Συμβουλές για όμορφες φωτογραφίες

Δε χρειάζεται να είμαστε ειδικοί ή επαγγελματίες για να βγάλουμε μια ωραία φωτογραφία το φαγητό μας. Με λίγες συμβουλές από εμάς και λίγη εξάσκηση από εσάς, ο καθένας μπορεί να βελτιώσει το τελικό αποτέλεσμα! 

Γιατί να θέλουμε να ασχοληθούμε με τη φωτογράφιση του φαγητού μας; Ο λόγος είναι απλός… Μια εικόνα, χίλιες λέξεις! Μέσα από μια σελίδα στο Ίντερνετ και μια περιγραφή συνταγής, δε μπορεί να περάσει η υπέροχη μυρωδιά που κατακλύζει το σπίτι σας, δε μπορεί να μεταφερθεί η γεύση και η υφή του πεντανόστιμου φαγητού σας.. Μπορεί όμως να πάρει μια ιδέα ο άλλος κοιτάζοντας τουλάχιστον το πιάτο. Μπορείτε να γράψετε την πιο γαργαλιστική περιγραφή μιας συνταγής, να διαβεβαιώσετε πόσο νόστιμο, θεσπέσιο, αρωματικό είναι το αποτέλεσμα, αλλά χωρίς φωτογραφία δύσκολα θα κάνετε τον άλλο να θέλει να τη δοκιμάσει.  Στην πρώτη περίπτωση ίσως ο αναγνώστης δείξει κάποιο ενδιαφέρον, στη δεύτερη περίπτωση όμως θα δει τη φωτογραφία και θα του τρέχουν τα σάλια!!!  Γι΄αυτό άλλωστε τα βιβλία μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής δίνουν έμφαση στις φωτογραφίες των συνταγών που περιέχουν.

Πάμε λοιπόν να δούμε λοιπόν μερικές απλές συμβουλές για να κάνουμε τις φωτογραφίες μας λίγο καλύτερες και δελεαστικές.

1. Καλλιεργούμε το μάτι μας

Κάποιοι έχουν μεγαλύτερο ταλέντο στο να βγάζουν ωραίες φωτογραφίες και άλλοι όχι τόσο. Όλοι όμως μπορούμε να καλλιεργήσουμε το μάτι μας και να μάθουμε, παρατηρώντας ωραίες φωτογραφίες άλλων. Προσπαθήστε να βρεθείτε στη θέση του φωτογράφου.  Από ποια γωνία τράβηξε το πιάτο, τι φωτισμό χρησιμοποίησε, ποιο ήταν το σκεπτικό του σχετικά με το στήσιμο του πιάτου.  Η φωτογράφηση πιάτων χρειάζεται εκπαίδευση και είναι κλάδος από μόνη της.  Πίσω από όλες αυτές τις καταπληκτικές φωτογραφίες που βλέπουμε στο διαδίκτυο κρύβεται ένα επιτελείο από ειδικούς. Ας πάρουμε ιδέες και παραδείγματα από αυτούς λοιπόν.

2. Φλας

Πρώτος κανόνας: δε χρησιμοποιούμε ποτέ φλας. Το φλας ήταν πρόβλημα κυρίως παλαιότερα, όταν ο κόσμος έβγαζε φωτογραφίες κυρίως με τη φωτογραφική του μηχανή. Με το κινητό έπαψε να είναι τόσο θέμα. Παρ’ ολ’ αυτά, αν έχετε φωτογραφική μηχανή ή αν σας έρθει η έμπνευση να ανάψετε φλας στο κινητό, μη το κάνετε! Το φλας “καίει” την εικόνα μας, δίνει υπερβολικό φωτισμό και γυαλάδα που θα σας καταστρέψει το τελικό αποτέλεσμα, αφού θα χαθούν όλες οι λεπτομέρειες.

3. Φυσικός φωτισμός

Προτιμήστε να βγάζετε φωτογραφίες κατά την διάρκεια της ημέρας και όχι το βράδυ.  Ο φυσικός φωτισμός κολακεύει τα φαγητά και δεν δημιουργούνται αντιαισθητικές σκιές.  Το καλύτερο μέρος για να φωτογραφίσετε ένα φαγητό είναι στο μπαλκόνι ή στη βεράντα σας (εφόσον αυτά είναι σκεπασμένα). Δε θέλουμε να πέφτει κατευθείαν ο ήλιος στο μέρος που θα έχουμε το πιάτο -και πάλι θα έχουμε ένα “σκληρό” αποτέλεσμα, χωρίς λεπτομέρειες. Θέλουμε το φως να είναι διάχυτο, ομοιόμορφο και απαλό.

4. Ο χρόνος

Κάποια πράγματα φαίνονται καλύτερα αμέσως μόλις μαγειρευτούν. Ένας καφές που αχνίζει, μια πίτα που μόλις έχει βγει από το φούρνο, ένα τοστ από το οποίο τρέχει το λιωμένο τυρί, είναι σίγουρα καλύτερα εκείνη την ώρα.

Κάποια φαγητά και γλυκά φαίνονται καλύτερα όταν κρυώσουν. Ένα κέικ για παράδειγμα θα στέκεται καλύτερα ή ένα γλυκό ψυγείου θα μπορεί να σταθεί το κομμάτι του εξαιρετικά.

Κάποια φαίνονται καλύτερα όταν είναι μόνο κατά τα 3/4 μαγειρεμένα, όπως πχ τα κανελόνια, όταν φαίνονται ψημένα αλλά ακόμα στέκονται καλά. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε σε υπερβολές και να βγάζουμε μερίδα από το φούρνο μόνο για λόγους φωτογράφισης!

Μην ξεχνάτε πως στις επαγγελματικές φωτογραφίσεις φαγητών, πολλές φορές αυτά που βλέπουμε και μας τρέχουν τα σάλια δεν είναι καν βρώσιμα πλέον για να μπορούν να φανούν έτσι…

5. Στήσιμο

α) Να δίνετε σημασία στο όλο στήσιμο του «σκηνικού».  Μια πετσέτα κουζίνας διπλωμένη και αφημένη δίπλα στο πιάτο, ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια, ένα πιρούνι ή ένα ποτήρι με κρασί είναι μερικές μόνο πινελιές που μπορείτε να προσθέσετε για να αναδείξετε το δημιούργημα σας αλλά διαλέξτε μόνο ένα ή δύο στοιχεία για να το πλαισιώσετε.  “Less is more” ή αλλιώς «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Η φωτογραφία δεν πρέπει να είναι “τιγκαρισμένη” με πράγματα και πρωταγωνιστής πρέπει να είναι το πιάτο σας.

β) Για το “σκηνικό” μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σωρό πράγματα που θα βρείτε γύρω σας, χωρίς να χρειαστεί κάτι ιδιαίτερο. Είπαμε παραπάνω μερικά, αλλά επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά, φρούτα και λαχανικά φρέσκα (από αυτά που βάλατε για να φτιάξετε το φαγητό που φωτογραφίζετε), τα μπολ και τα σεμεδάκια της γιαγιάς, ένα δίσκο κοπής κλπ κλπ.

γ) Φροντίστε στο κάδρο σας να μη φαίνονται πράγματα που δε θέλετε να είναι εκεί. Ένα κουτάλι που το βάλατε για ομορφιά είναι καλό, η λερωμένη κουτάλα της κουζίνας αφημένη εκεί στην άκρη δεν είναι. Κοιτάξτε τι φωτογραφίζετε ώστε να μην είναι μέσα τα πόδια σας, ο καναπές από πίσω ή όλα τα πιατικά σας.

δ) Επίσης ο συνδυασμός των χρωμάτων παίζει μεγάλο ρόλο.  Το φαγητό, το πιάτο, το τραπεζομάντιλο ή ότι άλλο φαίνεται στη φωτογραφία, πρέπει χρωματικά να δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

6. Ολόκληρο ή κομμάτι;

Μερικά φαγητά φαίνονται πολύ καλύτερα στη φωτογραφία αν τα τεμαχίσουμε και αν φαίνεται το εσωτερικό τους ώστε ο αναγνώστης να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα ιδιαίτερα αν έχουν γέμιση για παράδειγμα.

Κάποια άλλα πάλι θα φανούν καλύτερα αν τα τραβήξουμε ενώ ακόμα είναι ολόκληρα.

7. Γωνία λήψης

Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε στήσει ωραία ωραία το πιάτο, με το διάχυτο φωτισμό και όλο το σκηνικό μας. Πώς θα τραβήξουμε τώρα; Από πάνω; από το πλάι; από το επίπεδο του πιάτου;

Δεν υπάρχει προφανώς μια σωστή απάντηση σε αυτό, παρά μόνο το: “κάνουμε δοκιμές”. Τραβάμε από όλες τις δυνατές γωνίες λήψης και αποφασίζουμε σε ποια φαίνεται καλύτερο. Συνήθως οι φωτογραφίες που είναι από πάνω φαίνονται κατά κανόνα καλύτερες, γιατί αφαιρούν τις “παρεμβολές” των γύρω πραγμάτων (τον καναπέ ή το ψυγείο που λέγαμε παραπάνω), αλλά δεν ισχύει για όλα αυτό. Πολλά φαγητά θα φανούν καλύτερα από το πλάι. Γι’ αυτό και το μόνο ασφαλές είναι ο πειραματισμός!

Προσοχή εδώ στο ζουμ: Μην τραβάτε το φαγητό σας από πολύ κοντά. Τις περισσότερες φορές όχι μόνο δεν είναι κολακευτικό, αλλά δεν καταλαβαίνει κανείς καν τι είναι αυτό που φωτογραφίσαμε. Αν μάλιστα προσπαθήσετε να τραβήξετε κάτι από αρκετά κοντά, το πιο πιθανό είναι πως δε θα μπορεί να εστιάσει ο φακός και θα καταλήξετε με κάτι που είναι θολό.

Για να καταλήξουμε: μελετήστε φωτογραφίες που σας αρέσουν, αξιοποιήστε τη φαντασία σας καθώς και διάφορα μικροαντικείμενα που έχετε γύρω σας για το στήσιμο και… κάντε πολλές δοκιμές. Το μόνο πρόβλημα σε όλο αυτό είναι η τυχόν γκρίνια από όσους άλλους έχετε στο σπίτι και δε μπορούν να περιμένουν*!!!

Αν έχετε κι εσείς μυστικά για όμορφες φωτογραφίες, θα περιμένουμε με χαρά να τα ακούσουμε!

*εμείς για το λόγο αυτό πρώτα φωτογραφίζουμε και μετά τους φωνάζουμε να έρθουν για φαγητό!

 

2 thoughts on “Συμβουλές για όμορφες φωτογραφίες

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading