Τα μπαχαρικά και οι ιδιότητές τους

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μπαχαρικά στα φαγητά τους εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Εκτός όμως από γεύση στα φαγητά μας, τα μπαχαρικά προσθέτουν και χρόνια στην ζωή μας!

mpaxarikaidiotites

Ήδη στην Αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, τα χρησιμοποιούσε για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς φαίνεται να έχουν στην πλειοψηφία τους αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα συστατικά που περιέχουν μας προστατεύουν από διάφορες ασθένειες και προωθούν την θεραπεία άλλων. Επιστημονικές μελέτες έχουν μάλιστα συνδέσει την χρήση μπαχαρικών με την πρόληψη και την θεραπεία χρόνιων καταστάσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ.

Στα μπαχαρικά ανήκουν βασικά τα αποξηραμένα τμήματα διαφόρων φυτών. Πιο συγκεκριμένα, τα μπαχαρικά μπορεί να είναι:

  • μπουμπούκια (π.χ. γαρύφαλλο)
  • φλούδες (π.χ. κανέλα)
  • ρίζες (π.χ. κουρκουμάς)
  • σπόροι (π.χ. σινάπι, κόλιαντρο, γλυκάνισο)

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά 10 από τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε συχνά στην κουζίνα μας, για να μάθουμε τι μας προσφέρουν, εκτός από την φίνα τους γεύση!

  1. Κανέλλα: Προέρχεται από το δέντρο Κιννάμωμον το αρωματικό και συναντάται κυρίως στην Κεϋλάνη, την Ιάβα, την ανατολική Ασία, τη Βραζιλία και την Αυστραλία. Το μπαχαρικό προέρχεται από τη φλούδα των κλαδιών κα χρησιμοποείται είτε ολόκληρη σε ξυλάκια, είτε τριμμένη. Η κανέλα εκτιμάται ως αρωματικό μπαχαρικό, αλλά και ως βότανο για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, του φουσκώματος και την τόνωση της πέψης από την αρχαιότητα. Ανακουφίζει τη ναυτία και τον εμετό και χρησιμοποιείται και κατά της διάρροιας. Επιπλέον φαίνεται να έχει αντιδιαβητική δράση ενεργοποιώντας την έκκριση της ινσουλίνης και μειώνοντας τις τιμές της γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ταιριάζει πολύ με διάφορα φρούτα, όπως μήλο και μπανάνα, σε πολλά γλυκά αλλά και στο κοκκινιστό κρέας.
  2. Γαρύφαλλο: Το γαρύφαλλο -όπως και η κανέλα- έχει επίσης αντιδιαβητική δράση, ενώ χρησιμοποιείται και ως αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό, ιδιαίτερα στον πονόδοντο.  Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει και αντιπυρετικές ιδιότητες. Ταιριάζει σε γλυκά, αλλά και σε κοκκινιστά φαγητά.
  3. Μπαχάρι: Έχει αντιοξειδωτικά στοιχεία και φαίνεται να μειώνει την πίεση. Ταιριάζει σε κοκκινιστά φαγητά.
  4. Μοσχοκάρυδο:  Έχει χωνευτικές ιδιότητες, καθώς και αναλγητικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου, ενώ φαίνεται να διαθέτει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. . Συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Το μοσχοκάρυδο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις -έως 3 γρ. στο φαγητό ημερησίως-, επειδή είναι παραισθησιογόνο και τοξικό. Ταιριάζει γευστικά σε σούπες, σάλτσες και σε πουρέ πατάτες.
  5. Πιπέρι:  Θεωρείται ένα από τα δυνατότερα μπαχαρικά όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, με αντιδιαβητική δράση. Εχει την ιδιότητα να συντηρεί τα τρόφιμα και να δίνει πικάντικη γεύση στο φαγητό. Σε μικρές ποσότητες, διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη, ενώ σε μεγάλες ποσότητες είναι δυνατόν να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο. Με τη λέξη πιπέρι αναφερόμαστε σε πολλά είδη και κατηγορίες, όπως το μαύρο, το άσπρο, το πράσινο, το κόκκινο, το ροζέ, το καφέ, κα. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κουζίνα και ταιριάζει σε όλα τα φαγητά.
  6. Σαφράν (κρόκος Κοζάνης): Πρόκειται για το πιο ακριβό μπαχαρικό και θεωρείται το χρυσάφι της ελληνικής γης. Είναι τονωτικό, καταπραϋντικό, αντικαταθλιπτικό καθώς και αφρο­­δι­σιακό.Έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες, καταπραϋνει τους πόνους, ανοίγει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη. Χρησιμοποιείται επίσης για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και στην κατάθλιψηό.Είναι πικάντικο και ταιριάζει σε πολλά φαγητά, όπως θαλασσινά, ρύζι και ζυμαρικά.
  7. Κουρκουμάς (χρυσόριζα): Ο κουρκουμάς είναι το δεύτερο πιο ακριβό μπαχαρικό. Θεωρείται αντιοξειδωτικό και έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νόσων, της αρθρίτιδας και του Αλτσχάιμερκαθώς και στην πρόληψη εγκεφαλικού.  Είναι κύριο συστατικό του κάρι, της αγγλικής μουστάρδας και επίσης χρησιμοποιείται σε σάλτσες, φαγητά με πουλερικά, ρύζι, ψάρι και αβγά. Συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι σε ήδη ευπαθή άτομα.
  8. Βανίλια: Πρόκειται για το τρίτο ακριβότερο μπαχαρικό, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Η βανίλια θεωρείται τονωτική των μυών και του νου, χωνευτική και αφροδισιακή. Επιπλέον, έχει ηρεμιστική και αντικαταθλιπτική δράση, ενώ συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ζαχαροπλαστική, αλλά και ως γενικό αρωματικό.
  9. Κάρδαμο: Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Όχι μόνο ανοίγει την όρεξη, αλλά βοηθά και στην δυσπεψία και την ανακούφιση των κολικών πόνων. Είναι διουρητικό, καθαρκτικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Συνοδεύει κυρίως σαλάτες αλλά και μαγειρευτά λαχανικά, ενώ ταιριάζει και σε γλυκά και κέικ.
  10. Κύμινο: Είναι ιδιαιτέρως πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αποτελεί σημαντικό συστατικό πολλών καρυκευμάτων όπως είναι το τσίλι και το κάρι. Ταιριάζει πολύ με κρέας και ψάρι, αλλά και γενικότερα σε σάλτσες.

Σε κάθε περίπτωση, τα μπαχαρικά όταν χρησιμοποιούνται με φειδώ και… τέχνη, μας προσφέρουν απλόχερα  απόλαυση, αλλά και υγεία!

Πηγές:

Vita.gr

ethnos.gr

diatrofisimera.gr

foodmatters.tv

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading