχο (συνήθως επαναλαμβάνεται τρεις φορές).
  7. Για λευκό ψωμί χρησιμοποιούμε αλεύρι για ψωμιά ή ζυμωτό το οποίο είναι αλεύρι από σκληρό σιτάρι.  Αυτό γίνεται γιατί η υψηλή περιεκτικότητά του σε γλουτένη και πρωτεΐνη κάνουν αυτά που φτιάχνουμε, ελαστικά, αφράτα και τραγανά!

Δείτε και μερικές από τις συνταγές που έχουμε στο σάιτ για ψωμάκι στον αρτοπαρασκευαστή: 

-φωτογραφία-συνταγής-ntomatoturopsomo-me-kauteri-piperia-kai-murodika

Ψωμί ολικής με γιαούρτι για αρτοπαρασκευαστή

Ντοματοτυρόψωμο με καυτερή πιπεριά και μυρωδικά

Ψωμάκι στον αρτοπαρασκευαστή

Αφράτο ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή

Νησιώτικο ψωμί στον αρτοποιητή

Ψωμί με προζύμι στον αρτοπαρασκευαστή

Αρωματικό ψωμί ολικής άλεσης στον αρτοπαρασκευαστή

Όταν φτιάχνουμε ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή η δουλειά γίνεται εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα. Επειδή το ψωμί ψήνεται στον κάδο του μηχανήματος, όταν το βγάζουμε έχει αυτό το χαρακτηριστικό ορθογώνιο σχήμα. Είναι τέλειο για ψωμί του τοστ αφού κόβεται εύκολα σε φέτες και τις κάνουμε όσο λεπτές ή χοντρές θέλουμε. Αν για κάποιο λόγο δε μας αρέσει να έχει το ψωμί μας αυτό το σχήμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα για σκέτο ζύμωμα και να κάνουμε το ψήσιμο στον φούρνο μας, δίνοντας ό,τι σχήμα θέλουμε εμείς. Έτσι έχουμε γλυτώσει τον μισό κόπο και αρκετό χρόνο, έχοντας στο τέλος το ψωμάκι που μας αρέσει.

Το πρόγραμμα για σκέτο ζύμωμα είναι πολύ βολικό και σε πολλές άλλες συνταγές. Για παράδειγμα, μπορούμε να βάλουμε να ζυμωθούν τσουρέκια, γλυκά ψωμάκια, ζύμη για πίτσα και ένα σωρό άλλες ζυμαρένιες λιχουδιές.  Μετά χρειάζεται απλώς να δώσετε το σχήμα που θέλετε και να τα βάλετε στο φούρνο.

Δείτε για παράδειγμα τις συνταγές εδώ:

photo (47)

Aλμυρό τσουρέκι-κουλούρα της thomaei

Cinnabon στον αρτοπαρασκευαστή

Muffins αλμυρά με τυρί

Τσουρέκια στον αρτοπαρασκευαστή

Τσουρέκι στον Αρτοπαρασκευαστή

Φύλλο για πίτες: ακόμη μια χρήση του αρτοπαρασκευαστή!

Ζύμη πίτσας σε αρτοπαρασκευαστή

Στο σάιτ έχουμε πολλές συνταγές για αρτοπαρασκευαστή, δείτε τις όλες και διαλέξτε αυτές που σας ταιριάζουν. Και όταν αποκτήσετε ευχέρεια με τον αρτοπαρασκευαστή σας, προσαρμόστε και άλλες συνταγές ώστε να τον ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο.

Αν έχετε άλλες συμβουλές να προσθέσετε, θα χαρούμε πολύ να τις διαβάσουμε!  Εμείς πάντως ευχόμαστε πολλές και νόστιμες δημιουργίες!

One thought on “Τα μυστικά του αρτοπαρασκευαστή

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading