Τα έθιμα της Αποκριάς στην Ελλάδα

Η Αποκριά είναι γιορτή με παγανιστικές ρίζες, καθώς παλαιότερα κατά τις μέρες αυτές τιμούσαν το θεό Διόνυσο, θεό της γονιμότητας. Με την πάροδο των χρόνων και την επικράτηση του Χριστιανισμού η γιορτή αυτή προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα.

Ουσιαστικά μιλάμε για τις 3 εβδομάδες, προφωνή, κρεατινή και τυρινή, που προηγούνται της Καθαράς Δευτέρας οπότε και ξεκινάει η μεγάλη νηστεία του Πάσχα. Η έναρξη των Αποκρεών είναι την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή της Τυρινής.

Προσαρμόζοντας τον εορτασμό των Αποκρεών στην χριστιανική θρησκεία, ουσιαστικά προετοιμαζόμαστε για την Μεγάλη Σαρακοστή, με το κρέας να καταναλώνεται χωρίς καμία φειδώ κατά την διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας της Κρεατινής. Ακολουθεί η εβδομάδα κατανάλωσης τυροκομικών και γαλακτοκομικών, η τυρινή, που οδηγεί με αυτό τον τρόπο στην Καθαρά Δευτέρα oπότε και ξεκινάει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.

Ενδιαφέρον έχουν τα διάφορα ήθη και έθιμα στην Ελλάδα που σχετίζονται φυσικά με το φαγητό.

Στην Κρήτη την εβδομάδα της κρεατινής ετοιμάζουν τον παραδοσιακό Τζουλαμά, μια πίτα με βαθιά ιστοριά που περιέχει, κρέας ή συκωτάκια πουλιών, σταφίδες, ζάχαρη και κανέλα, φτιάχνουν ακόμη σκιουφιχτά με κατσίκι.Την εβδομάδα της τυρινής φτιάχνουν σκιουφιστά με στακοβούτυρο, μυζηθρόπιτες, αγνόπιτες και  καλλιτσούνια.

Στην Πελοπόνησσο, καταναλώνουν κυρίως χοιρινό με πρωταγωνιστές την πηχτή, το παστό, τα λουκάνικα και τις τσιγαρίδες, καθώς αυτή την εποχή έχουν και πάλι χοιροσφάγια και έτσι καταναλώνουν άμεσα κομμάτια του ζώου που δεν μπορούν να συντηρηθούν. Σε περιοχές που δεν συνηθίζουν να εκτρέφουν χοιρινά, σφάζουν μεγάλα σε ηλικία ζώα για να αφθονεί το κρέας.

Στην Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην Αμφίκλεια, είναι φημισμένοι για το κοντοσούβλι του που ετοιμάζουν τις μέρες εκείνες, 120 μέτρα κοντοσούβλι που ζυγίζει πάνω από το 800 κιλά!!!

Στην Κομοτηνή το έθιμο θέλει τους αρραβωνιασμένους να ανταλλάσσουν φαγώσιμα ως δώρα, ο γαμπρός προσφέρει στην νύφη μια κότα ενώ εκείνη του στέλνει ως δώρο μπακλαβά και κότα γεμιστή.

Στην Μακεδονία γιορτάζουν το έθιμο του αυγού, όποιος πιάσει με το στόμα του το βρασμένο αυγό που είναι δεμένο με κλωστή αυτός και θα παντρευτεί. Στην Αρκαδία τρώνε το Τυροζούμι μια σούπα με άγρια χόρτα που σερβίρεται με κομμάτια μυζήθρας και έπειτα μακαρόνια με τυρί. Οι ανύπαντροι θα κλέψουν ένα κομμάτι μακαρόνι και θα το βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους, με αυτό τον τρόπο θα ονειρευτούν ποιον ή ποια θα παντρευτούν.

Στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδας, οι Βλάχοι φτιάχνουν παραδοσιακές γαλατόπιτες, τυρόπιτες ή πίτες µε «τραχανά» και σπιτικό φύλλο.

Τα γλυκά που φτιάχνουμε τις μέρες είναι συνήθως οι τηγανίτες και οι λουκουμάδες, ο χαλβάς της κατσαρόλας, η γαλατόπιτα, το κανταΐφι, το σαραγλί, το γαλακτομπούρεκο και κυρίως, ο μπακλαβάς.

Πολλές οι περιοχές της Ελλάδας και ξεχωριστά τα έθιμα και οι αποκριάτικες συνταγές της κάθε περιοχής και σίγουρα δεν αναφέραμε ούτε τις μισές. Όμως από όπου κι αν κρατά η σκούφια σας, όποια έθιμα και αν έχετε σας ευχόμαστε, Καλές Απόκριες και του χρόνου!

Πηγές:

www.itrofi.gr

Sinolo.wordpress.com

iscreta.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading