Πώς διαλέγουμε το καρπούζι το καλό!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο καλοκαιρινό από μια δροσερή, γλυκιά, ζουμερή φέτα καρπούζι! Όπως δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ανοίγεις το καρπούζι και να σου βγαίνει… μάπα!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο καλοκαιρινό από μια δροσερή, γλυκιά, ζουμερή φέτα καρπούζι! Όπως δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ανοίγεις το καρπούζι και να σου βγαίνει… μάπα!

Εμείς λοιπόν μαζέψαμε όλα τα μυστικά από τους μανάβηδες που ξέρουν για να βρείτε το καρπούζι το καλό, το ζουμερό, το νόστιμο! Διότι όλα θέλουν την τέχνη τους!

  • Το καλό καρπούζι είναι και βαρύ για το μέγεθός του, καθώς έχει μέσα πολλούς χυμούς (το 90% αποτελείται από νερό).
  • Εξωτερικά πρέπει να είναι λείο και σφιχτό και να μην έχει χτυπήματα, σπασίματα ή μούχλα στην φλούδα του.
  • Αν το χαράξετε με το νύχι σας, πρέπει να είναι δροσερό και όχι ξερό και αφυδατωμένο.
  • Το πάνω μέρος του πρέπει να είναι πράσινο (οποιαδήποτε απόχρωση). Στην κάτω μεριά όμως (όχι από το κοτσάνι), το καρπούζι πρέπει να είναι αρκετά κίτρινο. Αυτό σημαίνει ότι εκεί ακουμπούσε στο χώμα και έμεινε αρκετά στο χωράφι να ωριμάσει και δεν το κόψανε άγουρο για να ωριμάσει στην αποθήκη (που δεν θα ωριμάσει κιόλας!).
  • Όταν το χτυπάτε, πρέπει να κάνει έναν υπόκωφο θόρυβο, σαν ηχώ. Επίσης θα πρέπει να το νιώσετε σαν να τρέμει. Αν είναι συμπαγές στο εσωτερικό σημαίνει ότι μάλλον δεν είναι ώριμο.
  • Το κοτσάνι πρέπει να είναι πράσινο (σαν του αγγουριού) και όχι κίτρινο και ξερό. Αυτό σημαίνει ότι είναι φρέσκο-φρέσκο!
  • Τραβήξτε το κοτσάνι: αν βγει αμέσως, σημαίνει ότι το καρπούζι κόπηκε ώριμο από το μποστάνι.
  • Κάποια καρπούζια έχουν στον φλοιό τους ένα μαύρο στίγμα, σαν τρυπούλα. Αυτό πιστεύεται ότι είναι από τσίμπημα μέλισσας. Και βέβαια γνωρίζετε πόσο σοφές είναι οι μέλισσες, υπάρχει περίπτωση λοιπόν να μην είναι “μέλι” το καρπούζι;

Μερικές πληροφορίες ακόμα:

  • Όσο πιο κοντά στην ρίζα του φυτού ήταν το καρπούζι, τόσο πιο νόστιμο!
  • Τα πρώτα καρπούζια που βγάζει ένα φυτό έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι νόστιμα. Μετά την 3η-4η κοψιά φαίνεται ότι το φυτό αδυνατίζει και δεν κάνει τόσο γευστικά καρπούζια.
  • Το καρπούζι θέλει ζέστη για να νοστιμίσει. Έτσι, ανάλογα με την εποχή και τον καιρό, φροντίστε τα καρπούζια που θα αγοράσετε να προέρχονται και από άλλες τοποθεσίες (από το Nότο, προς το Βορρά). Η λογική λέει ότι πρώτα ωριμάζουν λόγω ζέστης τα καρπούζια Κρήτης, ενώ στο τέλος του καλοκαιριού ψάχνουμε για καρπούζια από την Μακεδονία.
  • Αν ο μανάβης έχει τα καρπούζια στον ήλιο, προτιμήστε άλλον μανάβη! Τα καρπούζια θέλουν σκιά και δροσιά.

Χρησιμοποιήστε λοιπόν όλα τα γιατροσόφια που σας δίνουμε, και τις μαντικές σας ικανότητες και ελπίζουμε φέτος να πετύχετε μόνο πεντάγλυκα, μελωμένα καρπούζια! Δείτε και όλες τις συνταγές μας με καρπούζι, γιατί αφού ξέρουμε να το διαλέξουμε, να ξέρουμε και να το χρησιμοποιήσουμε! Καλό καλοκαίρι!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading